Kimi kaynaklara göre ise 18. yüzyıl sonunda Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından sert şekerlerden sıkılan I. Abdülhamit'in yumuşak şekerleme isteği üzerine açılan bir yarışma neticesi icat edilmiş ve bu yarışmada da Muhittin Hacı Bekir birinci olmuştur.
Paşa Lokumu Tatlısı Tarifi (Saray, Sadrazam Lokumu, Vezir, Paşa Sarması) (Kırklareli, Trakya)
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Küçük küp veya dikdörtgen şeklinde kesilen, tercihen üzerine Hindistan cevizi, Antep fıstığı vb. talaşı veya pudra şekeri sıvanan, kendine özgün tada ve kokuya sahiptir. Yüksek besin değerli, oldukça lezzetlidir. Lokum Türkiye'ye özgü uluslararası düzeyde tanınmış önemli bir şekerli üründür.
Lokum tüm dünyada bilinen, özellikle “Turkish Delight” adıyla evrensel bir isim yapmış olan Türklere özgü bir tatlı çeşididir. İçerisinde pek çok malzeme bulunan lokum kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ya da çeşitli çiçek ve bitkilerin kendisiyle ya da aromasıyla yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Osmanlıca “rahat ul-hulküm” yani (boğaz rahatlatan) kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.
İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, ...
Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur. Safranbolu'ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz.
Rize'ye has enişte lokumu ya da damat lokumu diye bilinen Rize'de düğünlerde gelinin ailesi tarafından yapılan ve damadın ailesine hediye edilen bir tür tatlı kurabiyedir. Rivayete göre gelin yeni evine gittiği zaman yemek yemeye çekinse bile uzun süre bayatlamayan bu kurabiyeyi atıştırarak aç kalmaktan kurtulabilir.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar.
Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.
İmren Lokumları farkıyla Safranbolu'nun vazgeçilmez klasik tadı olan safranlı lokumu mutlaka denemelisiniz.
Peki bu püskevit ismi nereden geliyor? Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.
18. yy'da sonlarında Avrupa'da kurulan rafinelerde üretilen şekerin, o günlerin ismiyle "Kelle Şekeri" olarak Türkiye'ye gelmesiyle, şekerci Hacı Bekir, bu şekeri havanlarda dövüp eriterek, gül, tarçın vb. tabii aroma ve boyalarla pişirip akide şekeri imalatını geliştirmiştir.
Metabolizmayı hızlandırarak tuvalet alışkanlığını düzenler. Zengin maddeler içerdiğinden vücudun enerji miktarını yeniler. - Yapımında kullanılan malzemeler sayesinde protein zengini olan lokum kemik gelişimi kas güçlendirmesini sağlar.
Güllü lokum, Osmanlı zamanından bu yana üretildiğinden beri ilgi gören ve sevilen lokum çeşitlerinden biridir. Gül aroması ve kokusu insana sevgiyi, birlikteliği ve huzuru hatırlatır. Lokum olmaktan çok da öte güllü lokum değerli ve sevilen bir Türk mirasıdır.
Enişte lokumu, yıllardan beri kaynanaların damatları için yaptıkları ve kızların her ziyaret edişlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri bir pasta türüdür. Bundan dolayı bazı kesimde Kaynana lokumu olarak da geçer.
Okyanus lokumu dedikleri, şöyle yapılıyor: Balığın eti kılçığından ayrılarak alınıyor; içine karides vs. katılıp toplar haline getiriliyor. Ortaya çıkan bu balık köftesi kızartılıp yeşillikle servis ediliyor. Okyanus lokumu dedikleri, aslında bir çeşit balık köftesi.
Bosna'da "rahat lokum" olarak bilinmektedir. Yunanca adı "λουκούμι" (loukoumi) idir ve Modern Türkçe ile etimolojisi neredeyse aynıdır; Kıbrıs'ın bölgelerinde "Kıbrıs Lokumu" olarak satılmaktadır.
Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir.
Lokumun yumuşak bir tatlı olmasının sebebi, I.Abdülhamit'in isteğidir. Hacı Bekir Efendi'nin I.Abdülhamit'in isteği üzerine pekmez yerine “kelle şekeri” olarak da bilinen rafine şekeri kullanarak hazırladığı yumuşak lokum, günümüzdeki Türk lokumunun ilk örneğidir.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
1 kg paket yaklaşık 30 adet lokum içerir.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri