Kök Metamorfozları Bir bitkide kök, asli görevinden farklı görevler üstlenmiş ise buna kök metamorfozu denir. Depo Kökleri: Bazı bitkilerde kök, depolama organı olarak kullanılır. Örneğin Havuç (Daucus carota), Pancar (Beta vulgaris) vs. gibi kazık kök sistemine sahip bitkilerde kökte nişasta depolanır.
Metamorfoz (Başkalaşım), pek çoğumuzun bildiği gibi bir türün, aynı tür içerisinde, morfolojik, fizyolojik ve anatomik olarak birbirinden tamamen farklı yapılara dönüşmesi demektir. En bilinen örneği ise tırtılın belli bir süre sonra önce koza (pupa) haline, sonra ise kozanın farklılaşarak kelebeğe dönüşmesidir.
Tohumun çimlenmesi sırasında oluşan ilk köke embriyonik kök ya da primer kök denir. Primer kökten sekonder kök çıkar. Böylece bitkide kök sistemi oluşur. Bitkilerde genel olarak 2 farklı kök oluşabilir.
Gövde Metamorfozları
Bir bitkide, gövde asli görevlerinden farklı görevler üstlenmek için değişikliğe uğramış ise, buna gövde metamorfozu denir. Rizom: Toprak altında yatay gelişen gövdelerdir. Köklerden farklı olarak tomurcuk ve nod (düğüm) taşırlar. Bazı rizomlar besin depolamıştır.
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde, genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir bitkide yaprak, çevresel faktörlere daha iyi uyum sağlamak için asli görevinden başka görevler yapmak amacıyla yapısal ve işlevsel olarak farklılaşmış olabilir. Buna yaprak metamorfozu denir.
Örnek olarak Euphorbia (sütleğen) ve bazı Tilia (ıhlamur) türleri verilebilir. Bazı gövde yapıları normal görevlerinin dışında üstlendikleri görevlerden dolayı farklı şekil ve yapılara sahip olmuşlardır. Bunlara “gövde metamorfozları” denir.
Toprak altında besin depo eden ve düşey büyüyen kısa gövdelerdir.
Kütikula, şeffaf bir örtü olup ışığı geçirir. Ancak su ve gazların geçişini engellediğinden yaprağın gaz alışverişini sınırlar. Bu nedenle yaprak hücrelerinin gaz alışverişi özelleşmiş epidermis hücreleri arasındaki boşluklar aracılığıyla gerçekleşir.
Asimilasyon kökler: Klorofil ihtiva eden ve fotosentez yapan, şerit şeklinde yassılaşmış ve yaprak görünümünde olan yapılardır. Örnek olarak Podostemonaceae familyası üyeleri verilebilir.
Stolon (Kollar): Rozet şeklinde gövdeye sahip bitkilerin boğaz kısmındaki bir yaprağın koltuğundan çıkan, toprak yüzeyine paralel olarak büyüyen özelleşmiş bir gövde şeklidir. Kollar, boğumlarından, kök ve sürgünleri bulunan yeni bitkiler oluştururlar. Çilek, bu yolla çoğalan bitkilere en tipik örnektir.
3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Bu nişasta tabakası dahil epidermise kadar olan dış bölgeye korteks denir. Bu nişasta tabakasının iç kısmından merkeze kadar olan kısmada merkezi silindir kısmı denir. Korteksin en son tabakası olan endodermisin altında merkezi silindirin en dış tabakası olan periskl bulunur.
Bazı canlıların, larva döneminden ergin dönemine geçene kadar uğradığı değişikliklere metaformoz denilmektedir. Bu canlılara örnek verecek olursak; kurbağa, kelebek ve böcekleri örnek olarak verebiliriz. Yapılan araştırmalara göre metaformoz en çok böceklerde görülüyormuş.
Yaşamak, sürekli bir değişim hali içinde olmak demek: büyüme, iyileşme, öğrenme, yaşlanma.
Metamorfoz: Yumurtadan çıkan yavru, yumurta içerisinde gelişimini tamamlayamadığından ergin bireye benzemeyen larva durumundadır. Larva gelişimini dışarıda tamamlayarak ergin birey haline dönüşür. Bu gelişime metamorfoz (başkalaşım) denir.
Epidermis, 5 katmandan oluşan, vücuda dışarıdan girebilecek maddeler için koruyucu bariyer görevi gören derinin ilk yani en dış tabakasıdır. Üç katmadan oluşan cildin en son katmanı olan epidermis, herhangi bir damar içermez.
Felloderm: canlı olan bu hücrelerin çeperleri selülozdan yapılmıştır. Felloderm hücreleri bazen kloroplast da içerdiği için fotosentez yapabilir ve nişasta depo edeblir. Fellem (mantar doku):üst üste dizili hücre arası boşluğu bulunmayan ölü hücrelerden yapılmış bir dokudur.
Peridermis, çok yıllık odunsu bitkilerde kök ve gövdedeki enine kalınlaşma sonucu parçalanan epidermisin yerine ikincil bir koruyucu olarak geçen katmandır. Peridermis mantar kambiyumu ve mantar dokudan oluşur. Peridermis üzerinde lentisel (kovucuk) adı verilen açıklıklar bulunur.
Yavrunun erginliğe doğru değişerek gelişmesi, büyümesi aşamalı olur. Bu sürece başkalaşım (metamorfoz) denir. Bütün hayvanlar yavrudan erginliğe ulaşırken boyut olarak büyür ve beden oranları yani görünüşleri değişir. Ancak bazı hayvanlarda yavrular ile erginler birbirinden çok farklı görünür hatta çok farklı yaşar.
Başkalaşım ya da metamorfoz, özellikle böcekler için kullanılan bir terim olup canlının tırtıl düzeyinden yetişkin düzeye geçişine denir.
Ontojeni ve metamorfoz evrim değildir.
Gövde yumruları olan yaygın bitki türleri arasında patates ve yam bulunur. Bazı kaynaklar ayrıca tanım kapsamında modifiye olmuş yan kökleri de (kök yumrularını) kabul eder; bunlar tatlı patateslerde, manyokta ve yıldız çiçeğinde bulunur.
Primer büyüme olarak isimlendirilen bu uzama, köklerin toprakta yayılmasına ve sürgünlerin, ışık ve karbon dioksit ile daha fazla temas kurmasını sağlar. Otsu bitkilerde, yalnızca primer büyüme görülür. olan köklerin ve sürgünlerin giderek kalınlaşmasıdır.
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri