Mesane içine verilen bu kemoterapi mesane kanserinin tekrarlama riskini azaltır. Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Ameliyattan sonra kaç gün sondalı kalmak gerekmektedir? Hastanın genel durumu, hastanın ve prostatının özelliği ve ameliyatın gidişine göre değişmekle birlikte ortalama 7-8 gün içinde sonda alınmaktadır.
Suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur. Sadece banyonuzdan sonra ameliyat deliklerini kurulamanızı öneririz. Özellikle barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gıdaları yemekten ve gaz yapıcı içecekleri içmekten kaçınınız.
Mesanenin kan damarlarının bir kısmı bağlanır. Daha sonra prostat etrafındaki dokular kibar bir şekilde ayrıştırılır. En sonunda prostatın önündeki idrar kanalları da kesilerek mesane bir torbanın içine alınır. Hastaya yapay mesane yapılırsa ameliyat yaklaşık 8 saat sürer.
İlgili 27 soru bulundu
Major bir cerrahi olduğu için büyük komplikasyonlar ve ölüm riski de bulunmaktadır ancak bu risk hastalığın tedavisiz bırakılmasından çok daha düşük düzeydedir. Düşük evreli mesane kanserinde uygulanan endoskopik cerrahiler ise az riskli ameliyatlar olarak sayılabilir.
Ameliyattan yaklaşık 30 gün sonra iyileşme gerçekleşebilmektedir. Süreç içerisinde doktor tarafından belirtilen hususlara dikkat edilmesi ve yaşantının buna göre belirlenmesi gerekmektedir.
Mesane tümörü ameliyatı sonrası kanama olması mümkündür. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde hafif kanama normal kabul edilir, ancak şiddetli veya uzun süreli kanamalar ciddi bir sorun olarak değerlendirilir ve acilen doktorunuza başvurmanız önerilir. Ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon riski de bulunmaktadır.
Sıklıkla mesane tümörlerinin takip ve tedavisinde kullanılmakla birlikte idrar yolundan olan kanamaların araştırılması, tekrar idrar yolu enfeksiyonlarında sebebi bulabilmek içinde uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında şüpheli görülen alanlardan özel aletlerle parçalar alınarak patolojik tanı da konulabilmektedir.
Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
Mesane Alındıktan Sonra İdrar Nasıl Yapılır? En sık kullanılan yöntem "İleal konduit"dir. İki idrar borucuğu (üreterler) 12-15 cm'lik bir ince bağırsak parçasının bir ucuna bağlanır, bağırsak parçasının diğer ucu da karın cildine bağlanır.
Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir.
Ağrılı mesane sendromu olan insanlar da nadiren sürekli mesane ağrısına sahiptir. Ağrı haftalarca veya aylarca ortadan kaybolabilir ve sonra tekrar geri dönebilir.
Mesane TUR ameliyatı ya da halk arasında bilinen adıyla kapalı mesane tümörü ameliyatı, mesane içindeki tümörün rezektoskop adı verilen özel bir alet ile kesilerek dışarı çıkarılması işlemidir. İşlem sırasında yarım ay şeklindeki bir telden elektrik akımı geçirilir.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı lokal anestezi kullanarak yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Ancak doktorun tavsiyesi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir.
Yine benzer şekilde, mesane kanseri nedeniyle mesanesi (idrar kesesi) alınan kadınlarda da, ameliyatta vajina korunarak uygulanan yapay mesanede, cinsel hayat korunabilmektedir.
Kanser hücreleri, mesanenin iç kısmını kaplayan ve mesanenin kas duvarlarını kaplayan ince hücre tabakasında büyümeye başlar ve kanser hücreleri mesanenin iç kısmında hasar bırakarak sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir.
Mesane tümörü idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu “ur”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90'ı kötü huyludur ve geri kalan % 10'luk kısmını iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Yaşam bulguları stabil olmalıdır. Bedenin herhangi bir yerinden aşırı miktarda drenaj olmamalıdır. Hastanın bilinci açılmış olmalıdır. İdrar miktarı erişkin bireyde saatte en az 30 ml olmalıdır.
Genellikle idrar şikayetleriyle gelen hastaya yapılan incelemelerde idrarda kan hücrelerinin görülmesi mesanenin incelenmesi açısından bir nedendir. Mesane en basit olarak ultrasonografi ile incelenerek tanı konulur. Bunun dışında sitoloji dediğimiz hücrelerin incelenmesi şeklinde de tanı konulabilir.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri