Kaşık mamaları içeriğinde; süt, meyveler, tahıllar ve vitaminler de içeren ek besinlerdir. Bebeklerin 6. ayı dolduktan sonra kullanılır.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Kaşık Maması Ne Kadar Verilmeli? Bebeğiniz ek gıdaya geçiş yaptığında 6. ayda ek besinler ara öğünü, anne sütü ana öğünü olarak planlanmalıdır. Bu sebeple kaşık mamasını da ara öğünlerinde günde 1 maksimum 2 kez verebilirsiniz.
Bal, pekmez, peynir ve doğal meyvelerle tatlandırılan kaşık mamaları, bebeğinizin damak tadına hitap edecek. Hazırlanması çok kolay olan bu mamaları, bebeğiniz ek gıdaya geçtiği zaman 4. aydan itibaren tüketebilir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, kaşık mamalarının ek gıda yerine geçtiğidir.
Anne sütünün yetmediği kesinleşmişse 4. aya kadar mamalarla beslenmelidir.4. Aydan itibaren meyve suları ve püreleri + sebze çorbaları başlanır. 5. Ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir.
İlgili 15 soru bulundu
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
Günde 1-2 öğün verilebilir. Sabah, öğle ya da akşam farketmeksizin herhangi bir öğünde kullanılabilir. Kıvamını bebeğinizin tercihine göre daha koyu ya da yumuşak ayarlayabilirsiniz.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Bazı kaşık mamaları biberonla verilebiliyor. Bunun için su oranını arttırıp mama oranını biraz azaltman gerek. Malzemeleri biberonda bir araya getirip çalkalayarak hazırlayabilirsin.
Tek bir gıda verin, 1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
Bebeklerde mide kapasitesi doğumda yaklaşık 30 ml (2 yemek kaşığı), 6. ayda 180 ml (1 çay fincanı), 1 yaşta 240 ml (1 su bardağı) kadardır. Bir öğünde bu miktarları aşmamak verilen gıdaları iyi torale etmesi açısından önemlidir. 6 aylık bir çocuğa bir anda 1 çay bardağından fazla tamamlayıcı besin vermek doğru olmaz.
Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesine çalışılmalıdır. Anne sütünün yetmediği kesinleşmişse 4 aya kadar mamalarla beslenmelidir. 4. aydan itibaren sebze püreleri + kaşık mamaları başlanır. 5. ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Anne sütü, bebeğin bağırsağını koruyan iyi bakterilerin gelişimine yardımcı olur.
Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.
Beslenmeyi tamamen bebeğin sindirim ve metabolik işlevlerinin gelişimi belirler. Ek besinlere geçiş döneminde yutma refleksi zayıf olduğundan kaşıkla verilenleri ağızdan çıkarma eğilimi olabilir. Bu dönemde diş etlerine zarar verebileceğinden metal yerine silikon kaşık tercih edilmelidir.
- 12-18 aylık bebeklerin kasları iyiden iyiye gelişmeye başlamıştır ve birçok genel motor hareketi kolaylıkla yapabilmektedirler. Bu bağlamda, bu yaş aralığındaki bebekler kaşık kullanabilirler.
Ek gıdalar başlandığı zaman da bebekler yine her istedikçe emzirilmelidir. Emzirme ek gıdalar ile birlikte 2 yaşa kadar sürdürülmelidir. Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır.
Günde ½ küçük kavanoz kadar sebze çorbası, onun için sağlıklı bir ara öğün olacaktır. Patates, havuç, pirinç, kabak, brokoli, taze fasulye gibi sebzeleri haşlayıp, püre kıvamına getirerek hazırlayabilirsiniz.
Bebekler için ek gıdaya geçiş için en uygun zaman 6. aydır. 5 aylık bebeğinizin sindirim sistemi henüz gelişmekte olduğu için ek gıdaya başlaması için erken olabilir. Bu nedenle bebeğinize beslenme rutini oluştururken ek gıdaya 6. ayın sonunda geçecek şekilde düzenleme yapmalısınız.
Hazırlanışı: Meyveler iyice yıkandıktan ve kabukları soyulduktan sonra cam rendede rendelenerek hazırlanır. İçerisine şeker katılmamalıdır. Meyve püresi ara öğün olarak yedirilmelidir. Bazen yoğurt içerisine veya kahvaltısına karıştırılarak da kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri