Mevlüt Şekeri Çeşitleri Başlangıçta ölen bir kimsenin ardından mevlüt törenlerinde dağıtılan özel bir dizim, sıralama ile paketlenen şeker olarak hayatımıza girmiştir.
Mevlüt şekerleri özellikle Türkiye'de yaygın olarak kullanılan ve özel günlerde dağıtılan şekerlerdir. Adını Mevlüt adı verilen İslami ibadet töreninden alır. Genellikle küçük boyutlarda ve renkli olup üzerlerinde çeşitli yazılar ve semboller bulunur. Bu semboller genellikle İslami motifler olur.
İÇİNDEKİLER :Toz Şeker, İçme Suyu, Doğala Özdeş Aroma (Bergamot), Asitlik Düzenleyici (E334 Tartarik Asit). MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır.
Dualar edinerek mevlüt okutulan bu toplantılarda genellikle misafirlere özel yemek hazırlanır. Duanın bitmesiyle birlikte yemekler ikram edilir. Ancak gelen misafirlere, okunan dualara gönülden katıldıkları için küçük bir hediye de vermek gerekir. Bu genellikle mevlüt şekeri olur.
Etikete yazılacak isim ya da kısa yazı bilgisini ve lokum tercihinizi ( sade ya da güllü lokum) müşteri mesajı bölümünde belirtebilirsiniz. Piramit kutunun tüm renkleri mevcuttur. Renk tercihinizi müşteri mesajı bölümünde belirtebilirsiniz. Lokumlarımız her gün taze olarak üretilmekte ve glikoz içermemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Barışın simgesi olarak bilinen şekerin birçok müslüman ülkesinde dağıtıldığını belirtirken ayrıca 1 ay boyunca oruç tutan bünyenin şekere ve enerjiye ihtiyaç duyduğu için bayramlarda üç gün boyunca şeker dağıtılması olumlu karşılanıyor.
Cenaze mevlüdüne katılan misafirlere yiyecek, içecek ve tatlı ikram edilebilir. Mevlütlerde genellikle dağıtılmak üzere lokum tercih edilir. Ayrıca Yasin-i Şerif kitabı, tesbih, ve Ayetel Kürsi baskılı magnet gibi kutsi hediyelikler ikram edilen vefat mevlüt hediyelikleri arasındadır.
Bu itibarla, dinî bir zorunluluk olarak görülmediği, anlam ve amacına uygun bir şekilde icra edildiği müddetçe mevlid okunmasının dînî-manevî duygular ve sosyal hayat açısından faydalı olduğu ve bu yönüyle salih ameller içerisinde değerlendirilebileceği söylenebilir.
Ulufe töreninde ikram edilen akide şekerlerini yiyen askerler devlete olan bağlılıklarını ve itaatlerini kanıtlar, söz verirlermiş. Osmanlı dönemi boyunca oldukça popüler olan bu şeker genellikle bayramlaşmaya gelen çocuklara ve misafirlere ikram edilen şeker olarak hafızalarımızda yer etmiştir.
Akide şekeri Türk ve Osmanlı mutfağının en eski şekerleme türlerinden biridir. Akide sözcüğü Arapça akit (sözleşme) sözcüğünden gelir. Akide şekeri Osmanlı Devletinde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşme yaptığı anlamına gelirdi.
Bestelenmiş Mevlid metnini makamına ve usulüne uygun bir şekilde okuyan kişilere Mevlidhan (Mevlithan) denir.
Mevlîd, İslâm edebiyatında Muhammed'in doğum gününde yapılan kutlama merasimlerine, bu merasimlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebî metinlere verilen isim. Mevlîd, bunun yanında İslâm edebiyatında müstakil bir edebî türdür.
Üretiminde hiçbir katkı maddesi olmadan yalnızca şeker, limon tuzu ve su katılarak üretiliyor. Başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir.”
Bebek mevlüdü menüsü de en az diğer hazırlıklar kadar önemlidir. Mevlüt menüsü yöreden yöreye göre değişiklik gösterse de genel olarak listede; lohusa şerbeti, kek, poğaça, börek, bebek şekeri ve kurabiyeler yer alır. Bunların yanında limonata, çay, kahve, meyve suyu ve gazlı içecekleri de listeye ekleyebilirsiniz.
İki saate yakın süren mevlit töreni, aşırlar, tekbirler, salavat-ı şerifeler, ilahiler ve bağışlanan dualar ile bitirilir. Namaz vakti geldiyse, namaz eda edilir.
Cami de okutulan mevlitlerde; mevlüt şekeri, mevlit lokumu, gül suyu dağıtırız. Evde okutulan mevlütler de ise isme özel Yasin kitapları veya Kuranı Kerim dağıtırız.
Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir. Ölünün 40. ve 52. gecelerinde "eza"ların (kemiklerin, organların) dağıldığına, ruhun acı çektiğine inanıldığı için yapılan dua ve verilen yemeklerle ölünün acısının azaltılacağı düşünülür.
Osmanlı kültürünün miraslarından biri olan ancak İslam dinine göre bidat olan bir kutlama şeklidir.
🔵 Mevlid farz, sünnet veya vacip değildir.
Dolayısıyla bundan sevap alınır.
Müslümanlar arasında devam eden güzel âdetlerden birisi de mevliddir. Doğum zamanı ve yeri manasına gelen mevlid, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselamın doğum gecesi için kullanılan bir deyimdir. Daha sonraları Peygamberimizin doğum ânını, üstün meziyetlerini anlatan manzumelere mevlid adı verilmiştir.
Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.
Ölü ardından giysileri fakirlere dağıtılır veya yakılır. Evde tutulmaz. Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır.
Aydın'da mevlid okumaya cenazenin toprağa verildiği gün başlanır ve bu törene “Toprak Mevlüdü” adı verilir. Adana'da cenaze evinde üç gün süreyle adına “Toprak Bastı Mevlüdü” denilen törenler yapılır. Ağrı'da ölünün 3. 40. ve 52. günü mevlid okutulur ve yemek verilir” (Kalafat, 1996: 25-35).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri