Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Erken teşhis edildiği takdirde iyileşme oranı yüksek bir kanser türü olan mesane kanseri yıllar içinde tekrar nüksedebilir. Tedavi seçenekleri arasında biyolojik tedavi, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi alternatifler yer alır.
Mesanenin tamamen çıkarılmasından sonra üretra, üreter ve pyelum denen ürotelyal alanda kanser tekrar ortaya çıkabilir. Ürotelyal alandaki nüksler en sık operasyondan sonraki ilk 3 yılda ortaya çıkar.
Delinmeler, sondanın birkaç gün kalması ile genellikle iyileşir, ama bazı olgularda açık ameliyat ve mesanenin dikilmesi gerekebilir. Her ne kadar TUR-mt, Ta ve T1 tümörleri tamamen yok edebilse de bazı tümörler sıklıkla tekrar eder ve invaziv kanser haline gelebilir.
sorusunun cevabı ise, çoğunlukla ölümcül bir kanser değildir. Mesane kanserlerinin yarısı ise vücudun geri kalan kısmıma yayılma potansiyeline sahip kötü huylu kanserlerdir. Genel olarak yetişkinlerde ortaya çıkan ve erkeklerde daha fazla görülen bir kanser türüdür.
İlgili 25 soru bulundu
Mesane Tümörü Nasıl Yayılır? Mesane kanseri genellikle direkt olarak çevre dokulara yayılma eğilimindedir. Yüzeyel mukoza dediğimiz tabakayı tutar, tuttuktan sonra tanı konmadığı takdirde yavaş yavaş ilerleyecektir. Daha sonra kas dokusuna buradan da mesane yani idrar kesesinin içerisindeki lenf bezlerine geçecektir.
Ameliyattan sonra birkaç gün için idrar sondası takılı kalır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur.
Özet olarak; Mesane kanseri üriner sistemin sık görülen kanserlerindendir. Kanserin evresine göre tedavi yapılır. Kanser mesane içerisinde ve tamamen alınabiliyorsa TUR-T ameliyatı ile tamamen çıkartılır. Eğer patolojik incelemede mesane kasına ilerleme yoksa uygun vakalarda mesane içine kemoterapi ilaçları verilir.
Mesane kanseri tedavisi evrelerine göre farklılık gösterir. Erken tanı sayesinde tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak 4. evrede fark edilen hastalığın tedavi süreci daha zorlayıcı olur. 4. evreden sonra tamamen iyileşme mümkün olmayabilir.
Mesane kanseri ameliyatı ölüm riski, ameliyattan sonra önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ve radikal sistektomi uygulanan hastalarda, mesane dışı kanserden kaynaklanan ölüm riski, lokal tümör eksizyonu uygulanan hastalara kıyasla önemli ölçüde fazladır.
Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, herhangi bir tütün türünü kullanmayı bırakmak ve tütün dumanından uzak durmaktır. Sigara içmek, mesane kanserinden sonra görülen birçok ikincil kanserin yanı sıra diğer birçok kanser riskini artırır.
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Mesane kanserinde kemoterapi veya mesane kanseri kemoterapi Kas İnvaziv olmayanlarda İntravezikal Kemoterapi yani 6 hafta süre ile mesanenin belli kemoterapi ilacı ile yıkanma işlemidir.
Mesane tümörlerinin %10 gibi bir kısmı iyi huyludur. Kötü huylu mesane tümörü görülme ihtimali mesane tümörü teşhisinde oldukça fazladır. Bunun tespiti için ürolog ile görüşerek gerekli testlerin ve tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Sıklıkla mesane tümörlerinin takip ve tedavisinde kullanılmakla birlikte idrar yolundan olan kanamaların araştırılması, tekrar idrar yolu enfeksiyonlarında sebebi bulabilmek içinde uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında şüpheli görülen alanlardan özel aletlerle parçalar alınarak patolojik tanı da konulabilmektedir.
Sık tekrarlayan ve BCG'ye yanıt vermeyen birinci evre mesane kanserlerinde mesanenin çıkartılması yani Radikal Sistektomi ameliyatı yapılmalıdır. Evre 2 ve Evre 3 mesane kanserlerine ilk tanı konulduğunda yüzde 30'u mesanenin adale tabakasına geçmiş kanseridir.
Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir . Ancak bazı kanserden kurtulanlar daha sonra yeni, ilgisiz bir kanser geliştirir. Buna ikinci kanser denir . Meme kanseri olan kadınlar hala başka kanserlere yakalanabilir.
Kasa kadar ilerlemiş tümörler T2 diye evrelendirilirler ve mutlak Yüksek Dereceli (High Grade/G3) tümörlerdir. Kasa ilerlemiş mesane kanseri, ilk TUR T ameliyatı sonrası patoloji raporunda pT2 High Grade (pT2 Yüksek dereceli, pT2 G3) diye isimlendirilir.
Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
Eksiksiz yapıldığı takdirde 6-8 saat süren bir operasyondur. Ameliyat sonrası hasta gerekirse yoğun bakımda tutulabilir ve sonra odasına alınır. Genellikle 10-14 gün sonra hastaneden taburculuğu sağlanır.
Mesane Kanserinden Korunma
Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek önemlidir. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. İşyeri güvenlik kurallarına uyun ve zararlı kimyasallara maruziyetten kaçının. Bir takım kanıtlar, başta su olmak üzere çok sıvı içilmesinin mesane kanseri riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.
Yine benzer şekilde, mesane kanseri nedeniyle mesanesi (idrar kesesi) alınan kadınlarda da, ameliyatta vajina korunarak uygulanan yapay mesanede, cinsel hayat korunabilmektedir.
Mesane duvarının yüzeyinde oluşan düşük dereceli kanser hücreleri sistoskopi le birlikte yapılan TUR (kapalı yöntemle tümörün temizlenmesi) tedavisi ile temizlenebilir. Bu işlemin daha sonra düzenli aralıklarla takip edilmesi önemlidir. Yüksek dereceye sahip tümörlü dokulara TUR işlemi sırasında ilaç da verilebilir.
Hem Açık, hem de birçok Robotik ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen mesane kanserinde mesanenin çıkartılması yani “sistektomi” ameliyatından sonra erkek hastalardaki en önemli sorun, cinsel fonksiyonun tümüyle kaybedilmesidir.
Mesane içine verilen bu kemoterapi mesane kanserinin tekrarlama riskini azaltır. Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri