·Meşe ağacının kerestesi çok dayanıklıdır. ·Meşe ağacı kolay kesilebilen ve işlenebilen bir ağaç türüdür. Bu yüzden mobilya yapımından pencere yapımına kadar bir çok alanda kullanılabilir.
· Oldukça dayanıklı olan bir ağaç türüdür. · Oldukça sert ve sık dokuludur. · Ömürleri bakımından uzun ömürlü ağaçlar statüsündedir. Uygun ortamlarda 500 yıla kadar yaşayabilen meşe ağacı türleri bulunmaktadır.
Genel Özellikleri
Kurutmanın ilk safhaları çok yavaş geçmelidir; çünkü meşe çatlamaya ve yarılmaya eğilimi olan bir ağaçtır.
Öreğin huş ağacı, ıhlamur, karaağaç, meşe, ceviz, akçaağaç ve dişbudak sert kerestelere de örnek olarak gösterebilir. Tropikal bölgelerde yetiştirilen ağaçlardan da sert keresteler elde edilir. Bu ağaçların genellikle kullanıldığı alanlar ise, iç dekorasyonlar ve müzik aletlerdir.
Ülkemizde oldukça sık yetişen meşe ağacı, sağlam ve kötü hava koşullarına dayanaklı olması nedeniyle mobilya üretiminde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Ayrıca yapısı gereği kolay boyanır olduğu gibi kendine has rengi sayesinde mobilya dışında, sehpa kitaplık, merdiven üretiminde sıkça kullanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Meşe palamutu boya yapımında kullanırken meşe ağacının kendisi mobilya veya süs eşya üretiminde kullanılır. Kerestesi dayanıklı olduğu için gemi ve iskele yapımında da kullanılır. Meşe ağaçları iklim dengelemede usta bir ağaçtır. Bulunduğu bölgeyi kışın ılık yazın serin tutmaktadır.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Hızlı bir şekilde kurutulabilir. Yarılmaya ve çatlamaya eğilimi azdır.
MDF levhaları 488*210 cm ve 18 mm kalınlıkta yapılmıştır. Meşe, Kayın, Çam, Kavak ve Dişbudak cinslerinden elde edilen lifler tek veya değişik oranlarda karıştırılmak suretiyle 750 kg/m³ yoğunluğunda 20 adet levha üretilmiştir.
·Çok fazla suya ihtiyaç duyan meşe ağacı yağmurlu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. ·Meşe ağacının kerestesi çok dayanıklıdır. ·Meşe ağacı kolay kesilebilen ve işlenebilen bir ağaç türüdür. Bu yüzden mobilya yapımından pencere yapımına kadar bir çok alanda kullanılabilir.
Sert ağaçlar: Meşe, kayın, dişbudak, karasakız.
Meşe yaprağı ilkbaharda usare salgılar. Bu usare toplanıp yutulursa müshil etkisi verir. Ayrıca tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Bazı meşe türleri gövde ve dallarda mazı yapar bu mazı yara tedavisinde, kanı durdurmakta ve antiseptik olarak yara tedavilerinde krem gibi harici olarak kullanılır.
Genellikle 25 metre uzunluğunda bir boya sahip olan meşe ağacı, sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğu gibi kötü hava koşullarından da kolay kolay etkilenmeyen bir ağaç türüdür. Meşe ağacı, yapısı gereği kolay bir şekilde boyanabilme özelliğine sahiptir.
Meşe Palamudu (ya da kısaca Palamut), Türkiye'de yetişen meşe ağacının sap kısmı kapalı ve oval, diğer kısmı açık olan ve içinde pelit denilen kestane türünden yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyve.
Orman Genel Müdürü Üzmez, yeni yıl öncesi kaçak ağaç kesenlere 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek uyarısında bulundu.
Eğer bütçe konusunda bir sorununuz yoksa bu durumda ceviz iyi bir seçim olabilir. Meşe ve maun ağaçları ceviz kadar olmasa da kalitesi bakımından ona yaklaşır. Eğer masayı dış mekanda kullanacaksanız masif kaplama meşe tercih edilebilir.
Ağaç oymacılığına yeni başladıysanız, huş, limon, çam, söğüt ya da at kestanesi gibi, yumuşak bir ağaç seçmeniz iyi olur. Bunların oyulması daha kolaydır. Daha tecrübeli hale geldiğiniz zaman, kiraz, akçaağaç, elma, armut, zeytin ya da ceviz gibi ağaçlar kullanabilirsiniz.
Kaşık hemen hemen her ağaçtan olur fakat en uygun ağaç kayın ağacıdır. Şimşir ve zeytin ağacından ise yemek yeme kaşığı yapılır.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir.
Ahşap kaplama mobilyalar sert ve yumuşak olmak üzere iki farklı ağaç çeşidinden üretilmektedir. Sert ağaçlar; sonbaharda yaprak döken kavak, gül ağacı, dişbudak, kiraz, akçaağaç, ceviz, tik, meşe ve maun ağaçlarıdır. Yumuşak ağaçlar ise; sedir, sekoya, çam, selvi ve köknar ağaçlarıdır.
Birçok kültürde meşe ağacı gücü, kudreti ve bilgeliği temsil eder, ülkelerin tarihlerinde kendisine önemli yerler verilmiştir. Eski Yunan'da meşe ağacının Zeus'un kutsal ağacı olduğu düşünülürmüş. Hatta bazı kahin ve falcılar, meşe ağacı yapraklarının rüzgarda çıkardığı ses ve hışırtıları yorumlarmış.
Ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde yetişen meşe ağacı istenirse her bölgede yetiştirilebilir. İç Anadolu'nun genellikle iyi yağış alan bölgelerinde yetişir ve daha çok görülür. Karadeniz ormanlarında da yine meşe ağacını sıkça görebilirsiniz. Bozkır ortamlarda fazla yağış gözlemlenmese bile meşe ağacı bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri