Bağ dokusundaki değişiklikler: Yaşla fibroblastların sentez aktivitesi ve proliferatif kapasitesi azalır. Bu değişiklikler yaşlanmayla iyileşme kapasitesindeki azalmayı kısmen açıklar; gerilme direnci azalır ve bağ dokusunun sertliği artar.
süreçte hızlı bir gelişimle, uzun kemiklerde kemikleşme merkezlerinin oluşumu gerçekleşir. 8. haftaya gelindiğinde kemiklerde sertleşme olur ve 10. haftaya gelindiğinde kemik gelişimi devam eder.
Kemiğin sert ve pürüzsüz dış dokusudur. İskelet sisteminin %80'nini oluşturan kemik olup uzun kemiklerin gövdesinde; diğer kemiklerin ise dış yüzeyinde yer almaktadır. Kalsiyum, fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum fosfatın birikmesinden dolayı sert bir yapıya sahiptir.
Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir.
Kemikteki yeniden yapılanma süreci 30 yaşına kadar sürer, bu dönem yapının en güçlü olduğu dönemdir. 40 yaş civarı kemik kütlesi azalmaya başlar, özellikle kadınlarda menopoz sonrası östrojen yani kadınlık hormonu seviyesinin azalması bu süreci daha da hızlandırır.
İlgili 16 soru bulundu
Yaşlanmaya bağlı kemik kaybı hem kemiğin uzunlamasına, hem de çapındaki kemikleşmeyi etkiler. Bunun sonucu olarak boy kısalması ve kamburluk yani kifoz gelişir. Kemiğin kalınlığı azalır ve yıkım artar.
Boyumuzun kaderini belirleyen kemik yaşımız ve anne – baba boyudur. Kendi yaşımıza göre kemik yaşımız ileriyse boy bir noktadan sonra daha uzamaz. Kemik yaşının ilerlemesine sebep, erken ergenliktir. Östrojen ve testosteron hormonları ilerlemeye sebep oluyor.
Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
Kemiğin gücünü, temel olarak yoğunluğu belirler. Bunun için en temel belirleyici genetiktir ancak çevresel faktörler ve bazı ilaçlarda katkıda bulunur. Osteoporozun oluşmasındaki en önemli nedeni kadınlarda östrojen erkeklerde ise androjen hormonlarının eksikliğidir.
Osteomalazi nedir? Osteomalazi genellikle D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kemik yumuşaması hastalığıdır. Normal şartlarda kemik dokusu sürekli olarak devam eden yapım ve yıkım faaliyetleri ile bir döngü içerisinde yaşamını devam ettiren aktif ve canlı hücrelerden oluşur.
Hiyalin kıkırdak
Hareketli eklemlerde bulunur. Ayrıca kemiklerin içinde kemikleşme merkezi olarak çalışacak şekilde bulunur.
Periost veya diğer adıyla kemik zarı, kemiğin enlemesine büyümesini sağlayan zar.
Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.
Kemik büyümesi gebeliğin 6. haftasında başlar, ergenlik (puberte) boyunca sürer, iskeletin bazı bölümlerinde 25 yaşa kadar devam eder.
Kemik yaşı tayini bir çocuğun iskelet sisteminin ne kadar hızlı veya yavaş geliştiğini değerlendirmede faydalı olan bir görüntüleme yöntemidir. Doktorların fiziksel gelişmeyi geciktiren ya da hızlandıran durumları saptama ve takip etmesinde yol göstericidir.
Kemiklerin koruma kalkanı; D vitamini
Birçok işlevi olan D vitaminin en önemli görevlerinin başında kemik sağlığını korumak geliyor. Kemik oluşumu için gerekli olan kalsiyumun sindirim sistemince absorbe edilmesinde görevli olan D vitamini, ayrıca kemik yapımında görevli olan hücreleri uyandırır.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
Magnezyum (Mg), kalp ritmini ve kan basıncını düzenleyen, kemiklerin güçlü kalmasını sağlayarak vücudun işlevleri için kullanılan önemli bir mineraldir.
Kemik yaşı ne kadar ileriyse ilerleyen zamandaki boy kazancı o kadar düşük oluyor. O yüzden kemik yaşı direkt boyla ilişkilidir. Anne ve babanın boy ortalaması da boyu belirleyen bir diğer faktördür.
Kemik erimesi, başlangıç döneminde belirtiye yol açmadığı için pek çok kişi tarafından geç fark edilir. Bu durumda kemiklerde oluşan hasarlanma az miktarda geri döndürülebilir. Dolayısıyla 45 yaş ve üzerindeki kişilerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi ve kemik yoğunluğunun ölçülmesi önerilir.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
Hormonların ve diğer metabolik faktörlerin etkisiyle oluşan kemik yaşı, sol el bileği filmi tetkiki ile saptanır. Tespit edilen kemik yaşında 1-2 yıl kadar farklılık olsa da yaş tespit edilirken başvurulan en önemli ve güvenilir yöntemdir.
Kemik yaşı; boy kısalıklarında, uzun boylulukta, ergenlik değerlendirmesinde, büyüme potansiyelinin ve ulaşılacak son boyun belirlenmesinde yararlıdır.
Olguların kronolojik yaşı kemik yaşından erkeklerde ortalama 1.58 yıl, kızlarda ortalama 1 yıl ileri bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri