İkinci ise; mesajcı rüyalardır. Bu rüyalar kişiye mesaj veren rüyalardır. Bu rüyalardaki mesajı alabilmek için ise kişinin rüya tabilerine bakması gerekmektedir. Bu rüyalar kişinin aklında yok iken gerçekleşen olayları görmesi ya da kişileri görmesiyle ortaya çıkar.
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Haberci rüyalar ise kaydedildikleri gibi, ruhta sürekli ve derin izler bırakırlar. Hatta bazen aylarca ve yıllarca unutulmazlar. İki rüya grubu arasındaki bu dördüncü fark, rüyanın hangi gruba girdiğinin saptamasında en önemli ölçüttür.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Haberci rüyaları kimler görür diye merak edenler için yanıt, önemli bir karar aşaması ya da durumun arifesinde olan kişilerdir. Haberci rüyaların yegâne amacı, kişinin olumsuz sonuçların içerisinde yer almasını engellemektir.
İlgili 29 soru bulundu
Haberci rüyalar, alışık olmadığımız durumlar, yerler ya da kişilerle ilgili bilgiler veren, gelecekte gerçekleşebilecek olaylara bizi hazırlayan uyarıcı rüyalardır.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Kötü rüyaların şeytandan olması ile kötü rüya görenin uyandığında Allah'a sığınıp soluna üç defa tükürmesinde bir çelişki yoktur. Şeytan insana soldan yaklaşıp, gerek uyanıkken gerekse rüyada kötü vesveseler verdiği için, Peygamberimiz (asm) bu şekilde bir tavsiyede bulunmuştur.
İslam anlayışına göre Hz. Muhammed'e vahiy ilk olarak rüya şeklinde gelmeye başlamış ve her gördüğü rüya, ertesi gün aynen gerçekleşmiştir. Bu yüzden de rüya, peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilir.
Seyahat, yılan, düğün, para ve bunlara benzer rüyalar haberci rüyalar olarak bilinir. Bu tarz rüyalar size çeşitli haberler vererek uyarı niteliği taşırlar.
Istiharenin rüyaya yatma şekli ise sünnetle anlatılan istihareye uygun değildir. Adetli kadının, cünubun, kâfirin, sarhoşun ve çocuğun gördüğü rüyalar da sahih olabilir. Bunun çok örnekleri vardır: Sadık rüyalar genellikle sabaha karşı ve özellikle de öğle kaylülesinde görülür.
İyi rüya gören bir kimsenin bu rüyasını sâlih kimselere anlatmasında bir sakınca yoktur. Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah'a sığınması müstehaptır.
Uyarı niteliği olan rüyalar çok önemlidir. Bunlar bilinçaltı dışında kalan rüyalardır. Yani bu tarz rüyalar hiç beklenmedik anlarda görülür. Uyarıyı anlayarak hareket etmek ise rüya yorumcuları tarafından tavsiye edilir.
Ayrıca anlatmak, dile getirmek henüz gerçekleşmemiş olayları tetikleyebilir. Sebepler sonuçları doğurur bu yüzden karşı tarafta yanlış yorumlanan her kelime rüya sahibini olumsuz etkiler. Peygamber Efendimiz (SAV) rüyaların başka kişilere anlatılmasını uygun bulmaz.
Rüyada sevdiğin kişiyi görmek, O kişiden güzel bir haber alacağınızın işaretidir. Eğer kavga ediyor görürseniz aranızda iyi bir şey olacağı anlamına gelir. Rüyada sevdiğini görmek gerek kız gerek erkek olsun, güzel bir evliliğe yorumlanır. O kişiden güzel bir haber alacağınızın işaretidir.
Bu tip rüyalar libidonuzun artışta olduğuna işaret eder. Uzmanlara göre, bu tip rüyaları sık görüyorsanız cinsel açıdan istekli olduğunuz bir dönemden geçiyor olabilirsiniz. Bu tür bir rüya uzmanlara göre sizin kendinizle barışık olduğunuzu ve kendinizi olduğunuz gibi kabul ettiğinizi gösteriyor.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Rahmânî rüya
Rahmânî rüya, “rü'yâ-yı sâdıka yada rü'yâ-yı sâliha” dır. Nefsânî rüya, insanın hayal ve kuruntuları, uyku esnasındaki dış etkiler ve günlük meşgalelere ilişkin rüyalardır.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
Bu aşamada anlatılan bazı rüyaların 3 - 5 saniye sürmesine rağmen uzun saatler boyunca rüyaların anlatıldığı görülmüştür. Bu çalışmaların sonucunda Dr. B. Klein ve yardımcılarının yaptığı araştırmalar sonucunda rüyaların 90 saniyeden fazla olmadığı belirlenmiştir.
Rüyalar gelecekten haber vermez mi? Rüyalar bazen bize bazı olayları önceden haber verirler, ama bunlar hiç bilmediğimiz gaipten olaylar değil, bilinçli olarak farkında olmadığımız ama bilinçdışı olarak bildiğimiz şeylerdir. Bu, geleceğe saplanma takıntımız rüyalardan hayatımızda hakkıyla yararlanmamızı önlüyor.
Bazı araştırma sonuçlarında beynin bir etkinliği olarak öne sürülmekte, bazı araştırmalara göre ise bilinçaltının uyku esnasında dışarı vurumu olarak yorumlanmaktadır. İnsanın beyninin uyurken de aktif kalmasının bir örneği olarak rüyalar gösterilebilir.
Bazı insanlar, uykuları sırasında uyanıkken sahip oldukları bilincin bazı yönlerini "rüya içinde yeniden uyandırarak", kendi rüyaları sırasında farkındalık yaşama yeteneğine sahiptir. Hatta bu kişiler hayal dünyasında kontrolü ele alabilir ve kasıtlı hareket edebilirler. İşte buna, lucid dream denir.
Rüyada Saçma Rüyalar Görmek: Anlamı ve Yorumu
Rüyada saçma görmek, yapilmagi için birisine bir is havale ettiginizi ve isi yapamadigi için size bin türlü masal anlatan sarlatan kimselere yorumlanir. Rüyada saçma mantıksız rüyalar görmek ise, zihin karışıklığı veya duygusal istikrarsızlık olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri