BGP protokolü güncellemelerini yollarken, IP prefixleri ve autonomous system bilgisini paylaşırlar. BGP protokolünün diğer protokollerin çalışması göz önünde bulundurulduğunda en büyük farklarından biri OSI referans modelinde 4.katmanda çalışmalarıdır.
Ağ Katmanı
Bu katman sayesinde verinin yönlendiriciler (router) aracılığıyla yönlendirilmesi sağlanır. Ağ aşamasında mesajlar adreslenir ayrıca mantıksal adresler fiziksel adreslere çevirilir. Bu aşamada ağ trafiği, yönlendirme gibi işlemler de yapılır. IP protokolü bu katmanda çalışır.
YİNELEYİCİ (REPEATER)
OSI'nin 1. katmanında çalıştığı için verinin içeriğine bakmaz, sadece sinyalleri güçlendirir.
Oysa switch'ler 2. katmanda çalışırlar. Çünkü 2. katmanda tanımlı MAC adreslerini algılayabilirler ve bir porttan gelen veri paketini (yine elektrik sinyalleri halinde) sadece gerekli olan porta (o porttaki makinanın MAC adresini bildiği için) yollayabilirler.
API Gateway API isteklerini alarak çeşitli kurallara göre uygun servislere yönlendiren bir ters vekil sunucusu (reverse proxy) olarak çalışır. API Gateway istek sınırlandırma, istatistik, kimlik doğrulama vs. çeşitli sık kullanılan işlevleri üzerine alarak asıl API sunucularınızın önünde bir üst katman oluşturur.
İlgili 40 soru bulundu
Ağ geçidi (İng. İngilizce: gateway), farklı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Bir başka deyişle aynı dili konuşamayan iki ağ arasında tercüman vazifesi görür.
Hublar birbirine bağlanarak ağ büyütülebilir. Hub'ın yaptığı basitçe, bir portundan gelen sinyalin kopyalarını oluşturup, diğer tüm portlara yollamaktır. Hub'lar aynı repeater gibi OSI Modelinin 1. katmanında yani fiziksel katmanda çalışırlar.
MAC alt katmanı her bir network kartında benzersiz olarak bulunan 48 bitlik MAC adresini kullanır. Veri paketinde bulunan kaynak ve hedef MAC adresleri ile haberleşmenin doğru yapılmasını sağlar. LLC alt katmanı bir üst katman için geçiş görevini üstlenir.
7 katmandan oluşur. Ağ Katmanı (Network Layer) OSI'nin 3. katmanıdır. Katmanlar birbiriyle ilişkili olarak çalıştığından Ağ katmanı da Taşıma katmanı (Transport Layer) ve Veri Bağlantı katmanı (Data Link Layer) arasındaki iletişimi sağlar.
Troposfer, Dünya'da nerede olduğunuza bağlı olarak 8 ile 14 kilometre arasında bir kalınlığa sahiptir. Kuzey ve Güney Kutbu'nda en incedir. Bu katmanda soluduğumuz hava ve gökyüzündeki bulutlar bulunur.
Gönderilecek verinin ağ ortamında nasil iletileceğini, fiziksel adreslemeyi ve ağ topolojisini tanımlar.
Uygulama Katmanı
Diğer katmanlarda olduğu gibi bir üst katmanı olmadığı için o katmana servis sağlaması gibi bir durum da söz konusu değildir. Uygulamaların ağ üzerinde çalışması bu katmandan kontrol edilir. HTTP, TELNET, SSH, DNS, DHCP, SMTP, SNMP, FTP, TFTP gibi protokoller bu katmana aittir.
DNS veya diğer Hizmetler hem TCP hem de UDP üzerinde çalışır.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Atmosferde, troposfer tabakasından hemen sonra gelen ve yaklaşık olarak 15 ile 50'nci km'ler arasında uzanan tabakaya da stratosfer denilmektedir. Bu tabakada sıcaklık, troposferin tersine yükseldikçe yavaş yavaş artış göstermekte ve -45 ºC'ye kadar ulaşmaktadır.
Ağır küre, magmanın altında yer alan, Dünya'nın en iç katmanıdır. Çekirdek ya da barisfer de denir. Yaklaşık 4000 km çapında olan bu katmanın sıcaklığı yaklaşık, 4500 derece dolayındadır. İç ve dış çekirdek olmak üzere iki bölümden oluşur.
Veri Paketi İşleme: Layer 2 switchler, veri paketlerini MAC adresleri bazlı olarak yönlendirir. Layer 3 switchler ise, veri paketlerini IP adresleri bazlı olarak yönlendirir. Routing İmkanı: Layer 2 switchler, veri paketlerinin sadece aynı ağ içinde bulunan cihazlar arasında yönlendirilmesini sağlar.
HTML web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart faktörünü ifade eden metin işaretleme dilidir. Bu terim programlama dili değildir. HTML web sitelerinin okuduğu bir dildir. Bu sayede web sitelerini çalıştırır.
Bu dil de tarayıcılar ve “www” ile birlikte hayatımıza girmiştir ve bu sistemin temel iskeletini oluşturur. Kısaca HTML site kodu olarak kullanılır. Yani bir web sitesi yapmaya yarar. E-ticaret, blog, kurumsal ya da kişisel fark etmeksizin tüm web sitelerin temel iskeletini bu işaretleme dili oluşturur.
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
Router cihazı bir network'ten aynı teknolojiyi kullanan başka bir network'e paket iletimi için kullanılır. Gateway ise bir network'ten farklı teknoloji kullanan başka bir network'e paket iletimi için kullanılır.
Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) Nedir? IP adresi içersindeki Host (yani istemci) ile network bilgisini ayırmaya yarayan numaradır. TCP/IP'de iki cihaz aynı ağda olup olmadıklarını birbirlerinin IP adreslerinin ilk birkaç basamağına bakarak anlarlar.
Ağ geçidi, bilgisayar ağlarında, başka bir ağa erişim noktası olarak hizmet veren TCP\IP ağında bir düğümdür (bir yönlendiricidir). Varsayılan ağ geçidi ise bilgisayar ağında bulunan, bir IP adresi, yönlendirme tablosunda herhangi bir hatla eşleşmediği zaman kullandığı bir düğümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri