Mesire alanı, genel olarak yerleşim birimlerinin yakınlarında bulunmakta olan doğal alanlar olarak ifade edilebilir. Mesire alanları çoğunlukla insanların boş vakitlerini değerlendirmek için tercih ettikleri alanlar olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda da dinlenmek ve eğlenmek için sıklıkla tercih edilmektedir.
Mesire yeri: Bir bir yerleşim birimi içinde veya yakınında, insanların boş sürelerinde dinlenmeleri, eğlenmeleri, piknik gibi yemekli kır gezisi yapabilmeleri için ayrılmış doğal orman alanı veya ağaçlık yeşillik yer. Mesirelik: Gezmeye elverişli yer.
Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları; kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabildiği, kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik olarak imar planı ile belirlenmiş yerleri ifade etmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman mesire, 'Gezilecek ve piknik yapılacak yer,' şeklinde ifade edilmektedir. Yani belirli zamanlarda ailecek edilerek güzel bir zaman geçirmek adına piknik yapmak için farklı mekanlar mesire olarak bilinmektedir.
Kelime anlamı olarak "seyredilecek yer, seyir yeri" anlamına gelen "mesire yerleri" Osmanlı Devleti'nin son döneminde önemli kamusal alanlar olarak ortaya çıkar.
İlgili 20 soru bulundu
Mesire alanı, genel olarak yerleşim birimlerinin yakınlarında bulunmakta olan doğal alanlar olarak ifade edilebilir. Mesire alanları çoğunlukla insanların boş vakitlerini değerlendirmek için tercih ettikleri alanlar olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda da dinlenmek ve eğlenmek için sıklıkla tercih edilmektedir.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
Açıklamada; "İstanbul sınırları dahilinde piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerde bulunmak serbesttir.
Rekreasyon, emlak literatüründe yapı izni olmayan alanları ifade eder. Rekreasyon alanı olarak geçen yerler; piknik ve eğlence alanları, gezinti yerleri, yeşil alanlar, dinlenme alanları, çocuk bahçeleri gibi yerler olarak karşımıza çıkar.
A Tipi Mesire Yeri
Yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, günübirlik kullanım imkânı yanında gecelemeye de imkân sağlayan mekanlarıyla diğer mesire yerlerinden daha fazla özelliğe sahip alanları içerir.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
Düzenleme Ortaklık Payı, genel hizmet alanları için düzenlenen arsa ve araziler için uygulanırken, Kamu Ortaklık Payı (KOP) ise bu genel hizmet alanlarının dışında kalan resmi kurum ve kuruluşlar için düzenlenen alanlar için uygulanır.
Başvuru ve müracat işlemlerinizin yapılabilmesi adına ise Odun Dışı Ürün ve Hiznetler Dairesi Başkanlığı yolunu tutmanız gerekmektedir. İlgili daire altında Mesire Yerleri Şube Müdürlüğü bulunmakta ve alanların kullanım izinlerinden yararanmak adına başvuru işlemlerinizi devreye sokmanız gerekmektedir.
Tarihçe. 18. yüzyıl Fransa'sında piknik, bir açık hava etkinliği değil, kapalı mekanda yapılan ve herkesin yiyecek-içecek getirip sohbet ettiği bazen müzik ve dansın da olduğu bir etkinlikti. Fransız Devrimi sırasında İngiltere'ye kaçan Fransız aristokratlar yoluyla piknik yapma, İngiliz aristokratlar arasında yayıldı.
b) Orman parkları, 6831 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesine göre yirmi yıla kadar kiraya verilebilir. Yirmi yıl kiraya verilen orman parklarında engellilere yönelik dinlenme ve eğlenme tesislerinin yapılması zorunludur.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
Talas Belediyesi'nin önemli projelerinden biri olan Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı düzenlenen törenle açıldı. '100. Yıl' ismiyle ilk tesis olarak kayda geçen bu tesiste vatandaşlara, doğalgazlı mangal üniteleri ile hizmet verilecek.
Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı ise seçim günü de gün boyu doğaseverlerin hizmetinde olacak. Osmanlı ve Selçuklu Evi ise 27 Mayıs Cumartesi Günü 24.00'te kapanırken 28 Mayıs Pazar 13.00'te açılacak.
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
Belgrad ormanında mangal yakmak, orman statüsünde yer aldığı için yasak olacak.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme suçuna, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis verilebiliyor. Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri