Kas çalışması yaparak hem yağ yakabilir hem de kas kaybını önleyebilirsiniz. Doktorunuzdan onay aldıktan sonra haftada üç kez, bir fizyoterapist veya spor hocası kontrolünde kaslarınıza zarar vermeden kas güçlendirici çalışma yapmak bunun en basit, hızlı ve etkili yoludur.
Hareketsiz bir hayatın, uzun uykuların, kilo vermede kullanılan bazı ilaçların, bitkisel hapların da metabolik hızı azaltabileceği aklınızda olsun. Öğün atlamak, uzun süreli açlıklar, su içmeyi ihmal etmek gibi nedenleri de unutmayın.
Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
YAVAŞ METABOLİZMANIN NEDENLERİ
Şeker, işlenmiş inflamatuar gıdalar enerji fabrikalarımıza aşırı yük getirir ve hasar başlar. Aynı şekilde vücudun kıtlık var gibi algılaması da metabolizmayı yavaşlatır. Yo-yo diyetler, yeterinden az yemek, kalori kısıtlayan diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
METABOLİK YAŞAMIN 4 AŞAMASI ORTAYA ÇIKTI
Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı. - Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı. - Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Kahve metabolizmayı hızlandırır. Fakat bunu yapan kahvenin kendisi değil içerisindeki kafeindir. İçeriğinde kafein bulunduran her şey metabolizmayı hızlandırır. Buna göre çay, gazlı içecekler hatta çikolata bile metabolizmayı hızlandırabilir.
Metabolizmamızın nasıl çalıştığı sağlığımızı belirleyen temel faktörlerden biri. Yavaş çalışan bir metabolizma bizi yorgun, bitkin, isteksiz, hatta depresif biri bile yapabiliyor. Metabolizmamız yavaş çalışıyorsa uykumuz bozuluyor, cildimiz kuruyor, saçlarımız, tırnaklarımız eski canlılığını kaybediyor.
1 yaşından sonra metabolizma, yaklaşık 20 yıllık bir süreç içinde “yavaşça" yetişkin düzeyine geriliyor. Metabolizma “yetişkinlik boyunca (20-60 yaşlar arası) sabit kalıyor”, hamilelik de dahil. Sonrasında ise enerji harcamamız, “daha yaşlı yetişkinlerde düşüşe geçiyor.” Bu durum yaklaşık 95 yaşına dek sürüyor.
İdeal bazal metabolizma hızı 20-40 yaş arasındaki kadınlarda 1000-1400 arasında iken erkeklerde 1200-1600 arasındadır. Bazal metabolizma hızının ideal seviyede olması için vücuttaki yağ oranı azaltılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir.
Uyku; metabolizmanın daha yavaş çalışarak dinlenme pozisyonuna geçtiği, beynin kendisini onardığı, organlarımızdaki dokuların yenilendiği bir süreçtir. Bu sürecin kalitesinin herhangi bir nedenle düşmesi ise metabolizmanın bazı şeyleri yanlış yapmasına neden olur.
Sorunun basit bir cevabını vermek gerekirse uyumaya alışkın olduğumuz saatlerde metabolizma hızımız yavaşlar ve vücut uyumaya hazırlanır bu saatlerde yemek yenilmesi, öğlen yemeğindeki gibi metabolizma hızının maximum seviyede olduğu zamanlar değildir.
Metabolizma Hızı Kışın Yavaşlar
Vücut yağ depolamasını artırıp kas dokusu paralelinde azalma gösterdiği için de metabolizmamız kış aylarında daha yavaş çalışır. Buna bir de hatalı alışkanlıklarımız eklenince hız daha da düşer ve kilo almak kaçınılmaz hale gelir.
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
Yapılan araştırmalar, hızlı yemek yiyen kişilerin aldığı kalori miktarının, yavaş yiyenlere göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam olarak sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar halinde ulaşır.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri