Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
İş kazası- meslek hastalığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, > Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, >Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
Pandemi süreciyle başlayan COVİD -19 sebepli düzenlenen raporlarda ise son 12 aylık toplam brüt maaşın, yine son 12 aydaki prim gün sayısı toplamına bölünmesi suretiyle bulunacak olan rakam üzerinden hesaplanmalıdır. Ayakta tedavide brütün 2/3' si , yatarak tedavide 1/2′ si olarak hesaplama yapılacaktır.
7. Meslek hastalığı bildirimini, iş yeri hekimi ya da sigortalı kendisi yapabilir. Bunu öğrenen işveren ilk 3 iş günü içinde durumu SGK'ya bildirir. 8. Meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu SGK Sağlık Kurulunca onaylanan sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
Meslek hastalığı tazminat ücreti işçiye aylık olarak verilir ve işçinin güç kaybı oranı ile normalde aldığı maaş üzerinden hesaplanır. Örneğin aylık 5500 TL kazanan bir işçi, meslek hastalığından ötürü %10 düzeyde raporlu ise tazminat ücreti aylık 550 TL olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
İşçi, meslek hastalığı nedeniyle açacağı maddi tazminat davası ile işverenden sağlık giderlerinin karşılanmasını, geçici iş göremezlik ödeneğini, sürekli iş göremezlik ödeneği, ölüm geliri, evlenme ödeneği ve cenaze giderleri talep edilebilecektir. Çünkü işçi bir süre ya da hayatının tamamı boyunca çalışamayacaktır.
Meslek hastalığı, işçinin belli bir devamlılık arz eden çalışma sürecinde ortaya çıkmalıdır. Ani veya tesadüfi gelişen olaylar neticesinde işçinin bedensel veya ruhsal zarar görmesi “iş kazası” olarak kabul edilir. Bu durumda iş kazası nedeniyle tazminat davası açılır.
✓ Hastalığın nedeni işyerinde olup iş ile hastalık arasında nedensel bir bağ vardır. ✓ Zararlı etkinin başlamasıyla hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için gereken en az süredir. Pnömokonyoz yapacak yoğunluk ve nitelikte toz bulunan işyerinde en az 3 yıl çalışmış olmak gereklidir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun m. 24/I-a hükmüne göre, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa” işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir.
Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
Tam iş göremezlik, sigortalının mesleğinde hiç çalışamaması hali olup, bu durum sigortalının meslekte kazanma gücünü yüzde 100 kaybettiğini gösterir. Kısmi iş göremezlik, sigortalının mesleğinde kazanma gücünü kısmen kaybetme halidir. En az yüzde 10, en fazla yüzde 99,99'unun yitirildiğini gösterir.
Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.
Meslek hastalığına yakalanan işçi, işvereni aleyhine iş mahkemelerinde maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Davanın dayanağı, meslek hastalığı hastanesinden alınmış meslek hastalığı raporudur. Rapordan sonra işçinin meslekte kazanma kaybı oranı yüzde üzerinden yine ilgili hastane tarafından belirlenir.
Uzun süre solunan mineral tozların akciğerde birikmesiyle oluşan pnömokonyozlar, kurşun zehirlenmesi ve kimyasallara bağlı zehirlenmeler Türkiye'de en sık görülen meslek hastalıklarıdır. Dünyanın aksine, kas iskelet sistemi ve deri hastalıkları ülkemizde çok az tespit edilmektedir.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Gerekli bildirimleri yapar. İşyeri teftişleri, analizler vs ile bir dosya hazırlanır. Dosya SGK Yüksek Sağlık Kurulu'na gider, dosya onaylanırsa bir işgöremezlik oranı belirlenir. Oran yüzde10'u geçerse iş göremezlik ödeneği tahsis ediliyor ve meslek hastalığı kesinleşmiş olur.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 14. maddesine göre “Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.”
A Grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları
Cilt kanseri, karaciğer veya böbrek harabiyeti, siroz, sinir sistemi bozuklukları, lösemi gibi hastalıklar kimyasal maddeler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Türkiye'de ise veriler ve sayılar değişkenlik göstermekle beraber mesleki solunum sistemi hastalıkları ve akciğer hastalıkları ilk sırada gelmektedir.
Çalışma hayatında iş kazası ve meslek hastalığı gibi bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu olumsuzluklar neticesinde çalışanların iş hayatları erken yaşlarda sekteye uğrayabilir. Çalışmalarına engel teşkil edecek problemlerin ortaya çıkması ise malulen emekli olma hakkı doğurabilir.
meslek hastalığı nedeniyle erken emekli olunabilir. Meslek hastalığı bir kişinin çalışma hayatında maruz kaldığı iş koşullarından kaynaklanan sağlık sorunlarıdır. Eğer bir kişi meslek hastalığına yakalanmışsa ve bu hastalığın çalışma kapasitesini önemli ölçüde etkilediği tespit edilirse erken emeklilik hakkı doğabilir.
İŞ KAZASI VEYA MESLEK HASTALIĞINDAN KAYNAKLANAN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İLE BUNLARLA İLGİLİ TESPİT, İTİRAZ VE RÜCU DAVALARINDA 7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNU'NUN 3/3'ÜNCÜ MADDESİ UYARINCA, ARABULUCULUK DAVA ŞARTI OLARAK ARANMAZ.
Gerçekten de hastalığın ya da bedensel veya ruhsal engellilik hâlinin meslek hastalığı olarak nitelendirilebilmesi için ilk şart, kişinin sigortalı olmasıdır. Bunun yanında hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik hâlinin yürütülen işin sonucu olarak ortaya çıkmalı diğer bir ifadeyle uygun illiyet bağı bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri