Üniversiteye gidebilir miyim ? Mesleki eğitim merkezini bitirip USTALIK belgesi almaya hak kazananlardan lise mezunu olmayanlar fark derslerini açık öğretim yoluyla vererek LİSE diploması almaya hak kazanırlar ve üniversite sınavlarına girebilirler.
MEB bu düzenlemenin kapsamını genişleterek Temmuz 2021'den önce özel eğitim meslek okulu diploması bulunanlar ile özel eğitim mesleki eğitim merkezi öğrenim belgesi bulunanlara da üniversitenin kapısını açtı. Artık bu okulların mezunları da YKS'ye başvuruda bulunabilecek.
Mesleki eğitim merkezleri tarafından verilen lise diploması şartları daha da genişletildi. Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilecekler.
Nasıl Kalfa Olunur? Çıraklık eğitim süresi sonunda, kalfa adayları, ilk yapılacak kalfalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden Kalfalık Belgelerini alırlar.
Öğrenci kayıtları yıl boyu devam etmektedir. 2022/2023 Eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtlarımız devam etmektedir. Merkezimiz Meslek Lisesi statüsünde olup mezunlarımız ustalık ve kalfalık diploması yanı sıra okulumuzda verilen fark derslerini almaları şartı ile meslek lisesi diploması da alabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
· Öğrenci / Çırak, üç yılın sonunda Kalfalık, dördüncü yılın sonunda Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi diploması sahibi olur.
Daha önceden Ustalık Belgesi almış ortaokul mezunu kişiler, Mesleki Lisesi Diploması alabilirler. Bunun için Mesleki Eğitim Merkezlerinde diploma fark derslerini almak yeterlidir.
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
İş yeri devamsızlığı 30 gündür ; 31.günde öğrencinin yine okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fes edilerek sigorta çıkışı yapılır. Yukarıdaki 2 seçenekten birisi gerçekleştiğinde öğrencinin okulla ilişiği kesilir ve devamsızlıktan kalır. Örgün Eğitimde olduğu gibi MESEM'de asla devamsızlık silmek yoktur.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Kaza ve hastalık sigortası devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanıyor. İlk önce işletme asgari ücretin yarısını telafi programına katılan çalışana yatırıp MESEM'e ibra ediyor. MESEM bir ay içinde devlet desteği olarak işletmeye geri ödüyor.
Mesem ögrencileri için cumartesi günü saat 10.00 da karne verilecektir. Tüm mesem öğrencilerine duyrulur!!!
MEB'in özel eğitim meslek okullarını bitirenlerin YKS'ye girmesine imkan sağlayan düzenlemesiyle hem eski mezunlar hem de özel eğitim mesleki eğitim merkezi mezunları üniversiteye girebilecek.
Mezun öğrenciler iki şekilde üniversiteye yerleşebilir. lisesi mezunu öğrenci LYS girmeden alanı ile ilgili meslek yüksek okullarını tercih edebilir. İki yıl öğrenimini tamamladıktan sonra dikey geçiş yaparak 4 yıllık lisans eğitimini tamamlar ve sınavsız 4 yıllık lisans mezunu olur.
Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz. Fakat Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilirler.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
MADDE 6- (1) İşletmelerde mesleki eğitim ve staj, “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği” hükümleri ve ilgili alan/dal çevçeve öğretim programlarına uygun olarak yürütülür. MADDE 7- (1) İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciye yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verilir.
11.sınıfta dal eğitimine başlanır ve aynı şekilde ortaöğretim programına da devam edilir. 12. sınıfta dal eğitimi ve ortaöğretim tamamlanarak mesleki ve teknik ortaöğretim programından mezun olunur. çocuklar 9. sınıfta dal eğitimine başlar ve genel ortaöğretim derslerini almaz.
Madde 25 – (Değişik: 2/12/2016-6764/45 md.) Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir.
Kuaför ve berberler ile güzellik salonu gibi işletmelerde devlet tarafından verilen çıraklık desteği kesildi.
2023 Yılı için işverenlerin kalfa (12. Sınıf) ve Ustalık Telafi Programı (UTP) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 4.253,40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. İş verenlerimizin 2023 Ocak ayından itibaren Kalfa ve Ustalık Telafi Programı öğrencilerine en az 4.253,40 TL yatırması gerekmektedir.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri