Boyunda damar sertliği oluşursa, zaman zaman işitme ve konuşma bozuklukları, denge kaybı ve aşırı susama hissi oluşabilir. Böbreklerde damar sertliği durumlarında hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi böbrek fonksiyonlarının bozulması durumları görülebilir.
Boyun damar tıkanıklığı belirtileri
Hasta bu durumda şuur kaybı, vücudun belirli bir bölümünde hissizlik, karıncalanma, zayıflık, uyuşma, görme ya da duyma problemleri vb. ani ortaya çıkan semptomlar yaşayabilir. Boyun damar tıkanıklığı kan basıncının etkisiyle tekrar açıldığında şikayetler kaybolur.
Damar Sertliği (Ateroskleroz) Belirtileri
Nefes darlığı Kalp krizi geçirme. İnme. Ağrılı bacaklarda ani bir kan dolaşımı azalması (kronik anjiyoödem)
BOYUN DAMARLARI NEDEN DARALIR? Kötü beslenen, sigara kullanan, yüksek kolesterol hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda boyun atardamarlarının daralması problemi görülebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
MR anjiografi, şahdamarları ve diğer tüm boyun atardamarlarının kalpten çıktıkları noktadan başlayarak detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar. BT anjiografi, tomografi cihazı içinde hastanın kol toplardamarı içine ilaç injeksiyonu ile boyun atardamarlarının görüntülendiği bir yöntemdir.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Ateroskleroz (Damar sertliği) kendiliğinden geçer mi? Atardamarlarda pıhtı ve kolesterol birikmesi ile oluşan plakların neticesinde görülen damar sertliğinin kendiliğinden normale dönmesi söz konusudur. Fakat her damar tıkanıklığı için bu durum geçerli değildir.
Damar sertliği tedavisi
Hiçbir tedavi damar sertliğini engelleyemez ve geriye çeviremez. Bu yaşlılık ya da saçımızın ağarması gibidir. Ancak tıkanan damarı açmak mümkündür. Dünyada –birçok yerde damar açıcı adıyla ilaç satılsa da- damar sertliğine bağlı tıkanan damarları açabilen bir ilaç yoktur.
Tıptaki adı ile ateroskleroz olarak adlandırılan damar sertliği, özellikle 45 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir.
Özellikle 40-45 yaşlarını geçmiş bireylerde görülme sıklığında artış görülen damar sertliği, tedavi edilmezse çözümü olmayan sonuçlar doğurabilir.
Dolayısıyla folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin yeterli miktarlarda alınması damar sertliğinin önlenmesi açısından önemlidir. Kalp damar hastalığı riskini azalttığı belirtilen ve günümüzde çok popüler olan çeşitli besin maddeleri vardır.
Şah damarı tıkanıklığı teşhisi ve tedavisi için ilk aşamada nöroloji polikliniğine başvurmak gerekir. Şah damarlarında darlık ya da tıkanıklığın darlık boyutu ve niteliğine bağlı olarak stent yada cerrahi işlem gerekebilir. Hastaya yapılacak müdahaleye kalp damar cerrahı yön verir.
Bu nedenle boyun damar daralması olan kişilerde koroner yetmezlik veya kalp hastalığı daha olasıdır. Atardamarların iç tabakaları doğal kaygan yapısını kaybettiğinde plak oluşmaya başlar. Daralmaya neden olan bu plak tabakası parçalandığında kandaki trombositler bu parçalara yapışır ve kan pıhtısı oluşturur.
Karotis ve vertebral arter renkli Doppler ultrasonografisinde ilgili damarlar tek tek incelenir. İşlem sırasında, hastamız sırtüstü yatar durumdadır. Boyun bölgesine jel sürülür; ultrasonun prob adı verilen parçası damarların üzerinde gezdirilerek elde edilen görüntüler değerlendirilir.
Kalp krizi ve felç gibi oldukça yaygın görülen ve ölüm tehlikesi bulunan hastalıkların temel nedenleri arasında yer alan damar sertliğinden korunmak için düzenli olarak sağlık taraması yaptırılmalı ve damar sertliği teşhisi konulmuş bireylerde ise hekim önerileri doğrultusunda tedavi süreci özenle ve titizlikle ...
Yüksek trigliseritler, Sigara veya diğer tütün alışkanlıkları, İnsülin direnci, obezite veya diyabet, Bilinmeyen bir nedenden veya artrit, lupus, sedef hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi hastalıklardan dolayı oluşan iltihaplanma damar sertleşmesine neden olabilir.
Damar sertleşmesi denilen bu problem, genel olarak vücudumuzun 4 farklı bölgesinde görülür. Bacak, böbrek, kalp ve beyin damarlarında rastlanılan rahatsızlığın anlaşılması için tıkanıklığın yaşandığı bölgelerde yarattığı etkilere bakmak gerekir.
Kalp damarlarındaki damar sertliği; koroner arter hastalığı ve kalp krizine, ilerleyen dönemlerinde ise kalp yetmezliğine yol açar. Şah damarındaki damar sertliği; şah damarı darlığı ve tıkanıklığına bağlı geçici iskemik atağa (TİA) ve inmeye (SVO) neden olabilir.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Kalp Damar Hastalıklarında
Kan pıhtısı oluşumunun engellenmesine yardımcı olmasıyla aspirin, arterlerden yeterli miktarda kan akışı sağlar ve bu şekilde erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi riskini azaltır. Bunu yanında aspirinin kriz sırasında ya da krizden hemen sonra alınırsa krizin zararı da azaltmaktadır.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Şah damarı yani karotid damarı beyni besleyen ana damardır. Sağda ve solda boynun iki yanında bulunur. İlerleyen yaşlarda tıkanıklık riski artar. Tıkanıklığı ile hastada baş dönmesi, göz kararması, kulakta uğultu, çınlama, baygınlık hissi, bayılma nöbetleri ve felç yani inme görülür.
Beyin damar tıkanıklığında baş ağrısı Bulantı ve kusma. Vücudun belli bölümlerinde güç kaybı ve duyu bozukluğu. Yürüme zorluğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri