Meyus, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Arapça kökenli olup "ümitsiz, umutsuz, moral bozukluğu içinde olan" anlamına gelir.
Meyus genel anlam olarak üzüntü demektir. Mutsuz bir duruma düşen kişiyi ifade etmek için meyus kelimesi sıklıkla tercih edilir. Üzüntü duymak veya zor bir duruma düşmek de meyus kelimesi ile ifade edilebiliyor.
MEYUS KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Gözlerde meyus bir sükûtun bütün esrarı ağlıyordu. Odaya girince Remzi'yi şaşkın ve meyus bir hâlde gördüm.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit mey kelimesi öncelikle şarap anlamına gelmektedir. İkinci anlamı olarak ise bir tür çalgı aleti şeklinde zurna olarak öne çıkar. Günümüzde her iki anlamı üzerinden de hala geçerliliğini koruyan ve değerlendirilen sözcüklerden biridir.
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır. Kime Melun Denir? Melun kelimesi İslam literatüründe genellikle şeytan için kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Azâzîl (Aramice: רמשנאל, Arapça: عزازل, İbranice: עזאזל, Aze'ezel) İblis'in melek olduğu zamanki adıdır. Onu reddetmeden ve cennetten düşmeden önce, Allah'a yakın "Karûblar" biriydi.
İblis (Arapça: إبْلٍيسْ) sözcüğü de çoğu zaman Şeytan ile aynı anlamda kullanılır.
Mey, (bugünkü adıyla Mey|Diageo), alkollü içecek sektöründe Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından biridir. TEKEL'in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi sonrasında 2004 yılında kurulmuştur. 2006 yılında şirketin %90'ı TPG Texas Pacific Group'a satılmıştır.
Hristiyanlıkta Kudas Ayininde hiçbir katkı maddesi eklenmeden kullanılan şarap; Anadolu ve Ortadoğu'da ise tasavvufta yerini aldı. Şarap, Mevlevilik ve Bektaşilik'te bade, mey, dem, dolu gibi çelitli isimlerle anılıyordu.
Halk müziğinde hem solo, hem de toplu icralarda kullanılmaktadır. Evliya Çelebi mey çalgısının Asya'daki adından belban veya balban (Türkmen kamışlı düdüğü) olarak bahsetmiştir.
"Meyus" kelimesi, kişinin içinde bulunduğu olumsuz bir ruh halini veya umutsuzluğunu ifade etmek için kullanılır ve genellikle duygusal bir durumu tanımlamak amacıyla kullanılır.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Mesleki kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı meslekī şeklindedir.
Meyyal kelimesi eğilimli veya eğilim şeklinde ifade edilir. Yani bu sözcük eğilim halinde olunduğu zaman kullanılmaya müsaittir. TDK'ya göre meyyal şöyle ifade edilir; - Eğilimli, eğilim.
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
kürtçenin kirmanckî/zazakî lehçesinde misafir demektir. kurmanci kürtçesindeki karşılığı mewan'dır.
Mey şu anlamlara gelebilir: Mey (mitoloji), ilahi şarap. Mey (çalgı), üflemeli çalgı Mey (kuruluş), Mey İçki Firması
Genel olarak mey olarak adlandırılan içkiler, Divan Edebiyatı'nda çeşitli adlarla anılmıştır. Divan Edebiyatı şairleri sarhoşluk veren maddeleri murad ettikleri zaman benzetme, yakıştırma yollu veya hiç alakasız birçok kelime ve tamlama kullanmışlardır.
Tasavvufta sarhoşluk Tanrı'ya yönelik konsantrasyon sırasında kişinin kendinden geçerek dış dünya ile bağının kopması anlamında değerlendirilmiş ve tasavvufi terminolojide 'sekr' adı altında işlenmiştir. Bu anlamdaki sarhoşluk herhangi bir maddenin kullanılmasından değil ilahi aşkın yoğunlundan kaynaklanmaktadır.
Mey, Türk Müziği'nde yüzyıllardır sevilerek kullanılan nefesli bir çalgıdır. Bu çalgı ağaçtan yapılmış olup ve ön tarafında yedi, arkada bir deliği vardır. Gövdenin ağız kısmında ses çıkarmak için geniş, uzun ve çift taraflı kamış kullanılır.
Orta Asya'dan günümüze intikal eden nefesli Halk çalgılarından olan mey, kökeni itibarı ile, ilk kez Şiraz da icat edilmiştir. Mey yayın hayatına ilk kez 1952 yılında Ankara radyosunda girmiştir.
Mey İçki, Tekel'in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesiyle 2004 yılında kuruldu. 2011 yılından itibaren de yaklaşık 180 ülkede ticari faaliyetleri ve 80 ülkede bölge ofisleri bulunan alkollü içki üreticisi Diageo'nun şemsiyesi altına girdik ve bugünkü adımızla “Mey|Diageo” olduk.
İbrahimî dinlere göre, o birincil kötü varlıktır. İslam mitolojisinde, kötü cinler İblisten önce de var olmuştur, ancak İblis ilk şeytandır. Böylece kötülüğün sembolü haline gelmiştir. Bu sebeple genellikle ya şeytanların lideri ya da dinlerdeki şeytanların ilki olarak tasvir edilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de verilen bilgilere göre cinler de insanlar gibi Allah'a kulluk etmeleri için yaratılmıştır. Cân insan türünün mevcudiyetinden önce yakıcı ve her şeye nüfuz edici ateşten (nâr-ı semûm, mâric) halkedilmiştir. Cinlere de peygamber gönderilmiş, bir kısmı iman etmiş, bir kısmı kâfir olarak kalmıştır.
Ateşten yaratılan cinlerin küfre düşüp doğru yoldan sapan grubunu teşkil eden olan şeytan taifesinin lideri ve atası olan ilk şeytandan Kur'ân-ı Kerîm'de İblîs diye söz edilir (Kehf 18/50; Hicr 15/27; A'râf 7/12; Müslim, “Zühd”, 60).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri