Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir.
Boya üzerine 3-4 kat uygulanabilmesinin yanı sıra parlak, tam ya da yarı mat akrilik vernik UV ışınlarına karşı direnç gösterir. Sprey formundaki bu ürünler nerelerde kullanılır sorusuna ahşap, cam, metal, plastik ve süs eşyalarında uygulanabilme özelliği sayesinde yanıt bulabilirsiniz.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
Ahşap yüzeylerin yanında iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Çok çeşitli kullanım alanına sahip akrilik vernikler otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makine ve endüstri sanayisinde sıklıkla tercih edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Akrilik vernik spreyler de aynı akrilik boyalar gibi her türlü yüzeye uygulanabilir. Ahşap, kağıt, seramik, plastik, taş beton, cam, metal ve porselen yüzeylerde kolaylıkla uygulanmaktadır.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Vernik uygulaması yapılırken yüzeylerde en iyi sonuç veren Kadife Rulo Fırça kullanabilirsiniz. Rulo fırça yüzeyde fırça izi bırakmadan eşit miktarda verniği yüzeye dağıtacaktır. Bu ürün yerine sentetik zemin fırçası da tercih edebilirsiniz. Özellikle dar ve küçük alanlarda fırça kullanımı tercih edilebilir.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Mobilya yenileme projelerinde, mutfak yenilemede, fayans zeminlerde rahatlıkla tutunabilen akrilik boya ahşap, cam, seramik, porselen, kumaş, polyester, deri, plastik, metal, duvar gibi yüzeylerde de çok yüksek kapatıcılık sağlar.
Bu boyalar iç ve dış mekanlarda kullanılabilir ve birçok yüzeye iyi yapışma sağlar. (ahşap, plastik, metal, beton vb.) Akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat çeşitleri olduğunu unutmayın.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Metal yüzeyler boyanacaksa antipas özellikli boya kullanımı önem arz eder. Bunun sebebi, antipas metal boyaların uygulandıkları yüzeyin paslanmasını geciktirmesi ve yüzeyi aşındırıcı etkilerden korumasıdır. Antipas boya, içeriğinde, paslanma önleyici sentetik, su bazlı ve solvent kimyasallara yer verir.
Ahşap, metal ya da boyanmış yüzeyleri çevresel etkilerden koruyan, onlara parlak ya da mat görünüm kazandırabilen maddeye vernik denir. Vernik; kuru yağ, solvent, reçine ve tinerden meydana gelir. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına karşı dayanıklılığını artırır. Bu yüzden kullanılması gereken çok önemli bir maddedir.
Demir ya da metal bir yüzeyi en kolay ve hızlı bir şekilde dönüştürmek için sprey metal boyası tercih edebilirsin. Yüzeyin temiz ve pürüzsüz bir hal almasını sağladıktan sonra sprey bir astar ve antipas kullanarak alanı boyaya hazır hale getirmek çok kolay.
Kaplama, MDF, masif, parke, rabıtalarda ve mobilya sanayinde yüksek performans gösterir. YÜZEY HAZIRLIĞI VE UYGULAMA ŞEKLİ : Kuru, yağ ve kirden arındırılmış, Poliüretan Vernik uygulanmış her cins ahşap ve kaplamalı yüzeye, iyi bir yapışma elde etmek için yüzeyin tamamen temizlenmelidir.
UYGULAMA ALANI :
Çok yüksek parlaklık istenilen durumlarda direkt metal yüzeylere veya son kat sistemlerin üzerine uygulanır. Mobilya ve ahşap sanayi için geliştirilmiştir. Her cins ahşap ve kaplamalı yüzeye uygulanabilir. Fiziksel darbelere dayanıklı ve yapışma gücü yüksektir.
Sprey Boya Akrilik esaslıdır. Ahşap, metal, taş, karton, seramik, polyester, mdf ve her türlü yüzeyde kullanılır. Hızlı kuruma özelliğine sahiptir. Kolay uygulama, yüksek mukavemet ve renklerin solmaması en büyük özelliklerindendir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz. Ancak sentetik verniklerde gerçek siyah kıllı fırçalar kullanmalısınız.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulandıkları yüzeyde isteğinize göre mat ya da parlak görünüm kazandırır. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına olan dayanıklılığının da artmasını sağlar.
Su bazlı vernik (Waterborne varnish) Su bazlı vernik; renksiz, kokusuz, sararmayan ve ahşap malzemenin doğal rengini değiştirmeyen özelliktedir. Kuruması kimyasal olup, dönüşümsüz katmanlar verir.
Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister.
GİDERME YÖNTEMİ: Boya veya vernik uygulamalarında ikinci kat birinci kat atıldıktan ya çok kısa süre sonra (5-10 dakika] yada en az 5-6 saat sonra uygulanmalı, çok sıcak havalarda boya veya verniğe %3-5 oranında RETARDER ilave edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri