Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik haplarla tedavi edilir. Bu haplar, enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek çalışır. Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Sistit tedavi edilmezse mesanedeki bu rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi oldukça ağır bir hastalık tablosuna neden olabilir. Böbreklerin de etkilenmesi sonucu yukarıdaki belirtilere ek olarak bulantı kusma, böğür (yan) ağrısı ve üşüme titreme gibi belirtiler de meydana gelebilir.
Hastalarda çok sık idrara çıkma, mesanede basınç hissi ve idrar yaparken ağrı ve acı hissi görülüyor. Bazen pelvis bölgesindeki kaslarda spazm tarzı ağrılara da rastlanabilir. Uzun süren yani kronik bir hastalıktır.
Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Antibiyotikler vücuttaki bakteriyel enfeksiyonları öldürerek çalışırlar. idrar yolu iltihabı ilaçları mevcuttur. İdrar yolu iltihabı ilaçları markaları arasında Amoxicillin, Cipro, Keflex, Levaquin ve Macrobid (nitrofurantoin) bulunur. Çoğu antibiyotik, bir tablet, kapsül veya sıvı şeklinde ağızdan alınır.
İdrar yolu enfeksiyonu varlığında dizüri (idrarda yanma), sık idrara çıkma, idrara sıkışma hissi veya karnın alt kesimlerinde ağrı oluşabilir. Sistit sendromları erkeklerde özellikle tekrarlıyorsa veya genitoüriner ile anüs bölgelerinde ağrı eşlik ediyorsa prostatit ile karışabilir.
Böbrek yollarında oluşan enfeksiyon yer almaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu enfeksiyonlar yaklaşık 10 gün içerisinde tedavi edilmektedir. Fakat kullanılan antibiyotiklere rağmen geçmeyen enfeksiyon çeşitleri genellikle daha ağır enfeksiyon olduğunun habercisidir.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Üroloji, erkek ve kadın idrar yolları ve erkek üreme organlarını içeren durumların tedavisi ile ilgilenen bir cerrahi uzmanlık alanıdır. Üroloji alanında uzmanlaşmış insanlar, bu hastalıklar ve hastalıkları teşhis etmek, tespit etmek ve tedavi etmek üzere eğitilmiş ürologlar, sağlık uzmanları olarak adlandırılır.
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Antioksidan, besin lifi, vitamin ve mineral içeren meyveler idrar söktürmede etkili oluyor. Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
Mesane tümörü şüphesi, hastanın şikayetleri üzerine yapılan ultrasonografi sonucunda oluşabilir. Tomografi yöntemi ise hastalığın tanısında oldukça önem taşır. Mesane tümörü tanısı, sistoskopi yapılarak görülen tümörün alınarak, yapılan patolojik incelemesi sonucu netleşebilmektedir.
İdrar testi: Laboratuvar idrarda kan, kanser hücresi ve hastalıkla ilgili diğer belirtileri kontrol eder. Mesane kanseri için en sık kullanılan idrar testi, Pap testine benzeyen idrar sitolojisidir. Sistoskopi: Bu işlemde, sistoskop adı verilen ince ışıklı bir tüp ile doğrudan mesanenin içine bakılır.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
En yaygın olanları ise pentozan polisülfat, hidroksizin ve amitriptilindir. Bazı interstisyel sistit hastalarında mesanede çok fazla histamin salgılandığı için bu salgıyı azaltacak ilaçlar hastaya verilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonları bulunduğu yere göre isimlendirilir. “Sistit” mesanenin enfeksiyonlarına verilen isimdir. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden idrara çıkma ihtiyacı, karnın alt kısmında ağrı ve bazen idrarda kan görülmesi en sık görülen belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri