Birlikten Kuvvet Doğar, kişilerin birleşerek her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini anlatan bir atasözüdür.
Birlikten Kuvvet Doğar ile Eş Anlamlı Atasözleri
1- Bir elin nesi var iki elin sesi var. 2- Bir taş ile duvar olmaz. 3- Komşu komşunun külüne muhtaçtır. 4- Ev alma komşu al.
[1] Birlik ve beraberlik içerisinde yapılan işler daha iyi neticeler verir, sıkıntılı konular bile kolayca halledilebilir.
Birlikten kuvvet doğar atasözü, bir kişinin gücünün yetemeyeceği durumlar için o kişiye yardım etmemiz gerektiğini ve birlik olarak onu daha güçlü yapmamız gerektiğini anlatır.
Birlikten Kuvvet Doğar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: toplu veya beraber davranmak daha büyük güç sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
''İyi dost kara günde belli olur'' sözü ile gerçek ile sahte dostların kötü günlerde anlaşılabileceği vurgulanır. Çünkü dost gibi görünüp de aslında öyle olmayan insanlar, zor günlerinde insanı yalnız bırakırlar. Bu tür insanlar diğer insanlarla genelde menfaat sağlamak için arkadaş olurlar.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "dost kara günde belli olur" atasözü; "gerçek dostlar insanın üzüntülü, sıkıntılı günlerinde yardıma koşar, dostunun yanında olur" anlamına gelir.
Kendi davranışı dolayısıyla zarara uğrayan birinin bundan yakınmaya hakkı olmaz.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Atasözleri ve deyimler; anlatımı etkili kılma, söyleneni açıkça, kolay, anlaşılır bir şekilde dile getirme ve bunları yazılı olarak ifade edebilme konusunda çok önemli etkilere sahiptir. Bu anlamda Türkçenin ve Türk kültürünün zenginliğinin en önemli göstergesidir.
Atasözleri toplumun kültür ve değerlerini barındıran anonim ürünlerdir. Ataların gözlem ve deneyimleri doğrultusunda hemen hemen her olaya, duygu ve düşünceye atfettikleri bir atasözü ile karşılaşmak mümkündür. Atasözleri toplumu düzenleyen ahlaki normları öğüt verici nitelikte gelecek nesillere aktarmaktadır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
Armut dalının dibine düşer - Vikisözlük.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Kısaca balık baştan kokar atasözünü açıklayacak olursak en net cümle bir tutumun, davranışın yanlış olması devamını da yanlışa sürükleyecektir. Yani olumsuzluklar süregelmeye devam eder, nasıl başlarsa öyle gider.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "dost acı söyler" atasözünün anlamı; "Dost olan kimse dostundan gerçeği saklamaz, dostunun kusurunu, yanlışını acı da olsa söyler, dostunu uyarır, dostun acı sözü iyilik içindir" şeklindedir.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
Gülü seven dikenine katlanır atasözü TDK sözlüğüne göre anlamı şudur ; - `İnsan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani birini ve bir kişiyi sevdiğin zaman her şeyi ile kabul etmelisin.
Çok öfkeli kişi, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini altüst eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri