Mesleki Rehberlik: Türlü meslekleri tanımaları ve kendi kişisel özelliklerine uygun olan meslekleri seçmeleri, mesleklere hazırlanmaları ve mesleklerde gelişmeleri amacı ile bireylere yapılan yardımdır.
MESLEKİ REHBERLİK. Her öğrenciye mesleki tercihlerinde, kendilerine uygun olan mesleklere yönelmesini sağlamalarında, iş yaşamı ve mesleğe hazırlanmalarında gerekli olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri verilir. Hizmetler bir süreçtir ve okul öncesi dönem ile başlar.
Mesleki rehberlik; ilgi ve yeteneklerini keşfetme, ilgi ve yetenek alanlarını yönelmede hobi edinme, mesleğe yönelme, mesleki gelişim sürecini destekleme vb.
b-) Mesleki rehberlik: Rehberlik hizmetleri, başlangıçta mesleki rehberlik olarak ortaya çıkmıştır. Bireylerin çeşitli meslekleri tanımaları, kendi niteliklerine uygun meslekler seçmeleri, seçtikleri mesleğe hazırlanmaları ve mesleki gelişmeleri konusunda yapılan yardımlardı.
İlgili 42 soru bulundu
Meslekî rehberlik, bireyi kendi ilgi ve yeteneği ile meslekler hakkında bilgi sahibi yaparak kendine uygun bir mesleği seçip bu alanda ilerlemesine yardım etme sürecidir. Bu süreç, bireyin geleceğini planlamasına ve bir iş bulması konusunda doğru karar almasına yardım etmek bakımından önemlidir (MEB, 2013).
Mesleki rehberlik çalışmaları; bireyin kişisel özelliklerini, tutumlarını, ilgilerini, yeteneklerini, amaç ve sınırlılıklarını tanıyarak bu özellikleri ile meslekler arasında gerçekçi bir ilişki kurmasına yardımcı olmayı amaçlar.
Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır. Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.
Kişisel rehberlik, eğitsel ve mesleki rehberlik dışında kalan rehberlik hizmetleridir. Kişisel rehberlik, bireyin kendisiyle ilgili, her türlü kişisel problemlerinin çözümüne yönelik yapılan yardım hizmetlerini kapsar.
Öğrencileri kendilerini geliştirmek amacıyla gerekli durumlarda psikolojik ve sosyal yardım alabilmeleri için çevredeki kurumlara yönlendirmek rehberlik hizmetlerinin görevleri arasında sayılmaktadır.
Eğitsel Rehberlik Nedir? Bireyin kendi yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik yapısı, duygu, özellikleri, sosyal durumu ve zekâ seviyeleri dikkate alınarak uygun bir eğitim alanını seçmesi ve bu alanda başarılı olması için kendisine yapılan yardımlara “Eğitsel Rehberlik” denir.
Kapsamlı rehberlik program modeli, rehberlik ve psikolojik danışma etkinliklerinin anaokulundan lisenin sonunda kadar kapsamlı ve sistematik bir şekilde planlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesinden ibarettir.
Meslek seçimi, bir kimsenin kendisine açık olan meslekleri çeşitli yönleri ile değerlendirip kendi ihtiyaçları ve beklentileri açısından istenilen yönleri çok, istenilmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesidir.
Kişisel-sosyal rehberlik nedir? Eğitim sürecinde öğrencilerin “kişisel-sosyal” gelişim ihtiyaçlarını karşılamak ve böylece onların kişisel gelişim ve uyumlarına yardımcı olmak amacıyla yürütülecek rehberlik hizmetlerine kişisel-sosyal rehberlik denir.
Kişisel rehberlik, öğrencinin kendini tanıması, anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi; kendine güvenen, kişiler arası ilişkilerde becerili; kişisel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu bir birey olarak yetişmesine yönelik hizmetleri kapsar.
Doğrudan Verilen Hizmetler; Psikolojik danışma, • Oryantasyon, • Bireyi tanıma, • Bilgi toplama ve yayma, • Yöneltme ve yerleştirme, • İzleme ve değerlendirme hizmetleri • Sevk (Yardım Almaya Yönlendirme) hizmeti.
Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi için sistematik olarak ve profesyonelce sürdürülen psikolojik yardım hizmetleridir (Yeşilyaprak, 2016).
ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ (Ö.K.H.)
Okulda, öğrenciye öğretim çalışmalarından ayrı, sınıf öğretimi dışında sağlanan ve onun kişiliğinin duygusal ve toplumsal yanları ile sağlıklı bir şekilde gelişmesine hizmet eden etkinlikleri kapsar.
Yetenek, herhangi bir davranışı (bilgi ya da beceriyi) öğrenebilme gücüdür. Yeteneklerimiz, anlamakta ve yapmakta başarılı olduğumuz alanları temsil eder. Bireyin hangi eğitim programında başarılı olacağını gösterir. Mesleki açıdan yetenek meslekteki başarıyı etkileyen faktörlerden biridir ve temel gerekliliktir.
Ergenlik dönemi, meslek seçimi gibi insan hayatının en önemli aşamalarından birini de içermektedir. Ülkemizde 9. Sınıftan itibaren (13-14 yaşlar) hangi liseye gidileceği, hangi dalın seçileceği, hangi seçmeli derslerin alınacağı ve bunu takiben hangi üniversite ve hangi mesleğe adım atılacağı planlanmak durumundadır.
Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri