Necâtî, ölen katırı için yazdığı ve “Mersiye-i Ester” adını verdiği bu mersiyede aslında padişahtan, ölen katırın yerine bir at talep eder. Yine aynı yüzyılda sevdiği kedisinin ölümü ardından yazdığı ve “Mersiye-i Gürbe” ismini verdiği mersiyeyle Me'âlî anılmalıdır.
“Mersiye-i Ester” başlıklı bir katırın ölümü için kaleme aldığı şiir, şairin hayata ve halka bağlı yönünü çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Necâtî Bey'in elimizde bulunan tek eseri Divan'ıdır.
Taşlıcalı Yahya ya da Dukaginzâde Yahyâ, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış Osmanlı askeri ve divan edebiyatı şairidir. Yaşadığı dönemde Fuzuli'den sonra en büyük mesnevi şairi olarak tanınmıştır. Kanuni'nin emri ile boğdurulan Şehzade Mustafa için yazdığı “Şehzade Mersiyesi”, en ünlü eseridir.
Türk divan şairi Necâtî'nin1 “döne döne” redifli ünlü gazeli, başın- dan sonuna kadar “döne döne” okunmaktadır.
Divan şiirinin temelini atan en büyük sanatkârlardan. Edirne'de Fâtih Sultan Mehmed'in ilk saltanat yıllarında (1444-1446) doğduğu tahmin edilmektedir. Asıl adı Îsâ'dır.
İlgili 43 soru bulundu
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir. O zamana kadar Türk divan şiirini fazlasıyla etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş, bunu da şiirine yansıtmıştır.
Necâtî Bey'in Gül kasîdesi, bir sonraki asırda Fuzûlî gibi birinci sınıf şaire tesir ederek nazire yazmasına vesile olmuştur. Divan şiirinde Necâtî Bey'den sonra Fuzûlî, Hayâlî Bey, Nev'î gibi pek çok şair Gül redifli kasîde yazmaya başlamıştır.
Arpaemîni-zâde Mustafa Sâmî'nin de özellikle bir şehirde geçen kışı anlattığı iki şitâiyyesi vardır. Şair, III. Ahmed'in Edirne'yi ziyareti sıra- sında yaşanan kışı anlatan iki şitâiyye yazmıştır. “Kasîde-i Şitâ'iyye Berây- ı Sultân Ahmed Hân-ı Sâlis” başlıklı ilk şitâiyye, 18 beyittir (Kutlar 2004: 134-136).
Kazasker Müeyyedzâde Abdurrahmân Çelebi'nin aracı olmasıyla II. Bâyezîd, diğer oğlu Mahmûd'u Manisa sancağına tayin ettiğinde, Necâtî'yi de nişancılık görevi ile şehzadenin yanında gönderdi. Bundan sonra “Bey” nispesi ile anılan Necâtî, bu görevinde iken hayatının en güzel günlerini geçirdiğini ifade etmiştir.
Divan edebiyatın
Divan edebiyatında ölen bir kimsenin yiğitliğini, cömertliğini iyiliğini, yaptıklarını övmek ve ölümünden duyulan acıyı dile getirmek için yazılan şiir türüne mersiye adı verilir.
Terkib-i bend nazım şekliyle 7 bend olarak tasarlanmış ve aruzun mefâ'ilün / fe'ilâtün / mefâ'ilün / fe'ilün kalıbıyla kaleme alınmış olan Taşlıcalı Yahyâ Bey'in “Şehzâde Mustafa Mersiyesi” kavramsal metafor teorisi doğrultusunda metaforik olarak aşağıda incelenecektir.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
Birçok gazel sırf redifinin cazibesi sebebiyle tanzir edilmiştir. İlk olarak Necâtî Bey tarafından kullanılan ''döne döne" redifi de devrinde çok beğenilmiştir.
*Fatih devrinin sonlarına doğru, niçin gittiği bilinmeyen Kastamonu'da bulunduğu sıralarda meşhur "döne döne" redifli gazelini yazan Necâtî, şiirleriyle kısa sürede tanınmıştır.
Mersiyeler çoğunlukla mesnevi ve terkib-i bent nazım şeklinde yazılmıştır. Divan Edebiyatı klasik döneminde orta uzunlukta ve tümü beyitlerden meydana gelen bir şiir durumundayken, son evrede 8 beyitten oluşmakta olup bunu tamamlayan bendlerden meydana gelen bir yapıya dönüşmüş durumdadır.
Kendisi mutasavvıf bir şair olan Ahmed Kuddûsî hazretlerinin Divanı'nda yer alan bir şiir de 1248/1833 yılı kışının zorluklarını anlatmaktadır. Şair bu şiirinde yaşanan şiddetli kışın zorluklarını anlatırken tabiattaki değişiklikleri de tasvir eder.
Bursalı Lâmiî Çelebi'nin manzum-mensur Münâzara-i Sultân-ı Bahâr bâ Şehriyâr-ı Şitâ adlı eserinde de (İstanbul 1290) kış çeşitli yönleriyle ele alınmıştır.
Terkîb-i bend, Ziya Paşa'nın 1870'te, Cenevre'de iken Hürriyet'i tek başına çıkarmaya devam ettiği dönemde yazdığı ünlü şiirinin adıdır. Bu şiirden yapılan ve çok sık kullanılan bazı alıntıların aslı şöyledir: ... Erbâb-ı kemâli çekemez nakıs olanlar.
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in hürriyet, özgürlük vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi. Namık Kemal'in en çok bilinen eserlerinden biridir.
Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Klasik Türk edebiyatında süslü nesir türünün ilk örneği XV. yüzyılda Tazarru'nâme adlı eseriyle Sinan Paşa tarafından verilmiştir. Bu nesrin diğer temsilcileri arasında Fuzuli, Veysi, Nergisi gibi yazarlar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri