Meslek lisesi mezunları, önlisans, meslek yüksek okulları mezunları bu kapsamda şartları yerine getirmek şartıyla çalışma amacıyla Almanya'ya gidebilirler. Yeni yasayla herhangi bir alanda mesleki bir diploması olmayan kişilerin Almanya'ya çalışma amacıyla gitmesi mümkün değil.
Evet çalışabilir. 1 Mart 2020'de yürürlüğe giren göç yasasının getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve iş tecrübesi olanlara Almanya'nın kapısını açıyor olması. Mesleki yeterliliği olan ve Almanca bilen kişiler, ülkede çalışmak için iş arayabilecektir.
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Meslek veya Açıköğretim lisesinden mezun olan. Yada 2 yıllık meslek yüksek okulu kazanmış olanlar Almanya'da üniversiteye direkt kabul edilemeyip Studienkolleg adı verilen programa tabii tutulurlar.
İlgili 19 soru bulundu
Yurtdışı Üniversite, başvurmak için lise mezunu olmak yeterlidir. Yurtdışı Üniversite kayıt olmak için herhangi bir alan ayrımı ve LGS-LYS puan şartı aranmamaktadır. Yurtdışı Üniversite , meslek lisesi veya lise diploması derecesi farkı gözetmeden okumak isteyen öğrencilere onay vermektedir.
Mavi Diploma Hangi Ülkelerde Geçerli? Mavi diploma ekinin geçerli olduğu Avrupa ülkeleri şunlardır: Almanya, Polonya, Macaristan, Hollanda, İtalya, İrlanda, Çekya, Letonya, İsveç, İspanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Malta, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Romanya, GKRY, Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg.
Evet mümkün. Geçerli oluyor. mavi diploma (diploma eki) dediğimiz bir şey var. Bu bir diploma değil, sadece diplomanın yurt dışındada tanınmasını, okunmasını sağlayan bir şey.
Hem belgelerle (diploma, MEB onaylı belge vb.) hem de iş tecrübeleriyle ispatlayabileceğiniz bir mesleğinizin olması gerekir. Yasalarla sağlanmış durumlar dışında, sizin yapacağınız iş için öncelik o ülkede yaşayanlarındır. Avrupa ülkelerinde ise "Meslek Lisesi" mezunu iseniz bir şansınız var.
Türkiye'de örgün eğitimde lise mezunu olup YKS ile üniversitede bir lisans programına yerleştirilen herkes belli şartlar altında Almanya'da lisans programlarında okuma hakkına sahip olur. Aynı şekilde lisans mezunu herkesin Almanya'da yüksek lisans programına başvuru hakkı vardır.
Bu bağlamda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınan mesleki yeterlilik belgesi yurtdışında yani AB üyesi ülkelerde ve birçok dünya ülkesinde geçerlidir.
Meslek liselerinde verilen uygulamalı eğitimler sayesinde meslek lisesinden mezun olan kişiler seçtikleri bölümlerde nitelikli olarak mezun olmuş olurlar. İş bulma potansiyeli daha yüksektir.
Almanya'da kolay kabul gören meslekler arasında mühendisler, doktorlar, iletişim teknoloji uzmanları, biyo teknoloji uzmanları, eczacılık, hemşireler ve hasta bakıcılar yer alıyor. Bu meslek gruplarından birine sahip olanlar ve Almanya'da çalışmak isteyenler, üç farklı yol haritasından birini tercih edebilirler.
Almanya'da Ausbildung nedir? Çıraklık (“mesleki eğitim” olarak da adlandırılır), satış elemanı, ressam, marangoz, hemşire, kasap veya araba tamircisi gibi mavi yakalı meslekler alanında resmi bir eğitim niteliğidir. Almanya'da 3 yıllık bir eğitimden sonra kalifiye işçi derecesi verilir.
Almanya'da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart.
AÖL'yi bitirdiğiniz takdirde dünyada yalnızca Köln ve Ankara'da gerçekleştirilen YÇS'ye (Üniversite Giriş Sınavı) girme hakkı kazanıp, başarılı olduğunuz takdirde isterseniz Türkiye'de isterseniz de Almanya'da üniversiteye gidebiliyorsunuz.
Yeni yasayla herhangi bir alanda mesleki bir diploması olmayan kişilerin Almanya'ya çalışma amacıyla gitmesi mümkün değil.
Almanya lise denkliği, Almanya'da liseye devam etmek isteyen kişiler tarafından alınması gereken denklik türüdür. Almanya lise denkliği başvuruları Anabin sistemi üzerinden yapılmaktadır. Almanya lise denkliği için teslim edilen okul diplomasının, Sertifika Tanıma Bürosu tarafından resmi olarak tanınması gerekmektedir.
MAVİ DİPLOMA (DİPLOMA EKİ) ÜCRETLİ MİDİR? Mavi Diploma (Diploma Eki), Üsküdar Üniversitesi'nden mezun olan tüm ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik öğrencilerine diplomalarıyla birlikte, otomatik ve ücretsiz olarak verilir.
Ortaöğretimlerini yurtdışında bitirmeleri şartıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler, üniversiteyi Türkiye'de okumak istediklerinde üniversite sınavına girmeyecek, harç ödemeyecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türkiye'de sınavsız üniversite hakkı verdi.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
Kimler Başvurabilir? Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri