Meshur : sihirli, büyülü. Musahhar: sihirin, büyünün etkisinde. Mazur. : mazeretli, bu nedenle hoş görülmesi gereken. Senin gönlün daima meşhur ve musahhardır, mazursun.
Musahhar Kılmak kelimesi, bir yeri tamamen ele geçirmek ve orada hakimiyetini ilan etmek anlamına gelir. Musahhar etmek ise hem büyülemek hem de zapt etmek anlamında kullanılır.
Musahhar: Boyun eğen, emir altına giren, râm olan.
Meshur : sihirli, büyülü. Musahhar: sihirin, büyünün etkisinde. Mazur. : mazeretli, bu nedenle hoş görülmesi gereken. Senin gönlün daima meşhur ve musahhardır, mazursun.
RAM'ın açılımı Rehberlik ve Araştırma Merkezi'dir. Rehberlik Araştırma Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı rehberlik, psikolojik danışmanlık ve özel eğitim konularında ailelere ücretsiz hizmet veren merkezlerdir. RAM'larda Özel eğitim ve Rehberlik olmak üzere iki bölüm vardır.
İlgili 17 soru bulundu
meşhur / meşhûr
Tanınmış, herkesin bildiği. Çoklarının bildiği.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Evlilik sebebiyle oluşan hısımlık anlamında fıkıh terimi.
( ﻣﺼﺎﻫﺮﺕ– ﻣﺼﺎﻫﺮﻩ) i. (Ar. ṣihr “evlilik dolayısıyle meydana gelen hısımlık”tan muṣāhere – muṣāheret) Evlenen iki kimsenin âile ve yakınları arasında meydana gelen akrabâlık, sıhriyet.
Sözlükte “etrafını çevirmek, kuşatmak, ablukaya almak” anlamındaki hasr kökünden türeyen muhâsara kelimesi “ele geçirme amacıyla bir yerin etrafını sarıp müdafilerin dışarı çıkmasını ve yardım almasını engelleme” mânası taşır.
Arapça ḥṣr kökünden gelen muḥāṣarat محاصرة "etrafını çevirme, abluka etme" sözcüğünden alıntıdır.
“Hoşgörü”, diğer bir ifadeyle “müsamaha”, sevgi temeline dayanan ahlâkî bir erdemdir. “Hoş görmek; kolaylık göstermek, iyi karşılamak, ayıplamamak, hatayı görmezden gelmek, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, kendi anlayışımıza aykırı olan görüşleri sabırla karşılamak” demektir.
Sözlükte “kolaylık göstermek, yumuşak davranmak, hatayı görmezlikten gelmek” anlamındaki müsâmaha kelimesi (Lisânü'l-ʿArab, “smḥ” md. Günümüz Arapça'sında müsamaha yerine daha çok tesâmuh ve semâha, Türkçe'de ise hoşgörü kelimeleri kullanılmaktadır.
Türkçede anlamı merak edilen sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; hoşgörü, görmezlikten gelme, göz yumma gibi anlamlara gelmektedir. Arapça kökenli bir sözcük olan müsamaha, Türkçede isim olarak kullanılır.
Sözlükte “birini, bir şeyi tanıtmak, ortaya çıkarmak, yaymak” anlamındaki şehr kökünden türeyen meşhûr “insanlar arasında tanınan, bilinen” demektir.
Meşhur. Meşhur. meşur, 5 karakter ile yazılır.
latif / latîf / lâtîf
Yumuşak, hoş, güzel, nâzik.
Müsamaha göstermek, "anlayış göstermek" demektir.
İslâm ülkelerinde yaşayan gayri müslim tebaa için kullanılan bir terim. Benimsediği görüşü körü körüne savunma anlamında bir terim.
Hoşgörü, İslam ahlakının özüdür. Hoşgörü; hiç kimseyi ayıplamamak, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, farklı inanç ve görüşleri müsamaha ile karşılamak demektir.
İlke olarak, İkamet Yasası §60a uyarınca, ülkeden ayrılma zorunluluğu olan, ancak sınır dışı edilmenin önünde geçici engeller olan veya başka sebepler dolayısıyla Almanya'dan ayrılması mümkün olmadığına inanılan kişilere Müsamaha Belgesi (“Duldung”) verilir.
Kelime olarak «görmezliğe gelme, aldırmama, bir kabahatlıya karşı şiddet göstermeyip geçivermek» (1) mânalarına gelen «müsa- maha»yı hoşgörü ve tolerans diye de ifade edebiliriz.
Burada da müsemma, farklı anlamlara sahip olmamakla birlikte yine adı olan durumları ifade etmek için kullanılır. İsmiyle müsemma fiziksel bir karakter ile anlatılan demektir. Eceli ile müsemma ise belli bir vakit içerisinde adı olan demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muharrir kelimesi, tahrir fiilinden türetilmiştir. Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
İlk ciddi muhasara teşebbüsü Eylül 1394'te İstanbul'u fethederek hem kendisinden önceki halife ve sultanlarını hem de ecdadını geçmek amacından olan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri