Metal kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Metal atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Eriyik kalıba dökülerek metal bloklar oluşturulur. Oluşturulan bu metal bloklar preslenerek istenilen kalınlığa getirilir. Atık metallerden geri dönüşümü sonucunda boya kutusu, beyaz eşya, metal profiller, bisiklet, inşaat sektörü gibi her türlü ürün üretilir.
Günümüzde demir-çelik, büyük oranda cevherden dönüşüm ve hurda atıklardan dönüşüm olmak üzere iki temel yöntemle geri kazanılır. Cevherden üretim, demir madenlerinden getirilen toz veya katılaşmış cevherin farklı aşamalardan geçirilerek işlenmesi olarak düşünülebilir.
Metal içecek kutuları yine metal içecek kutuları ve madeni konserve ambalajlarına dönüşebilirken, madeni konserve ambalajları yalnızca yine madeni konserve ambalajlarına dönüşebilir. Tesisimize gelen metal ambalaj atıklar sevke hazır hale getirilerek geri kazanım tesislerine yönlendirilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
NELER METAL ATIKTIR? Çevre kirliliğine sebep olur. Değerlendirilebilir atığın yok olmasına sebep olur. Metaller doğada 10–100 yıl arasında yok olmaktadır.
Öncelikle metal bir doğal kaynaktır ve milyonlarca yılda oluşmuş maden yataklarından çıkarılmaktadır. Bu da metalleri, tıpkı petrol gibi “yenilenemeyen” bir hammadde sınıfına dahil eder. Gezegenimiz, tükettiğimiz hızda yeni metal ve mineraller üretemez. Bir süre sonra bu kaynakların tükenmesi kaçınılmaz.
Artık kullanılamayacak halde olan demir atıklara hurda denir. Demir hurdalar, kullanılamaz bir hale geldiğinde atık niteliği taşır. Fakat bu atıklar, tüketiciler tarafından yeniden nasıl kullanılabileceği bilinmeyerek değerlendirilmemektedir. Demir hurda, hurdacılarla birlikte geri dönüşüme gönderilebilmektedir.
Alüminyum sonsuz defalar geri dönüştürülebilir.
Bu nedenle alüminyum aslında geri dönüşüm için mükemmel bir malzemedir. Alüminyumu sıvılaştırarak eritmek sureti ile geri dönüştürmek ve sonra sıvı alüminyumu yeni nesnelere dökmek, yeniden şekil vermek ve üretime almak mümkündür.
Metal atıklar, gri renkli metal atık kutularında toplanır. Kutulardaki atıklar atık toplama konteynerlerine yüklenir. Konteynerlerde toplanan metal atıklar geri dönüşüm tesislerine gönderilir.
Lastik geri dönüşümü süreci bayilerde, eski ve aşınmış lastiklerin çoğunlukla değiştirilmesi için aracınızı getirdiğinizde başlar. Lastiklerinizi lastik geri dönüşüm tesisine veya evsel atık geri dönüşüm merkezlerine de getirebilirsiniz.
Geri Dönştürülebilen Maddeler
Geri dönüştürülebilir malzemelerin önemli bir miktarını metal, hurda, demir, çelik, alüminyum, bakır, galvaniz ve pirinç oluşturmaktadır.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Özellikle soyulmuş bakır adı verilen malzemeden yapılmış hurdaların piyasa değeri yüksektir. Bunu sarı madeninden yapılmış olanlar, alüminyum, krom ve kurşundan yapılanlar takip eder. Demirden yapılan araçlar da önemli bir hurda malzemesidir. Bu hurdalar mıknatıs aracılığıyla ayıklanır.
Hurdacı, genel olarak metal aksamlarını veya metal atıkları toplayan kişidir. Hurdacılık, özelliğini yitirmiş, çalışmayan ve artık kullanılamayacak olan materyallerin geri dönüşüme yeniden kazandırılması için toplanma aşamasıdır.
Metallerin geri dönüşümü, işlenmemiş hammadde kullanan yeni ürünlerin imalatından daha az enerji gerektirirken, doğal kaynakları korumamızı sağlar. Geri dönüşüm sayesinde atmosfere daha az karbondioksit ve daha düşük miktarda diğer zararlı gazlar salınır.
Metaller, yeryüzünü oluşturan minerallerin işlenip saflaştırılmasıyla üretilir. Günümüzde oldukça önem taşıyan metal atıklar ise hem endüstri hem günlük hayatın her alanında önemli rol oynar. Salça tenekeleri, konserve kutular, alüminyum içecek kutuları, mutfak araç gereçleri (çatal, bıçak vs.)
Çevreye önemli derecede kirlilik yayılmasına neden olan en bilinen ağır metaller; kurşun, kadmiyum, cıva ve kromdur. Kurşun (Pb); çevresel kirlilik yaratan en önemli ağır metaldir, bilinçsiz sanayileşme ve otomobillerde kurşun katkılı benzin kullanımı ile ekolojiye yayılımı artmıştır.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönümlerinde saç dökülmesinde artış yaşanırken, durumun altında geri dönüşü olmayan ya da ağır tedavi gerektiren saç ve kafa derisi problemleri de olabiliyor. Her saçın 2 ila 7 yıllık ömre sahip olduğunu söyleyen Dermatolog Doç.
Demirin doğada yok olma süresi yaklaşık 100 yıldır.
merhaba! Telefon plastik ve telefon kartından oluşur. Toplamda 1000 yıl gibi bir sürede telefon doğada yok olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri