En Sağlam Mezar Taşı Malzemeleri Mezar taşı yapımında kullanılan başlıca malzemeler mermer, granit, mozaik ve betondur. Bu malzemelerin dayanıklılıkları da farklıdır. Granit: Granit, mermerden daha sert ve dayanıklı bir malzemedir. Bu nedenle, en sağlam mezar taşı malzemesi olarak kabul edilir.
Tektonik özellikleri ve sertlik detaylarına göre en sağlam ve yüksek dayanıma sahip mezar taşları, granit taşından yapılanlardır. Hemen ardından gelen traverten, özellikle Denizli medium ve Denizli Light ile Karaman Light modelleri hem yüksek dayanıma hem de çok iyi sertlik derecesine sahiptir.
Mezar taşı seçerken hava şartlarına dayanıklı ve yeterince sert bir kayaç türü olmalıdır. Bu konuda müşterilerimize en çok granit mermer tercih ederiz. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için uzun süre kullanırsınız. Sert bir mermer olduğu için yağmur, kar ve rüzgar gibi iklim şartlarından etkileme olmaz.
Özellikle granit grubu taşlar, yüksek sertlik dereceleri, esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle en dayanıklı mezar ve anıt taşlarıdır.
Mezar yapımında kullanılması gereken asıl taş çeşitleri granit, bazalt, diyabaz gibi volkanik kayaçlardır. Özellikle granit grubu taşlar, yüksek sertlik dereceleri (5-7 mohs), esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle en dayanıklı mezar ve anıt taşlarıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Mezar taşı yapımında kullanılan başlıca malzemeler mermer, granit, mozaik ve betondur. Bu malzemelerin dayanıklılıkları da farklıdır. Granit: Granit, mermerden daha sert ve dayanıklı bir malzemedir. Bu nedenle, en sağlam mezar taşı malzemesi olarak kabul edilir.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Öncelikle alacağınız mermerin yüzeyinde boşluklar olmamasına dikkat etmelisiniz. Mermerin üstünde macun çekilmiş ya da çatlak kısımlar bulunmamalıdır. Çünkü bu durum mermerin hasar aldığının bir işaretidir. Hasar almış bir mermer uzun bir kullanım ömrü sunmayabilir.
Çin dünya mermer üretiminde başı çeken ülkedir.Yaklaşık olarak yıllık 11 milyon ton ham blok üretimi yapmaktadır.
Mermer, tipik olarak sade ve damarlı, granit ise kristalize ve gösterişli bir görünüme sahiptir. Doğal taşlar kategorisinde olan mermer ve granit, gözenekli bir yapıya sahiptir. Granit, magmatik bir kayadan yapıldığı için oldukça dayanıklı ve temizlenmesi daha kolaydır.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Yeni defin yapılan yer için geçici mezar baş taşı yaptırabilirsiniz. Defin tarihi itibari ile 15 gün sonra mezar yeri tapusunu alabilirsiniz. 90 gün sonra da mezar inşaat ruhsatını çıkartabilirsiniz.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sizden birinizin ateş üzerine oturup da bu ateşin elbisesini yakması, kabir üzerine oturmasından daha iyidir.” (Müslim, Cenâiz, 96 [971]) buyurmuşlardır. Ancak kabrin kenarına oturulmasında bir sakınca yoktur.
Mezar taşı üzerine yazılan kimlik bilgileri bölgelere göre değişmektir. Genellikle isim, soyisim, ölüm tarihi, dinin sembolü, dua ve ölüm tarihi yazar. Aşağıda Türkiye'deki mezarların üzerinde genellikle kullanılan bazı dini semboller bulunmaktadır. Bununla ilgili birçok ülkelerde mezar sanatı da gelişmiştir.
Yüksek kaliteli mermer, homojen bir renge sahip olurken, düşük kaliteli mermerlerde damarlı bir görünüm olabilir. Ayrıca, kaliteli mermerler daha dayanıklı ve çatlaklara karşı daha dirençlidir. Renk seçimi: Mermerin farklı renk seçenekleri vardır ve seçilen rengin tasarım açısından uygun olması önemlidir.
Kuvars mı granit mi diye düşünenler için granitin %100, kuvarsın %97 doğallıkta olduğunu, kuvarsın daha fazla renk seçeneği sunduğunu, granitin daha sağlıklı olduğunu, kuvarsın gözeneksiz yapısı sayesinde bakımının daha kolay olduğunu, dayanıklılık açısından hemen hemen aynı yapıda olduklarını belirttik.
Doğal bir taş türü olan mermer, kalsiyum karbonat minerallerinin yüksek basınç ve sıcaklıkla kristalleşmesiyle oluşur. Zemin döşemeleri, yapı malzemeleri, tezgah, heykel ve süs eşyaları gibi pek çok alanda kullanılan mermer taşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Dayanıklılık Farkı
Mermer, granitten daha yumuşak ve gözeneklidir. Kristal yapısı sayesinde, aşınmaya, lekelenmeye ve renk bozulmasına karşı daha dayanıklı olan granit ise tüm doğal taşların en güçlüsü olarak kabul edilir. Mermerden daha sert olduğu için çizilmelere karşı daha dayanıklıdır.
Granitin kullanımı ise mermer gibi yapılarda ve bunun dışında birçok alanda görebiliriz. Granit mermere göre daha sert bir malzeme olduğundan ocaktan çıkarılması ve işlenmesi mermere göre daha zordur.
Mezar takımını geçen sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL'ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en düşük 7 bin TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Tek Kişilik Mezar larda kullanılan standart Baştaşı ölçüsü 50*60 cm dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri