Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir.
Ağustos ayında haftada 4, eylülde ise haftada bir sulama yeterli oluyor. Domates ne zaman dikilir? Domates fidesi dikimi için uygun zaman hava şartlarına göre değişiyor ancak genellikle mayıs ayında fide dikimi gerçekleştiriliyor.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir.
Bir tohumun ne zaman ekileceğini belirleyen temel etken sıcaklıktır. Bitkiler çoğunlukla düşük sıcaklıklara karşı duyarlı olduğundan tohumlar çoğunlukla ilkbaharda ekilir. Ancak soğuğa ve donmaya karşı dirençli bazı bitki tohumları (örneğin pancar, lahana, brokoli) sonbahar aylarında ekilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir? Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Eylül ayında açık tarlaya marul, karnabahar, lahana ve brokoli fidesi dikilebilir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Tohumların Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilir ve m²'ye 2-3 gr tohum olacak şekilde hesaplanır. Domates Fideleri, 3-4 gerçek yapraklı olduğunda seyreltilirler.
* Havuç, kışlık yeşil soğan; marul ve turpun fide ve tohumlarının yerlerine ekim ve dikim işleri sürdürülür.
Öncelikle domates kurutmak için yaz aylarının en sıcak olanını tercih etmeniz lazım. Ağustos ve son yıllarda eylül ayının ortalarına kadar olan süre,en uygun zamanlardır.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı biber, kapya biber, kereviz, soğan, semizotu, bamya, domates, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, havuç, fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.
Bu durum 23 Eylül-21 Mart arasında tersine döner. Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart.
Bu ay: Bakla, ıspanak, karnabahar, lahana ekin.
Pancar, tere, brokoli, pazı, marul gibi sebzeleri de dikebilirsiniz.
Kış Sebzeleri özellikle kış aylarında ekilir. Dolayısıyla ocak, şubat, mart ve aralık aylarında kış sebzesini ekebilirsiniz. Bunun için kumlu ya da humuslu toprakları tercih edebilirsiniz.
Ekim ayında ılıman iklime sahip yerlerde açık alana fide olarak marul, karnabahar, maydanoz, kereviz, lahana ve brokoli dikimi yapılabilir. Tohumdan ıspanak, maydanoz, tere, roka, dereotu ve turp gibi sebze çeşitleri ekilebilir.
Şubat ayından başlayıp Temmuz veya Ekim ayları arasına kadar hasat devam edilmektedir. Domates hasadı hangi ay yapılmaktadır? Tarlada yetiştirilen domates tohumu ekiminden hasada kadar kısa bir sürede yapılmaktadır. Fide dikiminden hasada kadar 60 veya 80 günlük dönemden geçmektedir.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Domatesten sonra baklagiller, havuç, salata, pancar ve hububat ekimi yapılır. Domates üst üste ekilmemelidir. * Toprak hazırlığı: Toprak derin sürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri