Mersin'de görebileceğiniz, size tarihi en gerçek haliyle yansıtacak yapılardan bazıları; Kızkalesi, Adamkayalar, Soli Antik Kenti, Kanlıdivane, Anamur Kalesi, Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar), Astım Mağarası, Taşucu Atatürk Evi Müzesi ve Silifke Kalesidir.
Tarihî ve turistik açıdan görülmesi gereken başlıca yerler; Alahan Manastırı (Mut), Kravga Köprüsü (Mut), Kızkalesi, Yumuktepe, Kanlıdivane (Neapolis), Anamuryum Harabeleri, Viranşehir (Soli), Tarsus - Aziz Pavlus Kilisesi, Silifke-Uzuncaburç, Karaduvar, Ayaş, Çamlıyayla Namrun Kalesi (Lampron) ve Sinap Kalesi, Alahan ...
Mersin'in en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden bazıları; Narlıkuyu, Yapraklı Koy, Çamlıyayla Baştepe, Gelincik Tepesi, Yerköprü Şelalesi, Tarsus Şelalesi, Çocakdere Milli Parkı, Lamos Kanyonu ve Boğsak Koyu'dur.
Bunlar arasında Eski Camii, Müftü Camii, Mersin Ulu Camii, Eshab-ı Kehf Camii, Mamure Camii, Alaaddin Camisi, Kubat Paşa Medresesi, Hazreti Mikdat Camii, Dağpazarı Kilisesi, Cambazlı Kilisesi, Aya Tekla Kilisesi, Alahan Manastırı görmenizi önerdiğimiz tarihi yapılardan.
İlgili 32 soru bulundu
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
321 kilometreyi aşan sahil uzunluğuyla ünlü Mersin, hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle keşfedilmeye değer pek çok hazineye sahip. Akdeniz boyunca sıralanan turistik ilçeleri, mavi bayraklı plajları ve otelleriyle her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği şehirde tarihleri M.Ö.
I. Dünya Savaşında İtilaf Devletlerinin istilasına uğrayan Mersin, Milli Mücadele ile 3 Ocak 1922'de tekrar Türk hâkimiyetine girmiştir. 1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır.
Mersin ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Evren Mahallesi'nde bulunan Yerköprü Şelalesi'ne, araç park alanından yaklaşık 2 kilometre yürüyerek ulaşılabiliyor. 30 metre yükseklikten akan şelaleye, 15 metre derinliğindeki turkuaz renkli göl eşsiz güzelliğe eşlik ediyor.
Mersin il alanı itibariyle iklim yörelere göre farklılık göstermektedir. İlin kıyı kesimlerinde(ki buna Tarsus dahil) Akdeniz iklimi, iç kesimlerinde ise karasal iklim hakimdir. Tarsus'un iklimi tipik akdeniz iklimi olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
Soli (Soloi, Solipolis ve Pompeopolis olarak, ayrıca Yunanca Σόλοι olarak da bilinir), Mersin'de antik bir kent.
Tisan Adası Kıbrıs Barış Harekatı sırasında helikopterle buradan geçen bir albay tarafından keşfedilmiş.
Mersin'in Meşhur Yemekleri
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
Mersin'in sahip olduğu ve kültürümüzün de en değerli tatlıları arasında yer alan lezzetlerin başında ise; kerebiç tatlısı, cezerye ve künefe gibi benzersiz tatlar gelmektedir.
Mersin'e özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi. Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor.
Akdeniz Bölgesinde yer alan Mersin ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya'nın tümünü ve Ovalık Kilikya'nın Berdan Çayı havzasını kaplar.
Ayrıca “Mersin'e ne zaman gidilir?” diye merak ediyorsanız şunu söyleyelim şehir yazın çok sıcak ve nemli. Bu durum gezerken sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar ayları Mersin için ideal. Fakat kış ayları da nispeten ılık geçtiği için tercih edilebilir.
Şüphesiz ki gastronomi bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden biri olan Adana, adeta kebabın başkenti… Yemek şöleninin sabah başladığı Adana'da yemek dışında gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellikleri de içinde barındırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri