Çiğ Badem: Bolca farklı vitamini bir arada bulunduran çiğ badem oldukça lezzetli bir kuruyemiş çeşididir. İçerdiği B12 vitamini sayesinde de B12 içeren kuruyemişler arasında sayılmaktadır.
B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuruyemişlerden bir tanesi de fındıktır. B12 içeren kuruyemişler aradında yer almamasına rağmen fındığın faydaları da saymakla bitmemektedir. B grubu vitaminlerinin yanısıra kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineraller fındıkta bolca bulunur.
Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır. Hayvan Karaciğeri ve Böbrekler: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir.
Tüm besinlerin yanında b12 meyveler listesi içerisinde de yer almaktadır. Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir.
İlgili 31 soru bulundu
En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır. ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.
Sağlığımız için en temel yapıtaşlarından biri olan B12 vitamini, vücudu dışardan gelebilecek her türlü zararlı virüs ve bakterilerden koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sinir sisteminin doğru, hızlı ve düzenli çalışmasını sağlar. Kemik iliğinde alyuvar hücrelerinin üretiminde görevlidir.
- Hastalıklara karşı vücut direncini artırır. - Sinir hücrelerin vücut içerisindeki alışverişini olumlu etkiler. İŞTE EN ÇOK B12 VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER DENİZ ÜRÜNLERİ Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Özellikle somon balığı bu türlerden en etkilisidir.
Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Zengin içeriğiyle dikkat çeken kaju; C, E, K ve B6, B12 vitaminlerini içerisinde barındırır.
Besin değeri oldukça yüksek olan tahinin içerisinde A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12) ile kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur.
Yumurta. B2 ve B12 Vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. 100 grama denk gelen 2 büyük yumurta tüketiminin günlük B12 alımının yaklaşık %46'sını karşılar.
Peynir örneklerinde belirlenen ortalama B12 vitamini ve folik asit miktarları beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve mihaliç peynirinin 100 gramında sırasıyla 0.93 / 11.12 μg, 0.76 / 6.51 μg, 0.77 / 6.35 μg ve 0.49 / 4.3 μg dır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Ülkemizde b12 olarak ağırlıklı olarak hidroksikobalamin ve siyanokobalamin bulunduğu düşünülürse hidroksikobalamin çok daha etkili olduğu söylenebilir.
B12 eksikliği bacaklarda ağrı yapar mı? Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir.
B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı unutkanlığın tedavisinde bu vitaminden zengin besinlerin tüketimi çok önemlidir. B12 vitamini hayvansal kaynaklarda yüksek oranda bulunduğu için kırmızı et, karaciğer, süt gibi hayvansal kaynakların tüketimine özen gösterilmelidir.
B12 vitamini içeren sebzeler arasında; mercimek, brokoli, pancar, barbunya, ıspanak, taze fasulye, bezelye, maydanoz gibi sebzeler sıralanabilmektedir. Bununla birlikte b12 vitaminini içeren çeşitli meyveler bulunmaktadır. Narenciye, avokado ve muz en fazla B12 vitaminini bulunduran meyvelerdir.
B12 içeren bitki çayları arasında kuşburnu, nane ve melisa gibi çaylar bulunuyor. Bu çayları tüketerek B12 eksikliğinizi giderebileceğiniz gibi zengin besin içeriğiyle vücudunuzun diğer ihtiyaçlarını da karşılayabilirsiniz.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Diyetlerinde hayvansal gıda bulunmayan kişiler, B12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıyadır. Hamilelik süreci ve sonrasında emzirme dönemi vegan beslenmeden kaynaklanan B12 eksikliğini kötüleştirebilir. Bitki kaynaklı gıdalar, insan sağlığını korumak için yeterli B12 vitamini içermezler.
B12 eksikliği tedavisi oral (ağızdan) ve parenteral (enjeksiyon yoluyla) olarak yapılabilir. Oral tedavi; günde 250-1000 mcg (mikrogram) olacak şekilde 1 hafta süreyle her gün, sonra 2 hafta süreyle haftada 2 gün şeklinde daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süreyle verilir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri