Dorse, kısaca taşıma araçlarının arkasındaki kasalardır. Aynı zamanda treyler de denen dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde ise dorse kelimesi kullanım kolaylığından dolayı treyler yerine kullanılmaktadır.
Dorse, kasalı taşıma araçlarının arka kısmında bulunan kasa kısmına verilen isimdir. Dorse kısmının bir diğer ismi ise treylerdir.
Dorse ile çekici birbirine bağlayan nesnenin adına halk dilinde pim denilir. Pimin gerçek sektörel adı ise Kingpin'dir. Çekicide bulunan tablaya dorse pimi takılarak çekici ile dorse birleştirilir. Pim kildi kitlenerek araç yola çıkar.
Midilli dorse, tekerlekleri kısa ve geniş olan taşıyıcılara denir. En büyük özelliği ise dorsenin hacim olarak oldukça büyük olmasıdır. Kısa tekerlekler sayesinde çok fazla ağır yük taşıyabilir.
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
İlgili 33 soru bulundu
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
Dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde dorse kelimesi literatüre kullanım kolaylığından dolayı geçmiştir. Treylerler, tehlikeli maddelerde dahil olmak üzere her türlü ağır yükü taşıyabilme ve nakliye edebilme kapasitesine sahip araçlardır.
Aracın önden ve arkadan (dorse) plakalı fotoğrafları ve üstten çekilmiş yük fotoğrafı sisteme kayıt edilir. İstenildiği zamanda bu fotoğraflar raporlanabilir. Raporlarda kamyonun önden görünüşü ve yük fotoğrafları entegre edilmiş olarak gelir.
Tenteli araçlar (treyler ve tenteli dorseler), ambalajlanmış, ısıya karşı hassas olmayan malların nakliyesi için standart araçlardırlar ve her yerde kullanılabilirler.
Çekici kamyon şasileri üzerinde, aracın boyuna monte edilmiş ve yarı römorkların king pin adı verilen bağlantı elemanını içine güvenli bir şekilde kilitleyecek halde tasarlanmış olan parçasına pleyt denilir.
Treylerin diğer bir adı da "dorse"dir. Bunlar en çok kullanılan isimlendirmelerdir. Resmi kullanım adı ise "Yarırömork"tur. Treyler, çekici araca "King Pimi" (Kingpin) denilen flanşlı bir yapıya sahip 2 inç ve 3,5 inç ölçülerinde iki farklı tipte bağlantı aparatı ile bağlanmaktadır.
Yüksekliği 3,00 metreye kadar çıkabilen düz dorseler, çift veya tek dingilli olarak üretilir.
Kamyonların branda vs. gibi eşyalarını istifledikleri ve alacakları yükün yüksekliğinin kolayca ifade edilmesini sağlayan, kamyon kasasında sürücü kabininin üstüne denk gelen bölmedir. Basar tonaj olarak da ifade edilir. Aracın istiap haddi (azami yük miktarı) anlamına gelir.
TIR Kelimesinin Açılımı
Fransızca "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı" anlamına gelen Transports Internationaux Routiers'in baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır.
Dorse, kısaca taşıma araçlarının arkasındaki kasalardır. Aynı zamanda treyler de denen dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde ise dorse kelimesi kullanım kolaylığından dolayı treyler yerine kullanılmaktadır.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ilişkileri yoktur. eğer çekici arızalanırsa veya yurt dışına çıkamıyorsa çekicileri değişebilir. muayeneleri de ayrı ayrıdır.
L Plaka Nedir? L plaka, temel olarak “T” harfi ile başlayan taksi plakaları gibi düşünebilir. Aynı şekilde “L” ile başlayan plakalar ise artık servis taşımacılığında kullanılacak. Yeni yapılanma ile artık servis araçları, hatlı minibüsler ve taksi araçları gibi kendine özel bir plakaya sahip olacak.
Örneğin Almanya'da aracın kayıtlı olduğu şehrin kısaltması, rastgele rakam ve iki rastgele harf şeklindedir. Almanya'nın plaka simgesi ise D'dir. Özellikle yaz aylarında araç kiralama ile temin ettikleri araçlarla ülkemize gelen yabancıların plakalarında farklı örnekleri görmek mümkün olmaktadır.
Silobas Dorse (Treyler) toz çimento, un, tahıl malzemeleri, kalsit, silis kumu ve benzeri ürünleri taşıma amaçlı kullanılmaktadır. Ana yapısı mukavemeti yüksek çelikten özel toz altı kaynak makineleri kullanılarak imal edilir. Şasi, çerçeve ve omurgalar zor arazi şartlarında çalışmak ve ağır yüklemeler için uygundur.
Lowbed, yarırömork çeşididir. Düşük gövdeye sahip olmasının sebebi büyük yük taşıma araçlarını taşıyabilmesi içindir. Genellikle iş makinası, tank ve obüs gibi büyük hacimli araçları bir yerden farklı bir yere nakletmek için kullanılmaktadır.
Dorse: Kısaca araçların arka bölümündeki kasalara dorse denir. Aynı zamanda Treyler olarak da bilinen dorseler, Türkiye'de daha çok bu isim üzerinden ifade edilir. Damper: Genel olarak şantiyelere dökme malzemeler taşıyabilmek için, özel olarak tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir.
'TIR' (Transports Internationaux Routiers yani Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) Kamu-Özel Sektör Ortaklıklarında dünya çapında uygulanan bir BM Sözleşmesi'ne dayanan uluslararası bir transit sistemidir.
ÇEKİCİ (TIR Kafası, Kupa): Yarı römorkları çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu kara taşıtıdır. DAİMİ ARAÇ: Sürekli taşıma yapan spot araçtır. DAMPER KASA: Kamyonlara özel hidrolik donanımı sayesinde, kasa içindeki dökme yükün boşaltılabilmesi için 45 derecelik eğim alabilen kasa tipidir.
Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri