Peygamber'in mi'rac yolculuğuna çıkmadan önce müslümanların kıblesi olan Mescid-i Aksâ'ya getirildiği İsrâ sûresinin ilk âyetinde açıkça belirtilmektedir.
Kur'an'da Kudüs ismi geçmediği gibi İslâm kaynaklarında bu şehrin adı olarak zikredilen diğer isimlere de rastlanmamaktadır.
İslami rivayet kültürüne göre Davud şehri genişletmiş ve Mescid-i Aksa'yı imar etmiştir. Davud'dan sonra şehrin yönetimi oğlu Süleyman'a geçmiş ve Süleyman mescidi ikinci defa yenilemiştir.
Mescid-i Haram (Arapça: ُاَلْمَسْجِد اَلْحَرَام), Mekke'de Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Bunun üzerine “De ki: Doğu da, batı da Allah'ındır. O dilediğini doğru yola iletir (Bakara, 142)” ayeti indi. Yazının başında mealini zikrettiğimiz ayet, kıble tayininin de, değişikliğinin de vahiyle gerçekleştiğini anlatmaktadır.
Bakara Suresi, 150. ayet: Her nereden çıkarsan, yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Siz de) Her nerede olursanız yüzünüzü onun yönüne çevirin. Öyle ki, onlardan zulmedenlerin dışında insanların, size karşı bir delilleri olmasın. Onlardan korkmayın, Benden korkun, üzerinizdeki nimetimi tamamlayayım.
Miraç olarak tanımlanan ve Muhammed Peygamber'in göğe yükseldiğine inanılan sürecin başlangıcında Muhammed Peygamber'in Mescid-i Aksa'ya geldiğine inanılır. Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alan. Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır.
Davud, dev- letin merkezi olarak bu şehri inşa etmiştir. Oğlu Süleyman Peygamber, ikinci mabedin temelleri üzerine yenisini burada yükseltmiştir. Bu ulu peygamberlerin soyundan gelen Hz. Meryem de, Kudüs'te doğmuş- tur.
Hadisi şeriflerde Peygamberimizin Mescid-i Aksa'nın duvarında peygamberlerin bineklerini bağladığı yere bağladığı Burak isimli bineğinin üzerinde Mekke'den Mescid-i Aksa'ya yapılan bu gece yolculuğunun detayları geçmektedir. Ardından Efendimiz (s.a.v.), Mescid-i Aksa'da namaz kılmış ve oradan göğe yükseltilmiştir.
O sallallahu aleyhi ve sellem: “Sana Beyt-i Makdis'e gitmeni tavsiye ederim. Umulur ki Allah, sana oradaki mescide gidip gelecek nesiller verir.”
YAHUDİLER İÇİN MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ
Ancak Yahudiler, Mescid-i Aksa'nın altında kendileri için kutsal sayılan Süleyman Mabedi ile Musa'nın sandığının bulunduğuna inanır. Onlara göre sandığın içinde eski ahit vardır. Yahudilere göre hem mabed hem de sandığın geri alınması için Mescid-i Aksa'nın yıkılması gerekir.
Kudüs, Yahudiler için en kutsal şehirdir çünkü Tevrat'a göre İsrail Kralı Davud, milattan önce Kudüs'ü Birleşik İsrail Krallığı'nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, ilk tapınağı şehrin içinde kurdu.
İlk kıblemiz ve Peygamber Efendimizin (S.A.V.) emaneti olan Mescid-i Aksa'nın altında tespit edilebilmiş 62 tünel bulunuyor. Bu köstebek deliklerinden en büyüğü 483 metre uzunluğunda ve gayrimüslim turistlere 50 dolar karşılığında gezdiriliyor.
415/1025), kelam metoduna uygun olarak yazdığı tefsirinde, İsrâ suresinin hemen başında şu açıklamalara yer vermektedir: “Soru: 'Kulunu bir gece Mescidi Haram'dan, kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksâ'ya (Kudüs'e) götüren Allah'ın şanı yücedir.
M.Ö. 11. yüzyılın sonlarında kurulan İsrailoğulları devletinin ilk kral ve komutanı Talut'tan sonra devletin başına geçen Hz. Davut, Kudüs'ü alarak burayı başkent yapmış ve Mescid-i Aksa'nın temelini atmıştır.
Ancak Kur'an-ı Kerim bunlardan aynı zamanda gelmiş olan sadece üç tanesinden bizlere bahsetmektedir. Beytü-l Makdis ve Mescid-i Aksa ile irtibatlı bulunan bu peygamberler Zekeriya a.s., oğlu Yahya a.s. ve Meryem oğlu İsa a.s.'dır.
Üç semavi dinin de Kudüs'te kutsal mekanlarının bulunması, kentin tarih boyunca uluslararası öneme sahip olmasına yol açtı. Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs'te yer alıyor.
Dört asır idaremiz altında bulunan Kudüs'ü 9 Kasım 1917'de İngilizler'e terket- mek zorunda kalmıştık ama aslında biz, Mes- cid-i Aksa'yı bekleyen son Osmanlı askeri Dâr-ı Bekaya göçtüğünde Kudüs'ü zaten kaybetmiştik. Kudüs, yani Mescid'ül Aksa, Müslümanların namusudur.
Kur'ân'ın deyişiyle, Çevresini bizzat Yüce Yaratıcının mübarek kıldığı Mescid. Oğlunun dünyadan ayrılışına 14 gün durmadan ağlayan anne Hz. Meryem'in kabri orada.
Mescid-i Aksâ, Yahudi kutsal kitabında geçen ve Hz. Davut'ın yapmak isteyip de oğlu Hz. Süleyman'nın yaptırdığı kutsal mabedin yeri olması (Süleyman Mabedi) nedeniyle Yahudilik'teki bazı ibadetlerin bu alanda yapılması zaruri hale gelmiş dolayısıyla burası kutsal sayılmıştır.
Mescid-i Aksa, Müslümanların Mekke ve Medine'den sonra İslam'ın en kutsal üçüncü dini mabedi olarak kabul ediliyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde bulunan ve 400 bin kapasiteye sahip olan Mescid-i Aksa, yüzölçümü alanı 144 dönüm olup Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
Güneşin doğduğu yön Doğu yönüdür. Bu durumda tam karşısı batı olur. Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir.
Amaç Kâbe'ye tapmak değil, Allah'ın emrini yerine getirmektir. Mesela İslamiyet'in ilk yıllarında Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılınıyordu. Daha sonra Rabbimiz Kâbe'ye yönelmemizi emredince, Müslümanlar bu emre itaat edip Kâbe'ye yönelmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri