Patatesi doğrayarak yemeğe ilave edebilir, veya çorbalarda yaptığınız gibi birkaç parçaya bölüp piştikten sonra yemekten çıkarabilirsiniz. Sadece suyu tuzlu olmuş yemeklerde ise kızarmış ekmek çözümdür. Yemeğin suyunun bir kısmını kızarmış ekmek parçaları ile alıp atabilirsiniz.
Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın. Aşırı tuzlu ise yemeğin suyunu tamamen atın ve hiç tuz kullanmadan başka bir sos yapın.
Ardından bir süre bu şekilde pişirme işlemine devam edin ve patatesi yemeğinizin içinden alın. Bu patatesin yemeğinizin tüm tuzunu içine çekmiş olacak ve lezzetini dengeleyecektir. Eğer yemeğiniz çok tuzluysa içerisine birkaç tane patates atabilirsiniz.
Süt tadının yakışmadığı, domates çorbası gibi bir çorbanın tuz miktarını azaltmak istiyorsanız başvurabileceğiniz en iyi yöntem bir adet patatesi soyup birkaç parçaya ayırarak çorbaya ilave etmektir.
İlgili 23 soru bulundu
Tencere Yemekleri Tuzlu Olduysa…
Tencere yemeklerinin birçoğuna patates oldukça yakıştığı için pek sorun yaşamaz, patatesi ister bütün olarak isterseniz de küp küp doğrayarak tencereye atar fazla tuz sorununu çözersiniz.
Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Pantolon yıkandıktan sonra 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke karıştırın ve lekeli bölgeye nemli bez ile uygulayın. Tuz lekelerini sirkeye batırılmış bez ile temizledikten sonra pantolonu tekrar yıkayın.
Patatesler soyulur, boylamasına dörde kesilir ve 1 cm kalınlıkta küp doğranır. Tencereye su konur ve kaynamaya bırakılır. Kanayan suyun içine tuz ve karbonat atılır ve patateste kaynayan suya atılır.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
Kaynama hızını yükseltmek için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Tuz suyu kuruttuğu için patatesin bozulmasına engel olur. Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz. Tuz ile birlikte koyduğumuz limon suyu ise patateslerinizin kararmasına engel olacaktır.
Sarımsağın kuzeni, tüm yemeklerimizin olmazsa olmazı soğan; toz hali ile tuz yerine kullanılmak üzere yanınızda! İçeriğindeki allisin maddesi sayesinde tuz alımını azaltmaya yardımcı olan soğan tozu, tuz yerine geçebilecek en sağlıklı alternatiflerden biridir.
Doğrulanmış Cevap
Merhaba, Tuz yiyen kişiye "o tuz yedi" denilmektedir. Bu espirili bir bilmece olarak karşımıza çıkmaktadır. "o tuz yedi" cevabındaki espiri "37" sayısıyla alakalıdır.
Tuz ve suyun ayrılması için kimyasal bir yöntem vermek gerekir ise tuzlu suyla dekanoik asiti karıştırmaktır. Ardından çözelti ısıtılmalıdır. Soğuduktan sonra tuz çökelerek çözeltiden ayrılır. Su ve dekanoik asit ayrı fazlarda bulunur ve bu sayede su kolaylıkla ayrılabilir.
Sodyum, organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Böbrekler, optimum sağlık için vücutta depolanan sodyum miktarını dengeler. Vücut sodyum düzeyi düştüğünde, böbrekler elzem miktarda sodyumu tutar. Vücut sodyum düzeyi yükseldiğinde, böbrekler fazla sodyumu idrarla atar.
Tuz minerali eksikliğinde sinir sistemi çalışmıyor, kas hareketleri yapılamaz hale geliyor. Ayrıca doğal bir antidepresan olan tuz, eksikliği durumunda kişiyi depresyona dahi sokabiliyor. Doğal bir mineral olan tuz, vücudumuzdaki kan miktarı ve tansiyon seviyesi için önemlidir.
Çok tuzlu bir yemek yediğinizde kanınızda sodyum seviyesi yükselir. Sodyum su çeker ve buna tutunur. Bu da kan hacminin artmasına sebep olur ve kişinin şişkin hissetmesine yol açar. Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri