Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), çalışanlar için 2012 yılından itibaren meslek kodları belirlemiştir. Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür.
Meslek kodu uygulaması işçi ve işveren haklarının korunmasının yanısıra işçilerle ilgili yasadışılığı önlemektir. Yüksek maaş ı hak eden bireylerin SGK' ye asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek başlıca nedenlerindendir. Meslek kodları sayesinde çalışanların hak ettikleri maaşları almaları sağlanır.
2) Sigortalının talepte bulunması veya ihbar ve şikâyette bulunulması halinde, SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda meslek adı ve kodunun yanlış bildirildiğinin anlaşılması halinde işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacaktır.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
Meslek kodu güncellemesi yukarıda da belirtildiği gibi işe giriş uygulaması üzerinden her zaman yapılabilmekte. Tabi bu uygulama üzerinden yapılan değişiklikler sonraki verilecek hizmet bildirgelerine yansımakta ve geriye dönük değişiklik yapmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Meslek kodu uygulamasının bir işlevi de yüksek maaşı hak eden personelin SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek ve çalışanların hak ettiği ücreti alabilmelerini sağlamaktır. Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir.
Meslek kodu yanlışlıklarını düzeltecek kurumların SGK'ya dilekçe ile başvurup; çalışanların fiilen yaptıkları işleri bir sütunda, yeni meslek koduna geçecekleri tarihi de bir başka sütunda gösterecek tablo ile değişiklik talep edebilirler.
Meslek adı ve meslek kodu değişiklikleri işverenlerin talepleri doğrultusunda bu tarihler esas alınarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirilmektedir. İşverenlerin meslek adı ve meslek kodu değişiklik talepleri hakkında idari para cezası uygulanmamaktadır.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir. Bu durumun bir de cezası var.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
Meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren mükelleflere idari para cezası uygulanması 6728 sayılı Kanunla 1/1/2018 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş bulunmaktadır.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 96.02-Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
Ancak hatalı işten çıkış kodu, işten ayrılış tarihinden itibaren 10 gün geçtikten sonra değiştirilmek istenirse bu durumda işveren Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili ünitesine yazılı olarak müracaat etmesi gerekir. Açıklayıcı belge ve bilgilerin bulunması halinde işten çıkış kodları düzeltilebilir.
Meslek Kodu Nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu, yani SGK'nın tüm meslek grupları için belirlemiş olduğu meslek kodları 2012 yılında yürürlüğe girmiştir.
İşyeri bildirgesinin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde işe alınan yeni çalışanın bildirgesi o ay sonuna kadar yapılabilir. Ancak buradaki önemli nokta çalışanın fiilen işe başladığı tarihin doğru olarak bildirilip geriye dönük olarak işe girişinin yapılması gerektiğidir.
10 gün geçtikten sonra ise SGK'ya yazılı olarak başvurulması gerekir. İşten çıkış kodunu öğrenmek isteyen çalışanlar e-Devlet İşten Çıkış Bildirgesi sayfasını kontrol edebilir. İşverenin kodu girmesi yani işten ayrılış bildirgesi yapması durumunda kod görüntülenebilir.
09/02/2023 - 13/02/2023 Tarihli İŞKUR 9112.11 Meslek Kodlu(Büro İşçisi) İlanı Sonuçları - T.C.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 47.54-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda elektrikli ev aletlerinin perakende ticareti kategorisi altındaki firmalar.
Bir iş kolunun ekonomik faaliyet kollarına bölünmüşlerinden her birine denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri