İdrarda kan (hematüri) Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
Mesane kanseri en sık, idrarda ağrısız kanama ile kendini gösteriyor. Ancak bu kanama gözle görülmeyecek kadar küçük yani mikroskopik düzeyde olabiliyor. Bazen başka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde de saptanması mümkün.
Mesane kanseri belirtileri şu şekildedir; İdrarda kan görülmesi(hematüri): Mesane kanserinde idrarda genellikle sancısız kanama görülür. İdrarda gözle görülebilir kanama olabileceği gibi mikroskop altında görülebilecek tarzda kanama da mümkündür.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
İlgili 38 soru bulundu
Mesane tümörü şüphesi, hastanın şikayetleri üzerine yapılan ultrasonografi sonucunda oluşabilir. Tomografi yöntemi ise hastalığın tanısında oldukça önem taşır. Mesane tümörü tanısı, sistoskopi yapılarak görülen tümörün alınarak, yapılan patolojik incelemesi sonucu netleşebilmektedir.
özetleyecek olursak; mesane kanseri mesanenin en iç tabakasından başlar. Tedavi edilmezse kanserin kökleri mesane duvarına doğru ilerleyerek derinleşir.
Mesane duvarının derinliklerine kadar yayılmış olan kanserlerin, çevre organlara bölgesel temasla ve metastazla yayılımı daha hızlı ve tehlikeli boyutlarda olabilir.
Daha sık kadınlarda görülen sistit idrarda yanma, sık idrara çıkma, mesane üstünde ve vajinal bölgede ağrı belirtileriyle gelişen mesanenin iltihaplanması durumudur. Prostat iltihabı ve idrar yolundaki taş hastalıkları sistite neden olabilirken; enfeksiyona ve radyasyona bağlı olarak da görülebilir.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
Mesane tümörü tanısı konulan hastaların önemli bir kısmı sigara kullanmaktadır. Sigara ve tütünün mesane uru oluşturma konusundaki riski uzun yıllardır bilinmektedir. Mesane kanseri tanısı konulduktan sonra sigara kullanımına devam edilmesinin, hastalığın nüksü konusunda da önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir.
İdrardan kan gelmesi böbrek, mesane ve diğer idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasında yer alır. Ancak doğru teşhisin üroloji uzmanı tarafından konulması gerekir. Vajinal kanama rahim veya rahim ağzı kanserine neden olabilir.
Tek başına bel ağrısı mesane kanseri belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak diğer belirtilerle beraber tekrarlayan bel ağrısı yaşanması mesane kanserinin belirtisi olarak kabul edilmektedir. İştah ve kilo kaybı ileri mesane kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı).
Mesane kanseri her yaşta görülebilmekle beraber daha çok 50 yaş ve üstü kişilerde görülür. Hastalık erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.
Genellikle küçük yaş grubundaki kız çocuklarında sık görülüyor... Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Tuncay, kadınlarda sık görülen idrar yolu hastalığı sistitin tedavi edilmemesi halinde, kronik enfeksiyon sonucu mesanede kanser yapabileceğini bildirdi.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Böbrek yollarında oluşan enfeksiyon yer almaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bu enfeksiyonlar yaklaşık 10 gün içerisinde tedavi edilmektedir. Fakat kullanılan antibiyotiklere rağmen geçmeyen enfeksiyon çeşitleri genellikle daha ağır enfeksiyon olduğunun habercisidir.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Sigarada içerisinde bulunan bazı kanserojen maddelerin kansere neden olduğu düşünülmektedir. Kanserojen maddelerden uzak durmak: Özellikle kuru temizleme, boya, lastik, tekstil ve kauçuk, alüminyum sanayinde çalışan işçilerde mesane kanseri daha sık görülür.
Mesane kanserini kesin olarak önlemenin bir yolu yoktur. Irk, cinsiyet, yaş gibi bazı müdahale edilemez risk faktörleri vardır. Ancak riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek yapabileceğiniz şeyler olabilir. Bilinen herhangi bir takviye yada vitaminin mesane kanseri önlenmesinde etkili olduğu kanıtlanamamıştır.
Mesane kanseri çocukluk dahil her yaşta olabilir. Ortalama görülme yaşı 65-70'dir. Görülme sıklığı yaşla orantılı olarak artar. Genç yaşta görülen tümörler genelde daha iyi histolojik yapıya sahiptirler ve daha iyi bir seyir gösterirler.
Genellikle, mesane kanseri erken evrelerinde kanamaya neden olabilir ancak çok az ağrı yapar veya hiç ağrıya sebep olmadan başka semptomlarda göstermez.
Bu durumdan en fazla mide ve bacaklar etkilenir. Halsizlik ve yorgunluk hissi.
Yapılan araştırmalara göre, toplam vakaların %95' kötü huylu tümörlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte, çoğunlukla metastaz aşamasına gelmeden tedavi edilebilen bu hastalığın tekrar etme olasılığı da yüksektir. Mesane kanseri, aynı zamanda boşaltım sisteminde en sık görülen kanser türlerinin başında gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri