Alerji dışında, özellikle hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle görülen iltihaplanmaların konjonktivit çeşidine göre tedavi edilmesi gerekir. Tedavide genellikle göz damlaları, pomatlar ve sıcak ya da soğuk kompres gibi yöntemler kullanılır.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
Kompres Uygulaması: Kapaklardaki şişkinliğini azaltmak, kızarıklık ve kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Soğuk kompres uygulamaları yaparken buz kalıpları, ıslatılmış gazlı bezler ya da soğuk jel torbaları kullanılabilir.
Havlu ve diğer banyo malzemeleri ortak kullanılmamalıdır. Göz enfeksiyonu ya da alerjisi olan kişiler yüzmekten kaçınmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Gözün mikrop kaptığı düşünülen durumlarda ılık su ve pamukla gözler günde 3-4 defa temizlenmelidir. Ilık suyla temizleme sonrasında çapaklanma geçmezse göz hekimine müracaat edilmelidir. Hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Göz kapağı şişmesi tedavisi nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Göz enfeksiyonu yaşandığı durumda semptomların hafiflemesi için antibiyotik göz damlası, merhem veya başka bir topikal ilaç kullanılabilir. Topikal tedavi etki etmediği durumda doktor ağızdan almanız için size antibiyotik veya steroid verebilir.
Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze 5-10 dakika arasında soğuk kompres uygulaması yapılır. Ancak buzun cilde direkt olarak dokunmaması gerekiyor. Bunun yerine buz ile göz arasında bir kumaş kullanılarak uygulanması ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulması gerekiyor.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Bakteriyel konjonktivitin geçmesi ilaç tedavisi ile 3-4 gün kadar sürer. Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir. Kornea tutulumu olursa iyileşme biraz daha uzun sürebilir.
Arpacık sıklıkla göz kapağındaki gözyaşı kanallarının tıkanması ve enfeksiyonuna bağlı göz kapağında şişme, kızarıklık ve ağrıyla ortaya çıkabilir. Sıcak kompres, kapaktaki enfeksiyonu rahatlatması ve tıkanıklığın açılmasını sağladığı için, tedavide damla ve diğer tedavilerin yanı sıra sıklıkla önerilmektedir.
Evde göz yanmasına iyi gelecek en basit şey soğuk su ile yıkamadır. Devamında bir şekilde soğuk uygulama, yanma şikayetine iyi gelir.
Soğuk kompres uygulamak.
Soğuk kompres, şişkinliği azaltmaya ve genişlemiş kan damarlarını daraltmaya yardımcı olabilir. Böylece göz altındaki şişkin görünüm azalır ve koyu halkaların belirginliği azalabilir. Bu amaçla temiz havluya birkaç buz küpü sarılıp ve gözlere uygulanabilir.
Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir. Tahriş Edicilerden Kaçınmak: Kızarmayı tetikleyebilecek ya da iyileşmeyi yavaşlatabilecek alerjenlerden uzak durmaya çalışmak faydalı olabilir.
Soğuk veya Sıcak Uygulamalar: Soğuk veya sıcak uygulamalar, göz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Soğuk uygulamalar, şişmiş veya iltihaplı gözler için etkili olabilirken, sıcak uygulamalar göz kaslarını rahatlatma da yardımcı olabilir. Dinlenme ve Göz Hijyeni: Gözleri dinlendirmek ve temiz tutmak önemlidir.
Göze Darbe Alınması Durumunda:
Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze baskı yapmadan 5-10 dakika soğuk kompres uygulanmalıdır. Göz içi kanama, görmede hasar ve enfeksiyon riski göz önünde bulundurularak, mutlaka bir göz hekimine başvurulmalıdır.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Bu durumun başlıca nedenleri arasında bakteri veya virüsler sayılabilir. Bunun yanı sıra alerji veya kimyasallara maruz kalma da konjonktivite yol açabilir. Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Neyse ki, en yaygın bakteriyel göz enfeksiyonları reçeteli antibiyotik göz damlaları veya merhemler ve kompreslerle etkin bir biçimde tedavi edilebilir. Pek çok yaygın viral göz enfeksiyonu kendi kendine iyileşir. Şiddetli viral göz enfeksiyonları durumunda, bir antiviral göz damlası reçetelendirilebilir.
Göz çapağı gözün köşesinde biriken mukus, yağ veya cilt hücreleri ile diğer kalıntılardan oluşur. Ne kadar buharlaştığına bağlı olarak kuru, ıslak veya yapışkan olabilir. Gözde sarı veya yeşil renkte olabilen çapak yeni doğan ve küçük bebeklerde sıklıkla görülebilir.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri