İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin. Ardından meslek kodu güncellemesini yapmak istediğiniz kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula butonuna basın.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
2) Sigortalının talepte bulunması veya ihbar ve şikâyette bulunulması halinde, SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda meslek adı ve kodunun yanlış bildirildiğinin anlaşılması halinde işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Meslek kodu uygulamasının bir işlevi de yüksek maaşı hak eden personelin SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettiği ücreti alabilmelerini sağlamaktır. Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.
Bu tür değişikliklerin uygulanabilmesi için mutlaka çalışan olarak sizin rızanızın alınmış olması gerekir. Görev değişikliğini kabul etmemeniz halinde görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı dönüş yaparak görevi kabul etmediğinizi iletmeniz gerekmektedir. Bu halde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren mükelleflere idari para cezası uygulanması 6728 sayılı Kanunla 1/1/2018 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş bulunmaktadır.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
Meslek Kodu Nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu, yani SGK'nın tüm meslek grupları için belirlemiş olduğu meslek kodları 2012 yılında yürürlüğe girmiştir.
09/02/2023 - 13/02/2023 Tarihli İŞKUR 9112.11 Meslek Kodlu(Büro İşçisi) İlanı Sonuçları - T.C.
Dolayısıyla aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında, sigortalıların meslek kodu girilmeden onaylanması mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, hizmet döküm cetveline sigortalının meslek kodu 0000.00 olarak kaydedilmektedir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 96.02-Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
SGK'ya verilen işten ayrılış bildirgesinde hatalı veya gerçeğe aykırı işten çıkış kodunun yazılmış olması halinde, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sistemi üzerinden işveren rahatça düzeltme yapabilmekte, verdiği bildirgeyi iptal edip yeni bir bildirge verebilmektedir.
Sözleşmenin feshedilmesindeki nedene uygun olarak SGK tarafından belirlenmiş olan çıkış kodu ile işten ayrılış bildirgesi verilir. İşçinin işten çıkış süreci bu koda uygun bir şekilde tamamlanmalıdır. İşten ayrılan işçinin çıkışını SGK'ya bildirmeyen işveren hakkında SGK tarafından cezai yaptırımlar uygulanır.
Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır. 4 numaralı işten çıkış kodunda çalışan; ihbar ve kıdem tazminatı ile işsizlik ödeneği hakkına sahip olur.
Çalışanların ücretlerinin işverenler tarafından SGK'ya eksik bildirilmesi bir kayıt dışılık türüdür. Bunu önlemek için prime esas kazançlarla fiilen yapılan iş olan “meslek kodu”nun uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak uygulamaya geçilmiştir.
SGK Çıkış Kodu 1 Nedir? Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşverence Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süreli iş sözleşmesi olması gerekmekte olup, bu süre içinde işveren tarafından işçi çıkarılmış olmalıdır.
NACE Kodu hatalı olan ya da sonradan faaliyet kolu değişen firmalar bağlı oldukları vergi dairesi sicil servisine "NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi" vererek NACE kodlarını düzeltebilir veya değiştirebilirler.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 46.43-Elektrikli ev aletleri toptan ticareti kategorisi altındaki firmalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri