14. yüzyılda literatüre giren mevhum kelimesi vehmetmek sözcüğünden türetilmiştir. Vehmetmek, gerçekte var olmayan bir şeyi gerçek zannetmek, sanmak ve yanılmak anlamına gelir. Mevhum kelimesinin sözlük anlamı ise kuruntudur. Gerçek hayatta bir karşılığı olmayan, tamamen hayali şeyler için de bu kelime kullanılır.
İnsanın kalbi ve ruhuyla bildiği, algıladığı şeyler mefhum olarak ifade edilir. Örneğin inançlar, bu ifadeye göre birer mefhumdur. Gözle görülmeyen ama insanın var olduğuna inandığı şeyler mefhum olarak açıklanabilir.
Mefhum terimi için usulcüler "söylenenin (mantûk bih) düşündürdüğü anlam", "lafızdan sözün konusu (mahallü'n-nutk) dışında anlaşılan mâna" ve "lafzın sözün konusu dışındakini göstermesi" gibi tanımlar verirler. Mefhum olay da bu tanım kapsamında ve bağlamında kullanılır.
“Mefhum”, “bir sözün veya kelimenin taşıdığı, ifade ettiği mana, kavram, anlam ve anlayış” anlamına gelirken, “mevhum” sözcüğü ” gerçekte olmadığı halde var gibi düşünülen, kuruntuya dayanan, vehmedilen” anlamını taşımaktadır.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
İlgili 26 soru bulundu
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
Aynı şekilde Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Hamaset yapmak sözüne karşılık, 'yiğitlik, yüreklilik' şeklinde ifade etmek mümkün. Aynı zamanda herhangi bir konuyu dinleyenleri etkileyebilmek ya da heyecanlandırmak adına abartılı şekilde anlatmak biçiminde de ifade etmek mümkün.
Bir aynın kullanılmasıyla meydana gelen fayda, iyi olana ulaştıran şey, zararın karşıtı anlamında İslâm hukuk terimi.
Türk Dil Kurumu'na göre eksantrik kelimenin anlamı ayrıksı ve ya dış merkezliktir. Eksantrik garip, diğerlerine pek benzemeyen, hatta şahsına münhasır anlamı taşır. İnsanlar çevrelerinde pek görmedikleri davranış sergileyen insanlar için bu kelimeyi kullanırlar.
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır. Kime Melun Denir? Melun kelimesi İslam literatüründe genellikle şeytan için kullanılır.
“Vatan” mefhumu Ahmedî'nin aşağıdaki şiirinde gerçek anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Garip insan, vatanından uzaklara düştüğü için kendinden geçmiş bir vaziyette çılgınlar gibi dönüp durmaktadır. İnsan gurbette birçok zorluk ve acı çeker. Zamanın sillesini yiyen şair de vatanından uzaklaşmış ve sıkıntılara düşmüştür.
Zaman mevhumu, zaman kavramı demektir. Kelimenin ''zaman mefhumu'' şeklindeki kullanımı da yaygındır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mefhum kelimesi, ''fehm'' kökünden türetilmiştir. Fehm, bir şeyi idrak etmek, bütünüyle anlamak ve kavramak anlamına gelir. Düşünce yoluyla idrak edilen tüm olgulara ise mefhum denir.
MEVHÛME. (ﻣﻮﻫﻮﻣﻪ) i. (Ar. mevhūm'dan mevhūme) Gerçek olmayıp vehim ve hayal edilen şey: Bizim nesil hürriyeti bir mevhûme gibi özlüyordu (Yahyâ Kemal).
Mündemiç sözcük olarak içinde bulunan saklanan anlamında kullanılmaktadır. Şahsında mündemiç tamlaması o kişiye ait saklı kalan anlamındadır.
İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması ise toplumun faydası olarak görülerek bir istislah örneğidir. İstislah örnekleri malların yok olmasını, toplumun değerlerinin yok olmasını, kadınlara arasındaki çekişmenin ortadan kaldırılması gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.
Sözlükte “itidal çizgisinden sapmak, bozulmak” anlamına gelen ve salâhın karşıtı olan fesâd kökünden türetilmiş olup “bozulmaya sebebiyet veren, fesat ve zarar içeren” demektir; isim olarak çoğulu mefâsid, karşıtı maslahattır (Lisânü'l-ʿArab, “fsd” md.; Zemahşerî, s. 341).
Sözlükte “delil, burhan, senet” anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec) “bir davanın sıhhatine delâlet eden şey” demektir. Osmanlı hukuk terminolojisinde hüccet kelimesi iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi şahitlik, ikrar, yemin ve yeminden nükûl gibi bir davayı ispata yarayan hukukî delillerdir.
Riyakar kelimesi Arapça kökenlidir. Bu kelime, sıfat, ikiyüzlü, aldatma ve riya vb. kaçınılması gereken ve herkesin kaçınması gereken, topluma aykırı, insanlığa aykırı ve dine aykırı davranış vardır.
Kardeşlik dostluk anlamına gelen Uhuvvet kelimesi İslam dininde özellikle yer almaktadır Çünkü Müslüman kişiler aralarında herhangi bir bağ olmaksızın kardeştirler. Bu bağlamda Uhuvvet kelimesi tam da bu manayı kapsamaktadır.
Arpa ve buğday gibi hububatın en küçük tanesine habbe denir. Kayda değer olmayan, önemsiz şeyler de habbe olarak tanımlanır.
Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
(ﻣﺘﺤﻤّﻞ) sıf. (Ar. teḥammul “dayanmak, katlanmak”tan muteḥammil) Tahammül eden, katlanan, dayanan, dayanıklı: Hicrânına Rûhî mütehammildir anınçün / Kim görmeğe gayr ile seni tâb getirmez (Rûhî-i Bağdâdî).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri