Metafizik, var olan her şeyin doğasının ve kökeninin araştırılmasıdır. Bu, herhangi bir şeyin ne olduğu, nasıl oluştuğu, neden oluştuğu, ne olduğu gibi temel soruların cevaplanmasını kapsar. Ontoloji ise, varlıkların ruhsal ve temel niteliklerini inceler.
Diğer deyişle metafizik, mevcut olmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkelerini incelemektedir. Ayrıca metafizik, teorik felsefî disiplinlerin zirvesinde bulunması ve konusunun kapsayıcılığı nedeniyle tikel felsefî ilimlerin ilkelerini de temellendirir.
Dış dünyada somut bir karşılığı olmamasına rağmen, akıl ve sezgi yoluyla idrak edilebilen varlıkları inceleyen bilime metafizik denir. Metafizik aynı zamanda Antik Yunanda ortaya çıkan bir felsefe dalıdır. ''Fizik ötesi'' kavramı ilk kez Platon tarafından ''idealar dünyası'' olarak tanımlanmıştır.
[1] Metafizik; felsefenin, varlığı ve oluşu izaha çalışan kısmıdır. Filozofların varlık derken kastettikleri şey; genellikle Tanrı, ruh ve evrenin mevcudiyetidir. Metafiziğin görevi; Tanrı, ruh ve evrenin varoluş biçimini açıklamaktır. Filozofların aralarındaki ihtilaflar çoğunlukla metafizikle ilgilidir.
Felsefenin bir dalı olan metafizik, kelime anlamı olarak fizik biliminin ötesinde anlamına gelir. Olay, varlık, tanrı, varoluş, zaman, evren, uzay, özellik, sebep, ilişki gibi kavramlar üzerine incelemeler yapan metafizik, ontolojik yani varlıksal sorunlar üzerine yoğunlaşan bir felsefe dalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Metafizik, amacı şeylerin gerçek doğasını -var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini- belirlemek olan felsefî araştırmadır.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Metafizik sayesinde büyük patlamanın temelinde birinin ittirici güç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu ittirici gücü meydana getiren ve insana beyninin algılayamayası durum metafizik tarafında tanrı olarak adlandırılmaktadır.
Ontoloji için varlık, var olan her şey anlamına gelir. Felsefenin konusu ise varlık ile ilgili olan her şeydir. Ontoloji varlığın var olan her şey olduğunu iddia ederken, metafizik var olmanın ardındaki görünmeyen sebeplere odaklanır.
Metafizik, felsefenin en temel disiplinlerinden birini oluşturmaktadır. Genellikle Aristoteles'ten itibaren onun konusu “varlık olması bakımından varlık” şeklinde kabul görmüştür. Ancak İslam düşünce tarihinde zaman zaman metafiziğin yerine kelamın üst bilim olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünenler olmuştur.
Bu anlamda metafizik, ontolojiden daha kapsamlıdır. -Metafizik (Meta ta physika), Aristoteles incelemesi yapanların, onun 14 kitabına verdikleri isim. Metafizik” teriminin kökeni Eski Yunanca “sonra” ya da “ötesi” anlamına gelen “meta” ön eki ile “doğa” ya da “fizik” anlamına gelen “phusis” sözcüğüne dayanmaktadır.
Bu cevapla da dinlerin metafizik olduklarını söyleyebiliriz. Ve dine ihtiyacın fıtri ve akli olduğunu ve bir yaratıcının var olduğunu kabul etmemiz gerekir.
Eğitim İçeriği
Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Tanrı metafizik bir kavramdır. Metafizik zaten kelime anlamı ile fizik ötesidir. Yaptığımız bütün gözlemler, içinde bulunduğumuz bütün etkileşimler fizikseldir.
Metafizik en genel biçiminde varlığı, var olanı, varlık olmak bakımından inceler. Bu, bir nesnenin tüm öteki niteliklerini bir kenara koyup, yalnızca biricik bir niteliğini, yani varlık niteliğini inceleme olarak da anlaşılabilir.
İlk kez Şamlı Nikolas'ta rastlanılan metafizik (meta ta phsyka) terimi, eser için Andronikos tarafından kullanılmıştır. Aristoteles'in eserlerinin düzenlenmesi sırasında böyle bir adın seçilmiş olduğu düşünülmektedir.
Metafiziksel problemlerse deneysel yöntemlerin cevaplandıramayacağı türden problemler olarak kabul edilirler genellikle. Bu nedenle günümüzdeki bilim tanımına göre metafiziğe bilim dememiz mümkün değil. Ama geçmişte kullanılan daha geniş bilim tanımına göre metafiziğin bilim olduğu söylenebilir.
Metafizik, varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerine inceleme yapan bir felsefe dalıdır. Metafizik, 'Varlığın doğasına yönelik bir araştırma', 'varlığın doğasını betimleme girişimi' gibi şekillerde tanımlanabilir.
Metafizik, felsefenin en önemli alt dallarından biridir. Metafizik, genel bir ifadeyle “varlığa ilişkin genel ve rasyonel soruşturma” olarak tanımlanabilir.
Sözcük anlamı doğa ötesi ve fizik ötesi olan akım, dinamizmi hareketle anlamlandıran fütürizme karşı ortaya çıkmıştır. 1917 yılında bir araya gelen İtalyan ressamlar Giorgio de Chirico ile Carlo Carra tarafından başlatılmış, 1920'lerin ortasına kadar etkin olmuştur.
Bu yüzden fizik bilimi metafiziğebağlıdır. Hemen bütün özel bilimlerin kullandığı töz, neden, sebep gibi kavramlarınincelenmesi de metafiziğin alanına dâhildir. Metafizik bu kavramları tahlil eder, özel bilimler ise bunları kullanır.Dolayısıyla bu açıdan da fiziğin metafiziğe bağlı olduğu görülebilir.
Aristoteles'e göre gerçek olmak bakımından gerçekliğin doğasını inceleyen ve merkezi bir ilkeden evrenin ayrıntılı doğasını çıkaran bir evrensel bilim olan metafizik olanaklıdır. Zira var olan her şey, kendisine sırf var olmak bakımından ait olan belli bir doğaya sahiptir ve bu doğa bilinebilir.
Öz: Felsefe tarihi boyunca, 'İlk Öğretmen' Aristoteles'in Metafizik adlı eseri hem Batıda hem de Doğuda saygın bir yer edinmiş ve pek çok filozof tarafından kimi bölümüne şerhler ve kısa açıklamalar yazılmıştır.
' Aristoteles'in "ilk felsefe" üzerindeki çalışmaları (traités) onun ölümünden sonra (M.Ö.322), "tabiatı incele- yen yazılarından sonra" (meta ta physica): O zamandan beri varlığı varlık olarak, varolan her şeyin son amaç- larını (fin) ve ilk ilkelerini inceleyen bütün eserlere verilmiş olan "metafizik" isimi buradan ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri