Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
segman attırarak yağ yakmayı önleyebilirsin. motoru fazla ellemeden, sadece silindir kapağı ve silindir sökülerek pistona ulaşılıp segmanlar değiştirilecek. yağ yakman devam ederse silindiri daha fazla bozabilir, motor yataklarına zarar verebilir, motora daha fazla masraf açılmasına sebep olabilirsin.
Motor yağ yakması sebebi pistonların uçlarındaki segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçmasından kaynaklanır. Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait parçaların aşınmasına yol açarak yanmayı tetikler.
Aracın ne kadar yağ eksiltmesi normaldir?.. Motor boyutuna bağlı olarak çoğu motor 5 ila 8 litre arası yağa ihtiyaç duyar. Motor ne kadar küçük olursa, motorun hacmini doldurmak için o kadar az yağ gerekir. 3 silindirli bir motora ortalama 3,5-4 litre yağ konur.
İlgili 27 soru bulundu
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Normal durumda çok az bir yağ yakması aslında istenen durumdur ki bu motor yanma odasında asidasyonun, valflerde vanadium vb tuzların nötralize edilmesi amacıyladır.
Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur.
Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.
Motorun yağ yakma sebepleri ; segmanlar aşınmış, silindirler aşınmış, subap yatakları aşınmış olabilir veya kullanılan motor yağlama yağı fazladır. Yağ yakan bir aracın egzoz dumanı mavi renkte gözlenir. Yağ ölçümü yapıldığında yağ belirtisi en alt (min.) çizgide ise bu aracın yağsız çalıştığını bildirir.
Motorun içerisindeki basınç artacak ve bu da direncin artmasını etkileyecek. Zamanla motorunuz yıpranacaktır. Motorun bütününe zarar veren bu durumlar ne yazık ki, sizi daha fazla zarara uğratacaktır. Motorunuza belirli miktarda düzenli yağ koymak sizin için daha iyi olacaktır.
Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Silindirle segmanlar arasında boşluk artıkça patlama esnasında basınç yitimi yaşanır. Bu da motorun çekişten düşmesine sebep olur. Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır. Bunu anlamak için kaputun altında yer alan motor yağı çubuğunu çıkararak temiz bir bezle silmeli ve sonrasında tekrar yağ haznesine batırıp çıkarma yoluyla yağın rengini kontrol etmelisiniz.
Motorun yağ yakmasına neden olan bir sebep de aracı uzun süreler boyunca çok yüksek devirlerde çalıştırmaktır. Uzun süre yüksek devirlerde çalışan motor segmanların yıpranmasına neden olarak yağ sızdırmalarıyla sonuçlanır.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Motorların hareketli bileşenlerini gördüğünüzde kaliteli bir motor yağının neden gerekli olduğunu anlayabilirsiniz. 15.000 rpm'ye kadar çalışan motorda, hareketli parçalara yağlama sağlayarak motordaki aşınmayı en aza indirmek için motor yağlarının kullanımı mecburidir.
Mobil 1 10W60 içinde şişirici denen maddeden vardır.Bunlarda yüksek km'li araçlarda yağ yakmayı azaltır.Segmanlarda işe yarar.Yanlış okumuşsunuz. 10W60 performans veren bir yağ değildir. Bu tüm markalar için geçerlidir.Evet yağ yakmanızı azaltır , ama performans ve yakıt ekonomisini öldürür.Yağ basıncını da arttırır.
Alıcağınız motor yağının bidon kapağına dikkat etmelisiniz. Gerçek kapak ile sahte kapak arasında renk ve şekil farklılıkları görülmektedir. Bidonun kapağını açtığınızda karşınıza çıkan hologram soluk ve özensiz gözüküyorsa, o motor yağına dikkat etmelisiniz. Zira sahte olabilme ihtimali vardır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor Yağı Eksik Konursa Ne Olur? Motor hazne içerisinde yeterli yağlama yapmadığı için metal sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar meydana gelir. Motor, kendi içerisinde ısınarak hararet yapabilir veya stop edip kendini korumaya alabilir. Eksik yağ olması durumunda motor yatak sararak yüksek maliyetler oluşturabilir.
Motor yağının numarası ve sentetikliğe göre periyodik bakım aralığı yükselmektedir. Tam sentetik motor yağlarında genellikle 3000 km ile 4000 km arasında periyodik bakım yaptırılmaktadır. 2 zamanlı motor yağı, 2 zamanlı motosikletlerde ise periyodik bakım aralığı 1500 ile 2000 km arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri