Mescid-i Aksa resmen Ürdün Evkaf Bakanlığı yönetimi altındadır. Ama İsrail Devleti Kudüs'ü ilhak ettiğini iddia ettiği için efektif yönetim İsrail devleti otoritesi tarafından yapılmaktadır.
İsrail ve Filistin'in tam ortasında yer alan Kudüs şehri, içinde bulundurduğu kutsal mekanlarla da oldukça önemli bir şehirdir. Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini açıdan büyük önemi olan yapılara ev sahipliği yapan Kudüs'te günümüzde 800 bin civarı nüfusun olduğu bilinmektedir.
Doğu Kudüs ile birlikte düşünüldüğünde, alan ve nüfus olarak İsrail'in en büyük şehridir. 800 binin üzerinde nüfusa ve 125,1 km2 alana sahiptir.
Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alan. Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır. Burada yer alan Ağlama Duvarı, Yahudilik inancının en kutsal mekanı.
Muhammed'in Mekke'nin sınırları içerisindeki herhangi bir noktadan yolculuğa çıkarılmış olması yeterlidir. Bu bakış açısı ışığında şunu söylemek mümkündür: Nasıl ki Mescid-i Haram ifadesi bütün Mekke'yi kapsıyorsa, Mescid-i Aksâ ifadesi de başta Beytülmakdis mescidi olmak üzere bütün Kudüs'ü kapsamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi'nin barış yolundaki engellerinden biri Filistin'in Doğu Kudüs'ü "Al Kuds" adıyla gelecekteki Filistin devletinin başkenti yapmak istemesidir.
Mescid-i Aksa (Arapça: المسجد الأقصى), Müslümanlarca kutsal kabul edilen ve Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan 144 dönümlük alan. Yapı Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde, Tapınaklar Tepesi (Morya) olarak bilinen alandadır.
Kur'an-ı Kerim'de sabit olduğu üzere İbrahim a.s. Mekke'deki mescidi inşa etmiştir. Hadisi şerifte sabit olduğu üzere de Süleyman a.s. Mescid-i Aksa'yı inşa etmiştir.
Mübarek Mescid-i Aksa, tarihinin en hüzünlü günlerini geçiriyor. İşgalci İsrail, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün doğusunu 1967'de işgal etti. Bu tarihten 2000 yılına kadar, Ürdün'e bağlı Mescid-i Aksa Vakfı, Harem-i Şerif'in yönetiminde tek söz sahibi oldu.
Kutsal kitap Kuran-ı Kerim'de Mescid-i Aksa net bir şekilde İra Suresinin ilk ayetinde geçer.
"Fillistin" ya da "Filistin Devleti", "işgal altındaki Filistin toprakları" için kullanılmaktadır. Özellikle, "işgal altındaki Filistin toprakları" terimi, bir bütün olarak 1967'den beri İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarının coğrafi alanını ifade eder.
Önce Batı Kudüs'ü daha sonra da Doğu Kudüs'ü işgal eden İsrail, 30 Temmuz 1980'de Kudüs'ü başkenti olarak ilan etti. Buna karşılık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.
İsrail ve Mısır, Hamas'a silah sevkiyatını engellemek için Gazze sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol altında tutuyor. Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler İsrail'in eylemleri ve kısıtlamaları nedeniyle sorun yaşıyor. İsrail ise kendisini Filistinlilerin şiddetinden korumaya çalıştığını söylüyor.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
SÜLEYMAN (a.s.m.)'ın Kabri/Mescid-i Aksa alanında-Kudüs.
Mekke, Kur'an ayetlerinin ilk indiği yerdi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin dedesi İbrahim aleyhisselamın inşa ettiği Ka'be de oradaydı. İlk namaz başladığında, namazın kıblesi Kudüs'teki Mescidi Aksa olarak gösterildi. İlk namaz kılanlar, Ka'be'nin bulunduğu şehirden Mescidi Aksa yönüne doğru namaz kıldılar.
Davud'un liderliğinde Yahudilerce fethedilene kadar Kudüs kentinin Kenanilerin elinde olduğu bilinmektedir. Hz. Davud zamanında fethedilen Kudüs, devletin başkenti yapılmış, sonrasında gelen Hz. Süleyman döneminin bitişiyle de ülke Samaria ve Judea olarak ikiye bölünmüştür.
Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecid'in 1852'de yayımladığı fermanla Mescid-i Aksa'nın statükosu düzenlenirken, İngilizcede "States Co" olarak geçen "kutsal yerlerin düzenlenmesinin statükosu" belirlenmiş oldu.
Aksa Camii, Burak Mescidi, Mervan Mescidi vardır. Kubbetüssahra avlusunda ise : Kubbetüssahra, Nebi Mihrabı, Zincir Kubbesi, Miraç Kunbbesi, hızır Kubbesi, Ruhlar Kubbesi gibi çok önemli eserler bulunmaktadır. Kubbetüs Sahranın hemen yanında yer almaktadır, defalarca yıkılıp yeniden yapılan bir kubbedir.
Mescid-i Aksa Üç Kutsal Mescitten Biridir
Peygamberimiz Muhammed (sav) Mescid-i Aksa hakkında şöyle demiştir: “Yolculuk ancak şu üç Mescid 'den birine olur: Benim şu mescidime (Mescid-i Nebevî), Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya.”
Hadisi şeriflerde Peygamberimizin Mescid-i Aksa'nın duvarında peygamberlerin bineklerini bağladığı yere bağladığı Burak isimli bineğinin üzerinde Mekke'den Mescid-i Aksa'ya yapılan bu gece yolculuğunun detayları geçmektedir. Ardından Efendimiz (s.a.v.), Mescid-i Aksa'da namaz kılmış ve oradan göğe yükseltilmiştir.
İsra ve miraç yolculuğu hem Peygamber Efendimiz (s.a.v. )'in hayatında, hem de İslam tarihinde en belirleyici olaylardan biri olmuştur. Allahu Teala'nın lütfettiği bu mucize yolculuk hicretten bir yıl önce Recep ayının 27. günü yaşanmıştır.
* İsrail, 1980 yılında başkentini Kudüs olarak ilan etmiş ve devlet kurumlarını bu şehre taşımıştır. Ancak tek taraflı bu adım uluslararası toplum tarafından kabul görmemiştir. Ülkemiz Büyükelçiliğini Tel Aviv'de bulundurmaktadır.
İslam Dininde Mescid-i Aksa
Muhammed'in “İsra ve Mirac" hadisesinin yaşandığı yer olması bakımından oldukça öneme sahip, kutsal bir şehirdir. Tüm bunlara ek olarak Mescid-i Aksa, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ile birlikte kıyamete kadar yaşayacak, namahrem eli değmemesi gereken İslam'ın üç hareminden birisidir.
Filistin (bazı kaynaklarda bir kısmı), Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi millî unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri