Kiraz, vişne ve erik gibi meyvelerin çekirdeğinin küçük olduğu sebebiyle birçok kişi söz konusu meyvelerin çekirdeğini çıkarmadan yutabilir. Bu da bazen bağırsaklarda kalır ve orada iltihap oluşturur. Çekirdekler bağırsakta sindirilmez ve genelde vitamin kaynağı olarak tanımlanırlar.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Zehirlenme belirtilerine dikkat! Yemek borusu ve midede yanmalara yol açan kayısı çekirdeği mideden bağırsaklara geçerek alkali ortamda 10 dakika içinde çözünür.
Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Bütün meyvelerin çekirdekleri vardır.Sadece erik-kayısı-elma gibi dişinize,dilinize takılmazlar.Çekirdekleri olmasaydı zaten meyveler oluşmazdı.Büyük ya da küçük, bütün meyveler çekirdeklidir...
Sağlığa pek çok yararı olan şeftali çekirdeği farklı yöntemler ile tüketilebilir. Özellikle sert yapılı ve büyük olan şeftali çekirdekleri kurutularak çiğnenebilir. Bunun yanı sıra şeftali çekirdeği ezilerek suyu da çıkarılabilir. Şeftali çekirdeklerini suda kaynatıp bu suyu içmek de oldukça yararlıdır.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Ayva çekirdeği jeli asla yutulmamalıdır. Ayva çekirdeğini yutmak sağlığa olumsuz etki edebilir. Büyük ve sert bir yapıda olan ayva çekirdeği ağız yolu ile alınmamalıdır. Özellikle gebe kadınlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler ayva çekirdeğini asla ağız yolu ile almamalılar.
Kiraz çekirdekleri sert olduğu için yenmesi zordur. Kiraz çekirdeklerini suda bekleterek suyunu içebilirsiniz. Bu işlemi kiraz çekirdeklerini sıcak suda kaynatıp süzerek de yapabilirsiniz. Ayrıca çekirdeği toz haline getirip bu şekilde de tüketme şansınız vardır.
Bağırsak sorunlarına kısa sürede çözüm olan zeytin çekirdeği midede, mide asidi sayesinde çabuk şekilde eritilebilmektedir. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir.
Meyve tüketirken çekirdeklerini yutmamaya dikkat edin. Meyve çekirdeklerinde siyanür bileşiği açığa çıkaran 'amigdalin' maddesi olabileceğini belirten uzmanlar, çekirdeklerin zehirleyici ve ani ölümlere neden olabileceğini söylüyor. Meyve tüketirken çekirdeklerine dikkat edin.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Kiraz, kayısı, erik ve şeftali gibi sert meyvelerin içinde tohumları yani çekirdekleri bulunur.
Faydaları günden güne duyuldukça, kabak çekirdeği sevenler de çoğalmaktadır. Bağırsak çalıştıran özelliğe sahiptir.
Çiğnemesi ve yutulması zor olan ayvanın sağlık açısından bir çok yararı bulunuyor.Ayva düzenli bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından oldukça yararlı hale gelir. Hazır mevsimi de gelmişken uzmanlar her gün en az 2 adet ayva tüketmenizi öneriyorlar.
Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Ayva çekirdeğinin ishali durdurma özelliği bulunmaktadır. Sindirim sistemini de düzenleyen ayva çekirdeği sayesinde bağırsaklar da daha iyi çalışmaktadır.
Limon çekirdeği güçlü antibakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle tüketilmesi durumunda idrar yollarını temizleyerek idrar yolu enfeksiyonunu giderir. Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonlarıyla da savaşabilir. Zehirli bitki ve hayvanların vücut üzerindeki etkilerini giderir.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur. Hastalıklardan korunmak ve daha dinç bir vücuda sahip olmak için kayısı çekirdeğinde yer alan vitaminlere ihtiyacınız olur. Ara öğünlerde kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminize güç katarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı.
Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor. Uzman sağlıkçıların bile büyük beğeniyle tavsiye ettiği acı kayısı çekirdeğini evinize ya da sevdiklerinize güvenle sipariş verebilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Kayısı Çekirdeği Nasıl Tüketilebilir? Kayısı çekirdeği, çiğ şekilde doğrudan tüketildiği gibi yağ haline getirilerek de kullanılabilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman iç hastalıklara ve yukarıda saydığımız, rahatsızlıkların büyük bölümüne fayda verir. Kayısı yağ haline getirilerek tüketildiğinde, cilt bölgesine sürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri