Fosfatlar çoğu deterjanların ana maddesidir.Suyu yumuşatarak sürfaktanların daha kolay köpürmesini sağlar. Ayrıca kirleri parçalayarak temizlenecek yüzeylerden çıkmasını kolaylaştırır. Bazı deterjanların %35 i fosfattan oluşuyor . Öte yandan fosfatlar hem insan hemde çevreye için zararlı maddelerdir.
İnsanlar için toksik veya zararlı olmamalarına rağmen, su yollarındaki fosfat varlığı sudaki yaşam formlarının dengesini bozabilir. Gübre olarak da kullanılan fosfat, hızlı alg oluşumuna neden olur. Alg patlaması olarak adlandırılan bu olay, suda yaşayan diğer organizmalar üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.
Fosfatlar; organik, yarı-organik ve mineral fosfatlar olarak isimlendirilmektedir. Doğada çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Fosfat doğada hiçbir zaman serbest halde bulunmaz; asidin tuzu ve esterleri şeklinde yer alır. Fosfat madenleri; gübrede, deterjanlarda, ilaç ve kimya sanayilerinde kullanılmaktadır.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır. Vücuttaki fosforun neredeyse %85'i kemik ve dişlerde depolanır.
Dünya üzerinde birçok kullanma alanı mevcut olan ve gün geçtikçe ehemmiyeti biraz daha artan fosfat cevherlerinin kullanım alanlarının başında % 90'lık bir oranla gübre sanayi ve gübre sanayinde kullanımına yönelik olarak fosforik asit üretimi gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Fosforik asitten meydana gelen katyon köküdür. Fosfor elementinin doğal bir oluşumu olup inorganik fosfatlar, sanayide ve tarımda kullanılmak amacıyla fosfor elde etmek için üretimi yapılmaktadır.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir. Dondurma zengin fosfor kaynaklarından biridir.
Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir. Bahçecilik işlerinde ise fosfat gübre olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
Türkiye'deki en zengin fosfat yatakları Mazıdağı (Mardin), Adıyaman, Bingöl ve Bitlis'te bulunmaktadır.
Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye 'dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).
Fosfat önemli bir idrar ve kan asidi baz tamponudur (1). Serum fosfor seviyesi, bağırsak emilimi, hücre içi ve kemik depo havuzlarının değişimi ve renal tübüler yeniden emilim arasındaki karmaşık bir etkileşimle sağlanır. Böbrek, tübüler yeniden emilim ile fosfor homeostazının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Dünyada üretilen fosfatın % 75i denizel sedimanter fosfat yataklarından, % 20si magmatik kökenli apatit yataklarından ve % 5lik bölümü ise guano yataklarından elde edilmektedir. Üretim çoğu zaman açık işletme, bazan kapalı işletme ile olmaktadır.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir. Vücutta kemiklerde % 90 kalsiyum trifosfat, kalsiyum fosfat (Ca3(PO4)2) ve hidroksi apatit kristalleri halinde, plazmada ise 0,03-0,04 mg anorganik formda bulunur. İdrarla inorganik fosfat halinde atılır. Serum düzeyi parathormon ile sağlanır.
Organik fosfat bileşikleri, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan tarım ülkelerinde, özkıyım amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bileşiklerin antidotu olsa da, halen mortal olabilen çok ciddi zehirlenme tablosuna sebebiyet verirler.
Aşırı miktarda trisodyum fosfat, sağlıklı beslenme açısından faydalı olmayan bir katkı maddesidir. Fakat bu maddenin az bir miktarı güvenli kabul edilebilmektedir. Bazı sağlık problemleri olan kişilerin trisodyum fosfat içeren gıdalardan uzak durması gerekmektedir.
Fosfor doğal sularda ve atıksularda genellikle fosfat (PO4) şeklinde bulunur. Bunlarda ortofosfatlar, kondens fosfatlar (pyro, meta, ve diğer polifosfatlar) ve organik bağlı fosfatlardır. Fosfat kaynakları çeşitlidir. Bazı orto fosfatlar ve yoğuşmuş fosfatlar arıtma sırasında su kaynaklarına geçebilir.
Fosfat, dünyada ve Türkiye'de kritik hammaddeler içerisinde yer alan önemli bir madendir. Nüfus artışına bağlı olarak açlıkla mücadele ve bitkisel verim artışı bağlamında özellikle gübre üretiminin hammaddesi olan fosfat madeni endüstriyel mineraller içerisinde stratejik bir öneme sahiptir.
AFRİKA'DA FOSFAT
Günümüzde fosfatın en yoğun bulunduğu ülke olan Fas Krallığı'na bu imkânı veren bu mineralin önemli miktarda bulunduğu yerin Batı Sahra bölgesindeki yataklar olması.
Fosfat, kimyada bir köktür. Formülü PO43-'tür. Anyonik yapıdadır. Fosforik asidi oluşturan katyon köküdür. 3 (eksi) yük taşır.
Fosfor, periyodik tablonun 3. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Fosforun atom numarası 15'tir. Fosfor, P sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Kimyada fosfatlar, fosforik asitin tuzu veya esterleri olup ya madeni ve organik kökenli dirler veya sanayii ürünüdürler.
Günlük fosfor ihtiyacınızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabilirsiniz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Kullanım Alanları
Tek bazlı ve di bazik sodyum fosfat veya kabızlık tedavisi için bir kolonoskopi öncesi bağırsak temizlemek için bir tuzlu müshil olarak kullanılır. Sanayide de inceltici olarak görev yapar. Tütün endüstrisinde bir nem tutucu olarak kullanılır.
Öz. Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği en sık görülen enzim aktivitesinin ya da stabilitesinin azaldığı genetik bir hastalıktır. Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz heksoz mono fosfat yolunun ilk adımını katalizleyen kilit bir enzimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri