Metafizik, sahte bir bilim dalıdır. İlk felsefecilerin cevaplayamadığı sorulara metafiziksel inanışlar bulmuşlardır. Genel olarak incelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Bu yüzden fizik bilimi metafiziğebağlıdır. Hemen bütün özel bilimlerin kullandığı töz, neden, sebep gibi kavramlarınincelenmesi de metafiziğin alanına dâhildir. Metafizik bu kavramları tahlil eder, özel bilimler ise bunları kullanır.Dolayısıyla bu açıdan da fiziğin metafiziğe bağlı olduğu görülebilir.
Bilim ve Din
Dinin kesinlikle doğru kabul ettiği metafizik hipotezleri kesinlikle doğrulama olanağı yoktur.
Dış dünyada somut bir karşılığı olmamasına rağmen, akıl ve sezgi yoluyla idrak edilebilen varlıkları inceleyen bilime metafizik denir. Metafizik aynı zamanda Antik Yunanda ortaya çıkan bir felsefe dalıdır. ''Fizik ötesi'' kavramı ilk kez Platon tarafından ''idealar dünyası'' olarak tanımlanmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Diğer deyişle metafizik, mevcut olmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkelerini incelemektedir. Ayrıca metafizik, teorik felsefî disiplinlerin zirvesinde bulunması ve konusunun kapsayıcılığı nedeniyle tikel felsefî ilimlerin ilkelerini de temellendirir.
Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, “fizik bilimlerinin ötesinde kalan” anlamına gelen “metafizik” sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Bilim ve felsefe arasında yakın ilişki olduğu açıktır. Ama felsefe, bir bilim değildir. Felsefe düşünce yoluyla bilgiyi yaratır; Bilim gözlemleyerek aynı şeyi yapar. Bilim, fiziksel ve doğal dünyanın incelenmesidir.
Metafizik, felsefenin en önemli alt dallarından biridir. Metafizik, genel bir ifadeyle “varlığa ilişkin genel ve rasyonel soruşturma” olarak tanımlanabilir. Bu tanıma bizi ulaştıran en açık durum, felsefenin, en azından Batı'daki serüvenine, “doğa felsefesi”, yani metafizik olarak başlamış olmasıdır.
Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin ana- lizleri değişebilir. Gözlem ve çıkarım arasında fark vardır: Gözlemler, duyularla doğrudan erişilebi- len doğayla ilgili açıklamalardır.
Metafizik, geleneksel olarak, görünen-görünmeyen tüm gerçekliğin esas mahiyetini anlamaya çalışan felsefi bir alandır. Metafizikçi, ilahi, insani veya başka ne türlü olursa olsun, her şeye uygulanabilecek en temel, esas itibariyle en basit ve her şeyi kapsayan bir tanımlama peşindedir.
Ona göre Tanrı'nın varlığı metafiziğin veya herhangi bir ilmin konusu olamaz. Çünkü bir ilmin konusu olmak onun herkesçe kabul edilmiş olması şartına bağlıdır. Tanrı'nın varlığı bütün insanlar tarafından kabul edilmediğine göre O'nun varlığı metafizik ilminin konusu değil maksadı olabilir.
Metafizik Aristoteles tarafından yazılmıştır.
Çağımızın metafizik tanımı ise;duyu organlarıyla duyulup algılanabilen fenomenlerin özünü inceleyen ve determinist yaklaşımlar ile çözüme ulaşmaya çalışan yöntemsel ve sezgisel gerçekliklerdir.
Metafizik, varlık ile ilgili ilk ilkeleri ve varlık nedenlerini konu alan en genel ve temel felsefi disiplindir. Fizik ötesi olarak Türkçeye geçmiştir ve maddenin ötesinde yer alan nedene odaklanır. Ontoloji ise, varlığın ne olduğunu fiziksel olarak kanıtlanabilir biçimleri ile ele alır.
Aristoteles'e göre gerçek olmak bakımından gerçekliğin doğasını inceleyen ve merkezi bir ilkeden evrenin ayrıntılı doğasını çıkaran bir evrensel bilim olan metafizik olanaklıdır. Zira var olan her şey, kendisine sırf var olmak bakımından ait olan belli bir doğaya sahiptir ve bu doğa bilinebilir.
Evrim Ağacı'nın en temel amacı, her türlü dogmatik ön yargının sınırlayıcılığından bağımsız olarak bilimin temsilcisi ve koruyucusu olmaktır. Bu amaç çerçevesinde, elektronik ve basılı araçları kullanarak Türkiye'nin en güvenilir, en kapsamlı, en geniş bilim arşivini geliştirmeye ve sürdürmeye çalışmaktadır.
Metafizik, varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerine inceleme yapan bir felsefe dalıdır. Metafizik, 'Varlığın doğasına yönelik bir araştırma', 'varlığın doğasını betimleme girişimi' gibi şekillerde tanımlanabilir.
Felsefenin bir dalı olan metafizik, kelime anlamı olarak fizik biliminin ötesinde anlamına gelir. Olay, varlık, tanrı, varoluş, zaman, evren, uzay, özellik, sebep, ilişki gibi kavramlar üzerine incelemeler yapan metafizik, ontolojik yani varlıksal sorunlar üzerine yoğunlaşan bir felsefe dalıdır.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Felsefe ile bilim arasında önemli farklılıklar da vardır. Bilim, genel geçerliliği olan ve gözlenebilir olgulardan hareket eder. Felsefede ise bir çeşit olgu demek olan insan yaşantısından ve varlıklardan hareket edebilir.
2. İlahiyat Üniversitede Bir Bilim Alanı mıdır? Son söyleyeceğimizi baştan ifade etmek uygun olursa; İlahiyat, üniversitede bir bilim alanıdır/fakültedir.
Metafizik kelimesinin kaynağı
Eski Yunan filozofu Aristoteles Fizik ismi verilen bir seri kitap yazmıştır. İlk sürümlerinden birinde Aristoteles'in çalışmaları bazı kitap grupları Fizik 'ten hemen sonra yer almıştır. Bu kitaplar felsefi sorgulamanın temel alanı ile ilgilidir ve o dönemde bir ismi yoktur.
İslam Düşünce Geleneğinde Metafizik
olarak bilinmediğini, ancak onun astroloji çalışması olan İlmu Ahkâmi'n-Nucûm'dan hareketle 870 yılında hayatta olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmektedir (Bkz. Boer, 2001, s. 125).
Eğitim İçeriği
Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri