Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
Sık tekrarlayan ve BCG'ye yanıt vermeyen birinci evre mesane kanserlerinde mesanenin çıkartılması yani Radikal Sistektomi ameliyatı yapılmalıdır. Evre 2 ve Evre 3 mesane kanserlerine ilk tanı konulduğunda yüzde 30'u mesanenin adale tabakasına geçmiş kanseridir.
Özet olarak TUR mesane ameliyatı; İdrar kesesinin içinde tümör veya tümör şüphesi olduğunda, bu dokunun ne olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Mesane tümörlerinin tanı, evreleme ve tedavisinde ilk işlem TUR mesane ameliyatı yani üretral yoldan yapılan kazıma işlemidir.
Mesane kanserinin bazı türlerinde hastalığın tedavisi, mesanenin (idrar kesesi) çıkarılması ile sağlanabilir. Hastalar genellikle mesanenin alınması gereken durumlarda, mesane yerine torba taşımak istemedikleri için ameliyatlarını geciktiriyorlar.
Hem Açık, hem de birçok Robotik ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen mesane kanserinde mesanenin çıkartılması yani “sistektomi” ameliyatından sonra erkek hastalardaki en önemli sorun, cinsel fonksiyonun tümüyle kaybedilmesidir.
İlgili 42 soru bulundu
Mesane kanseri, tedavi edilebilir bir kanser türü olmasına rağmen, bazı durumlarda ölümcül olabilir. Mesane kanseri hakkında ölüm riski, birçok faktöre bağlıdır ve her birey için farklılık gösterebilir.
Mesane kanseri ameliyatı ölüm riski, ameliyattan sonra önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ve radikal sistektomi uygulanan hastalarda, mesane dışı kanserden kaynaklanan ölüm riski, lokal tümör eksizyonu uygulanan hastalara kıyasla önemli ölçüde fazladır.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Mesane tümörü genellikle çevre organlara yayılım gösterir. Tanı konulmadığında veya ihmal edildiği durumlarda erkeklerde prostat ve meni bezlerine, kadınlarda rahim, vajen gibi çevre dokulara ilerleme riski maalesef vardır.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Mesanenin kan damarlarının bir kısmı bağlanır. Daha sonra prostat etrafındaki dokular kibar bir şekilde ayrıştırılır. En sonunda prostatın önündeki idrar kanalları da kesilerek mesane bir torbanın içine alınır. Hastaya yapay mesane yapılırsa ameliyat yaklaşık 8 saat sürer.
Eksiksiz yapıldığı takdirde 6-8 saat süren bir operasyondur. Ameliyat sonrası hasta gerekirse yoğun bakımda tutulabilir ve sonra odasına alınır. Genellikle 10-14 gün sonra hastaneden taburculuğu sağlanır.
Özet olarak; Mesane kanseri üriner sistemin sık görülen kanserlerindendir. Kanserin evresine göre tedavi yapılır. Kanser mesane içerisinde ve tamamen alınabiliyorsa TUR-T ameliyatı ile tamamen çıkartılır. Eğer patolojik incelemede mesane kasına ilerleme yoksa uygun vakalarda mesane içine kemoterapi ilaçları verilir.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
Mesanenin tamamen çıkarılmasından sonra üretra, üreter ve pyelum denen ürotelyal alanda kanser tekrar ortaya çıkabilir. Ürotelyal alandaki nüksler en sık operasyondan sonraki ilk 3 yılda ortaya çıkar.
Mesane kanserinde kemoterapi veya mesane kanseri kemoterapi Kas İnvaziv olmayanlarda İntravezikal Kemoterapi yani 6 hafta süre ile mesanenin belli kemoterapi ilacı ile yıkanma işlemidir.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur. Ameliyat sırasında mesanenin delinmesi pek sık değildir ancak tümör çıkarma işlemi çok derine giderse gerçekleşebilir.
Yine benzer şekilde, mesane kanseri nedeniyle mesanesi (idrar kesesi) alınan kadınlarda da, ameliyatta vajina korunarak uygulanan yapay mesanede, cinsel hayat korunabilmektedir.
Mesane tümörü idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu “ur”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90'ı kötü huyludur ve geri kalan % 10'luk kısmını iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Kanser hücreleri, mesanenin iç kısmını kaplayan ve mesanenin kas duvarlarını kaplayan ince hücre tabakasında büyümeye başlar ve kanser hücreleri mesanenin iç kısmında hasar bırakarak sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir.
Ameliyattan sonra birkaç gün için idrar sondası takılı kalır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur.
Mesane Kanserinden Korunma
Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek önemlidir. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. İşyeri güvenlik kurallarına uyun ve zararlı kimyasallara maruziyetten kaçının. Bir takım kanıtlar, başta su olmak üzere çok sıvı içilmesinin mesane kanseri riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.
Mesane tümörü ameliyatlarının süresi, tümörün büyüklüğüne, sayısına ve yayılım derecesine bağlı olarak değişebilir. Genellikle lokalize mesane tümörleri için uygulanan kapalı yöntem ameliyat 1,5-2 saat sürer. Açık yöntemle uygulanan ameliyat ise 4-6 saat sürer.
Bazı hastaların tedavisi; cerrahi, radyoterapi ya da kemoterapi ile birlikte uygulanabiliyor. Metastatik (başka organlara veya lenf bezlerine yayılmış) hastalıkta ise tedavi olarak sistemik (tüm vücuda yönelik) kemoterapi tercih edilebiliyor.
Mesane kanseri olan kişilerin tahlilinde, idrarda bol miktarda kan hücresi görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri