İşte bir dönemin toplumsal şiirlerden bireysel şiire geçişi de edebiyatımıza Abdulhak Hamit Tarhan aracılığı ile yeni bir şiir anlayışı kazandırmıştır. Abdülhak Hamit Tarhan'ın şiirlerinde “metafizik” hâkimdir, hatta Abdülhak Hamit “Türk şiirine metafizik ürpertiyi getiren şair” olarak adlandırılır.
Abdülhak Hamit Tarhan Türk edebiyatında şiire metafizik ürpertiyi getiren şair olarak da bilinmektedir. Şiirlerinde ölçü, dil ve uyağa önem vermeyen yazarın şiirlerinde zengin bir lirizm bulunmaktadır.
" Metafizik ürperti; yani maddeden ibaret olmadığının farkına varmak.. Sadece etten, kemikten, bedenden meydana gelmediğini; insan olmanın bir kalbe ve ruha da sahip olmak manasına geldiğini idrak etmek.. ”
Zıtlıklar şairi olan Özdemir Asaf'ın kırmızıyı hem olumlu hem de olumsuz olarak kullanması onun sanatının gereği olarak da açıklanabilir. Özdemir Asaf, kırmızıyı şiirlerinde ağırlıklı olarak betimleyici unsur olarak kullanır.
İkinci dönem tanzimatçılarından Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Samipaşazade Sezai'de ise kişisel konular yeniden ele alınmıştır. Genel olarak Tanzimat şiirine bakıldığında romantizm akımının etkisi görülür.
İlgili 33 soru bulundu
Romantizm – Realizm – Natüralizm
Batı'nın edebi türlerini örnek alan Osmanlı aydınları, bu yıllarda Avrupa'da popüler olan sanat akımlarını da kullanıyor, kendi dillerinde bu akımlara dahil olan eserler yazmaya çalışıyorlardı. Bu dönemin en etkili iki sanat anlayışı romantizm ve realizmdi.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Basında "Şair-i Azam" ve "tezatlar şairi" olarak anılan, Türk şiirine batılı bir anlayış ve nazım yenilikleri getiren Tarhan, felsefi duyuş ve hayal gücünü tüm eserlerinde ustalıkla sergiledi.
Cumhuriyet Devri Türk Şiiri içerisinde, mistik eserleriyle ön plana çıkan şairler şunlardır Yahya Kemal Beyatlı, Âsaf Halet Çelebi, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Hilmi Yavuz, Cahit Zarifoğlu.
Metafizik, varlık ile ilgili ilk ilkeleri ve varlık nedenlerini konu alan en genel ve temel felsefi disiplindir. Fizik ötesi olarak Türkçeye geçmiştir ve maddenin ötesinde yer alan nedene odaklanır. Ontoloji ise, varlığın ne olduğunu fiziksel olarak kanıtlanabilir biçimleri ile ele alır.
Validem - Abdülhak Hamid Tarhan OSMANLICA 1913 (EDEBİYATIMIZDAKİ İLK KAFİYESİZ ŞİİR)
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Metafiziğin babası olarak bilinen kadîm Yunan düşünürü Parmenides'i takip eden Platon, sanı ya da inancı bilgiden ayırma ve bunlardan her birine ayrı nesneler izafe etme gayreti içinde olmuştu.
Şiiri, yazıyı her şeyin üstünde tutan Ferhad'a göre şiir geçmiştir, bugündür ve gelecektir. Tarihten ve mitolojiden çok güçlü şekilde yararlanan şair bazı şiirlerinde kutsal dinleri şiirinin bir aracı olarak görür. İlk kitabı Deniz Çobanları'nda yer alan “Metafizik” isimli şiiri bunun en güzel örneklerinden biridir.
Tanzimat edebiyatında dikkat çeken eski-yeni edebiyat münakaşalarında Recaizade Mahmut Ekrem “yeni”nin en büyük temsilcisi kabul edilir. Münakaşalarında Divan edebiyatını bütünüyle reddetmeyen sanatkâr, Batı edebiyatından hareketle eskinin yerine konulacak olan unsurları belirler.
Ekrem, devrindeki diğer şairler gibi, bir yandan Divan şiiri geleneğini sürdürürken bir yandan da halk söyleyişleriyle mahallîleşme hareketinden etkilenmiştir. Ancak bütün bunların üstünde kendisi esas itibarıyla romantik Fransız şiirinin etkisi altındadır.
Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanı 1898 yılında yayımlanmıştır. Türk edebiyatının ilk realist roman örneğidir. Kitabın konusu, babasından kalan bir mirası müsrifçe harcayan bir gencin aşkını anlatır. Recaizade Mahmut Ekrem'in tek romanı olan Araba Sevdası, süslü ve ağır bir dille yazılmıştır.
Ölüm temasını içeren şiirlerine bakıldığında Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölüm gerçekliğini yansıtırken ölüm korkusuna oldukça yer vermiş, onu tedirginlik verici bir felaket olarak yansıtmıştır. Ölüm temasına şiirlerinde bu kadar yer vermesi, onun “ölüm şairi” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.
Şairin ilk şiirlerinden itibaren bir sığınak olarak gördüğü aşk/sevgi temi, eşi Cavidan Hanım'la tanışmasından itibaren durulur ki Cahit Sıtkı için sevgili, artık, ölümlü insani yanlarından sıyrılarak 'melek'leşir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes'ın "Düşünüyorum öyleyse varım" (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri