özetleyecek olursak; mesane kanseri mesanenin en iç tabakasından başlar. Tedavi edilmezse kanserin kökleri mesane duvarına doğru ilerleyerek derinleşir. Daha sonra mesane duvarının dışına çıkarak etraftaki dokulara ve organlara, lenf bezlerine yayılır. Kana karışan kanser hücreleri uzak organlara yayılır.
Mesane kanseri; mesanenin etrafındaki yağ dokusuna, lenf bezlerine, mesane duvarındaki kas tabakasına, uterus, prostat veya vajina gibi komşu organlara yayılabilir. Daha da ilerisinde ise kemik, akciğer, karaciğer gibi uzak organlara da yayılımı olabilir.
Mesane Tümörü Nasıl Yayılır? Mesane kanseri genellikle direkt olarak çevre dokulara yayılma eğilimindedir. Yüzeyel mukoza dediğimiz tabakayı tutar, tuttuktan sonra tanı konmadığı takdirde yavaş yavaş ilerleyecektir. Daha sonra kas dokusuna buradan da mesane yani idrar kesesinin içerisindeki lenf bezlerine geçecektir.
Çoğu tümör mesanenin iç tabakasında gelişir ancak bazıları daha derin mesaneye doğru büyüyebilir ve ilerleyen evrelerde kaslara, lenf bezlerine, doku ve organlara yayılarak metastaz yapabilir.
Mesane kanseri evreleri arasında metastatik mesane kanseri olarak da adlandırılan mesane kanseri son evre belirtileri arasında diğer evrelerde de görülebilen idrar yaparken ağrı veya yanma, sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma ihtiyacı ve vücudun bir tarafında bel ağrısı bulunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Mesane kanseri, tedavi edilebilir bir kanser türü olmasına rağmen, bazı durumlarda ölümcül olabilir. Mesane kanseri hakkında ölüm riski, birçok faktöre bağlıdır ve her birey için farklılık gösterebilir.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
Buna invazif (derin) kanser adı verilir. Eğer tedavi edilmezse kas içine ilerlemiş kanser mesanenin dışına çıkarak etraftaki meni kesesi, prostat gibi dokulara yayılabilir. Kanserli hücreler mesanenin çevresindeki lenf bezlerine de ulaşabilir.
Tek başına bel ağrısı mesane kanseri belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak diğer belirtilerle beraber tekrarlayan bel ağrısı yaşanması mesane kanserinin belirtisi olarak kabul edilmektedir. İştah ve kilo kaybı ileri mesane kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Mesane kanserinin bir başka belirtisi ise sistitizm adı verilen sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve zor idrar yapma gibi şikayetlerdir. Hastalığın ileri evrelerinde ise halsizlik yorgunluk, kilo kaybı, kemik ağrıları, sırt ve baş ağrıları, kanlı balgam ve sarılık gibi belirtiler görülebilir.
Ameliyattan sonra birkaç gün için idrar sondası takılı kalır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur.
Kasa kadar ilerlemiş tümörler T2 diye evrelendirilirler ve mutlak Yüksek Dereceli (High Grade/G3) tümörlerdir. Kasa ilerlemiş mesane kanseri, ilk TUR T ameliyatı sonrası patoloji raporunda pT2 High Grade (pT2 Yüksek dereceli, pT2 G3) diye isimlendirilir.
Mesanenin tamamen çıkarılmasından sonra üretra, üreter ve pyelum denen ürotelyal alanda kanser tekrar ortaya çıkabilir. Ürotelyal alandaki nüksler en sık operasyondan sonraki ilk 3 yılda ortaya çıkar.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
Sık tekrarlayan ve BCG'ye yanıt vermeyen birinci evre mesane kanserlerinde mesanenin çıkartılması yani Radikal Sistektomi ameliyatı yapılmalıdır. Evre 2 ve Evre 3 mesane kanserlerine ilk tanı konulduğunda yüzde 30'u mesanenin adale tabakasına geçmiş kanseridir.
Genellikle, mesane kanseri erken evrelerinde kanamaya neden olabilir ancak çok az ağrı yapar veya hiç ağrıya sebep olmadan başka semptomlarda göstermez.
Mesane tümörü idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu “ur”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90'ı kötü huyludur ve geri kalan % 10'luk kısmını iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Mesane içinde bulunan hücrelerin çeşitli nedenlerle kontrolsüz çoğalması mesane kanseri olarak adlandırılır. Kanserli hücreler genel olarak idrar kesesindeki üroepitelyal hücrelerden oluşur ve ilerleyen dönemlerde kaslara, lenf nodlarına, çevre doku ve organlara yayılabilir.
Prof. Dr. Hakkı Perk özel üroloji kliniğinde, metastatik mesane kanseri olan birçok hastayı tedavi edilmiştir ve her biri için özel tedavi planları oluşturulmaktadır. Mesane kanseri böbreklere sıçrama yani Metastatik mesane kanseri, genitoüriner kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir.
Major bir cerrahi olduğu için büyük komplikasyonlar ve ölüm riski de bulunmaktadır ancak bu risk hastalığın tedavisiz bırakılmasından çok daha düşük düzeydedir. Düşük evreli mesane kanserinde uygulanan endoskopik cerrahiler ise az riskli ameliyatlar olarak sayılabilir.
Mesane duvarının yüzeyinde oluşan düşük dereceli kanser hücreleri sistoskopi le birlikte yapılan TUR (kapalı yöntemle tümörün temizlenmesi) tedavisi ile temizlenebilir. Bu işlemin daha sonra düzenli aralıklarla takip edilmesi önemlidir. Yüksek dereceye sahip tümörlü dokulara TUR işlemi sırasında ilaç da verilebilir.
Sıklıkla mesane tümörlerinin takip ve tedavisinde kullanılmakla birlikte idrar yolundan olan kanamaların araştırılması, tekrar idrar yolu enfeksiyonlarında sebebi bulabilmek içinde uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında şüpheli görülen alanlardan özel aletlerle parçalar alınarak patolojik tanı da konulabilmektedir.
Mesane kanseri en sık, idrarda ağrısız kanama ile kendini gösteriyor. Ancak bu kanama gözle görülmeyecek kadar küçük yani mikroskopik düzeyde olabiliyor. Bazen başka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde de saptanması mümkün.
Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, herhangi bir tütün türünü kullanmayı bırakmak ve tütün dumanından uzak durmaktır. Sigara içmek, mesane kanserinden sonra görülen birçok ikincil kanserin yanı sıra diğer birçok kanser riskini artırır.
Mesane kanserinde kemoterapi veya mesane kanseri kemoterapi Kas İnvaziv olmayanlarda İntravezikal Kemoterapi yani 6 hafta süre ile mesanenin belli kemoterapi ilacı ile yıkanma işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri