2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
Şuandaki yürürlükteki yönetmeliğe göre Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıtlar Aralık ayının son gününe kadar devam eder. Sonrasında da kayıtlar devam eder ancak bu öğrencilerin okul eğitimi sonraki Eğitim Öğretim yılında başlar. Öğrenciler 9. sınıfın sonuna kadar Alan, 10. sınıf sonuna kadar Dal değişikliği yapabilirler.
İşletmelerde meslek eğitimi gören 12. sınıf öğrencilerin ikinci dönem beceri sınavları; Eğitim Öğretimin son haftası içerisinde yapılacaktır. Çırak öğrencilerin teorik eğitiminin sona ermesi (E-Mesem) 16 Haziran 2023 Cuma günü.
Dönem İlk Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri. Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 15 Eylül 2023 - 02 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Buna göre öğretmenlerin mesleki çalışmaları, yeni eğitim öğretim yılında 4 Eylül 2023 Pazartesi başlayacak. Birinci dönem, 11 Eylül 2023 Pazartesi başlayıp 19 Ocak 2024 Cuma sona erecek.
İlgili 19 soru bulundu
İşletmede Mesleki Eğitim yapacak öğrencilerimizin aşağıdaki linkte bulunan Başvuru Formu ve Sözleşmeyi doldurup imzalayarak işyerine de kaşeletmesi ve imzalatması, akabinde en geç 02.10.2023 tarihine kadar Müdürlüğümüze başvuru yapması gerekmektedir.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir? Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? ·En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, ·14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, ·Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
07.01.2022 tarihli “Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları” yürürlükten kaldırılmış olup 24.07.2023 tarihinden itibaren işbu usul ve esasların dikkate alınması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci yalnızca bir defa yararlandırılabilmektedir.
Yapılan değişiklikler ile artık kayıtlar herhangi bir döneme bağlı olmaksızın yıl boyu ve sürekli olarak yapılabilecek. Bu sayede İşveren, ihtiyacı olan çırak öğrenciye her an kolaylıkla ulaşabilecek.
Kaza ve hastalık sigortası devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanıyor. İlk önce işletme asgari ücretin yarısını telafi programına katılan çalışana yatırıp MESEM'e ibra ediyor. MESEM bir ay içinde devlet desteği olarak işletmeye geri ödüyor.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir? Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları: En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak. Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler. Bu eğitim kalfalık sınavının verilmesiyle son bulmaktadır.
Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 15 Eylül 2023 - 02 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri