Soğanlar ve sarımsaklar küçük küçük doğranır. Hazır olan pirinçli karışıma ilave edilir, kuru nane,maydanoz eklenip, ardından zeytinyağı ,salça ve baharatlar (özellikle kimyon ekleyin olmazsa olmaz) eklenir. 2 dakika kadar yoğurulur harcımız hazırdır. Afiyet olsun.
Sıcak su ve tüm baharatını da ilave edip tadını kontrol edip kısık ateşte ağzı kapalı suyunu çekene dek pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince kıydığımız maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Yaprak içimiz hazır.
İç harcı için ince kıyılmış soğanı bol yağda kavurup salça ekliyoruz. Pirinç bulgur ve baharat ilave edip azıcık kavuruyor ve 1 su bardağı kadar kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekince altını söndürüp kıyılmış nane ve maydanoz katıp karıştırıyoruz. Biraz ılıyınca sarma işlemine geçilebilir.
Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
İstanbul usulü yaprak sarmasında kuş üzümü, fıstık, tarçın yeni bahar kullanılırken Anadolu'nun birçok yerinde yapılan sarmalar daha çok fıstık, üzüm gibi tatlar konulmadan, kimyon, kuru nane gibi baharatlarla tatlandırılarak yapılır. Bir farklılıkta yine kavurularak ya da çiğden yapılmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Üzerine iç harçtan yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın. Dilerseniz bu aşamada henüz pişirmeden buzdolabı poşetlerine pay ederek buzluğa kaldırabilirsiniz.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
İç harcını hazırlamak için 2 tane orta boyutta olacak şekilde kuru soğan, 1.5 su bardağı olacak şekilde pirinç, maydanoz, 1 yemek kaşığı olacak şekilde salça, karabiber, pul biber, kimyon, nane, tuz ve iki yemek kaşığı sıvı yağ.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı:
Doğranmış soğan, sarımsak, maydanoz, pirinç, kuru nane, rendelenmiş domates, sıvı yağ, salça, tuz ve karabiber karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Pirinç, kıyma, kuru soğan, rendelenmiş domates, incecik kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ilavesiyle iç harcı hazırladıktan sonra damarlarını ezdiğiniz lahana yapraklarının içine aktararak sarın.
Salamura yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 gece önceden sıcak suyun içerisine koyup bekletmelisiniz. İç harcını hazırlarken kullandığınız yaprakların tuzluluk oranına mutlaka bakmalısınız. Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Kısır yoğurmaya uygun bir kapta bulgur, biber salçası ve domates salçası eller ıslatılarak yoğrulmaya başlanır. Bulgurun şişmesini önlemek için sadece eller ıslatılır devamlı ve bulgur şişerek değil yoğrularak yenecek kıvama gelir. Bulgur yumuşadıktan sonra nar ekşisi eklenerek iyice karıştırılır.
Bu zamana kadar bilinen pirinçli sarmalardan daha hafif, en az onlar kadar lezzetli bir. Kalori açısından pirinçten daha düşük olan bulguru alıyor, nefis mi nefis bir harç hazırlıyoruz. Tercihimiz hafif ekşilikten yana olduğu için iç harcında sumaktan, pişirirken de nar ekşisi ve limondan destek alıyoruz.
Kabın ağzını hiç açmadığınız sürece 4-5 gün boyunca saklayabilirsiniz. Buzluğa koyduğunuz sarmaları ise 20-30 güne dek tüketebilirsiniz.
Buzlukta dondurulur. Pişirmek istediğiniz zaman bir kaç saat önceden çıkarıp hafif yumuşayınca tencereye dizilerek üzerine kesilmiş limon, tuz ve zeytinyağı ile sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
Malum biber dolmasını normalde fırında pişirmek de mümkün zaten. Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri