EGR Valfi Çalışma Prensibi Motor ısınmaya başladıkça ya da araç hız aldıkça vana açılarak valfi çalıştırır. Açıldıktan sonra egzoz gazlarını sürekli olarak yanma odasına göndermeye başlar. Araç yavaşladığında ya da durduğunda vana kapanır ve valfin yavaşça kapanması sağlanır.
Egzoz gazı emisyonunu düzenlemeye yardımcı olan EGR valfi çoğunlukla kapalı durumdadır. Eğer motordaki sıcaklığın düşürülmeye ihtiyacı yoksa kapalı kalmaya devam eder. Uzun sürüşlerde ve motor sıcaklığının arttığı zamanlar ise devreye girer.
Özellikle dizel araçlarda ara sıra 3.000 devrin üzerine çıkıp bir müddet böyle seyhat etmesi tavsiye edilir.Böylelikle egr valfi ve katalizör temizliği sağlanmış olur denir.
Motor düşük yük durumundayken motor kontrol ünitesi tarafından EGR valfinin açılması için komut vermektedir. Bu komut ile birlikte valf açılır ve bir miktar egzoz gazı emme manifoldu içerisinde gider.
Direnç ile 5 volt ile de 12 volt ile de çalışıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
Motor çalışırken, egzoz gazının ayarlanan bir miktarı (fıskiyenin çapına bağlı olarak) fıskiyelerden emme manifoldu içerisindeki yakıt hava karışımının içerisine geçer. Ve böylece EGR sağlanmış olur. Bu sistem, motorun tüm çalışma koşullarında istenilen randımanı veremediği için fazla kullanılmaz.
Yüksek Devirde EGR Temizliği
Ancak EGR valfinin sökülerek temizlenmesi kadar etkili olması beklenemez. Bu nedenle EGR valfinin sökülerek temizlenmesi, düzenli aralıklarla ise EGR temizleme sıvılarının uygulanması daha etkili olacaktır.
EGR Valfi Çalışma Prensibi
Motor ısınmaya başladıkça ya da araç hız aldıkça vana açılarak valfi çalıştırır. Açıldıktan sonra egzoz gazlarını sürekli olarak yanma odasına göndermeye başlar. Araç yavaşladığında ya da durduğunda vana kapanır ve valfin yavaşça kapanması sağlanır.
EGR valfi genelde açık konumda sıkışık kalır. Bu durumda emme manifolduna sürekli egzoz gazı kaçar. Silindirlere aşırı egzoz gazı gireceğinden verimli bir yanma gerçekleşmez ve aracın çekişi düşer, motorun çalışması bozulur.
Egzoz devridaim işlemi EGR valfi iptali sonrası sağlanamaz. Bu nedenle araç içerisinde yakıt miktarı artar ve çiğ yakıt da buna bağlı olarak artış gösterir. Çiğ yakıt zaman içerisinde egzozdan siyah duman halinde çıkarak, aracı ve çevreyi tehlikeye atar.
EGR, Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir. Bu, arabanın egzoz gazlarındaki kirlilik miktarını azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. EGR iptali, EGR'yi iptal eden ve aracın performansını etkileyen bir sistemdir. Öte yandan emisyon miktarını azaltacağı için daha çok çevre kirliliğine neden olur.
Egr üstündeyken hiçbir oynama yapılmadan yazılımsal olarak iptal edildiyse yazılımı geri çekin mis gibi olur. Egr valfini kesinlikle iptal etmeyin. Silindir kapağının ve sübapların daha serin çalışmasını sağlar, yakıt tüketimini düşürür ve motorun hararetinin erken yükselmesine neden olur ve buda çok iyi bişeydir.
Bu arızanın en büyük nedenleri arasında aracın valf bakımının aksatılması ile valf içerisinde toz ve toprak birikerek valfin tıkanmasıdır. Biriken bu topraklar kuruyarak valf içine yapışır. Biriken madde miktarı arttıkça da aracın EGR'si tıkanır. Tıkanmayla birlikte aracın performansı %50'ye kadar düşüş gösterir.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.
EGR sistemi, dışarıdan motora giren havanın az miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlar. Bu sayede motorun yanma odasında fazla oksijen ve yanma sıcaklığı azalmış olur. EGR, NOx emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu işlemi nitrojen oksitlerin meydana geldiği yüksek yanma ısılarını düşürerek yapar.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
EGR valfi üzerindeki konum sensörü, valfin gerçekte ne kadar açıldığını bildirir. Komut verilen ile gerçek açılma miktarı %9.5'ten fazla değişiyorsa PCM 'P' kodlarından birini ayarlar.
Egzoz gazlarının işlenmemiş haline uzun süre maruz kalan sistemin karbon oluşumu nedeniyle tıkanması ise sıkça karşılaşılan bir sorundur. Özellikle, gazın geçişini sınırlayan EGR valfi çevresi, birikimin görülebildiği noktalardır. Sistemin tıkanmaması adına düzenli olarak EGR valfi temizleme işlemini yapmak önemlidir.
DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez.
Hava emme manifoltunuda ilerleyen günlerde söküp temizleyeceğiz. Emme manifoltunun üst kısmında egr basınç sensörü var. Onu söktüğümüzde sensör kısmının 1 cm kurumla dolu olduğunu gördük.Sökmek 10 dk sürmedi. yarım saat içi 2 litre tiner dolu leğende parçaları beklettik ve sonra fırça yardımıyla temizledik.
Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor tekliyor ya da çalışmıyor, motor ısısı artıyor, sürekliliği halinde motorda hasar, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor ise belirtiler temizlenme zamanının geldiğinin habercisidir.
Antifriz konulmayan araçlarda kışın eksi derecelerde egr gövdesi çatlayıp, motor içine yada dışarı su kaçırma sıkıntıları oluyor. İyi bir vag ustasına gidip tam teşhis yaptırmanız gerekir.
EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri