Bu noktada en ideal tercih elma, şeftali, armut, kayısı, karpuz gibi sulu ve yumuşak meyveler olacaktır. Bu tarz meyveleri meyve emziği ile kolayca tüketen bebeğiniz aynı zamanda tutma ve kavrama kabiliyetini de geliştirecektir.
Beslenme düzeninde meyve süzgecinin rolü
Güvenilirlik ve hijyenin artması adına polipropilen malzeme ve silikondan üretilen meyve süzgeçlerin kullanımı bebeklerin 6+ ay üzeri dönemlerinden itibaren uygunluk gösterir.
Meyve süzgeci , içine meyve parçaları konulduktan sonra kapaktaki kilit yardımı ile kapatılmalıdır ve bebeğe bu şekilde verilmelidir. Özel tutma sapı sayesinde bebek bunu ağzına rahatlıkla götürebilecektir. Ürünün kilit kısmı güçlü olup açılmayacaktır fakat, yine de erişkin gözetiminde ürünün kullanılması gereklidir.
Ürün silikon delikli hazne şeklinde tasarlandığı için bebeğinizin rahat bir şekilde emmesine imkân tanır. Pratik bir şekilde meyve püresini emziğin içine yerleştirerek ağzını kolayca kilitleyebilirsiniz. Her ne kadar bebeğiniz ağız kısmını açamasa da yetişkin kontrolünde kullanmanızda fayda var.
6 ay ve üzeri bebeklerin kullanımı için uygun olan meyve süzgeçleri delikli yapıları sayesinde içine konulan meyve ve sebzelerin bebeğiniz tarafından kolayca emilmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin kendi kendine beslenmeyi öğrenmesine destek olur.
İlgili 22 soru bulundu
Bu noktada en ideal tercih elma, şeftali, armut, kayısı, karpuz gibi sulu ve yumuşak meyveler olacaktır. Bu tarz meyveleri meyve emziği ile kolayca tüketen bebeğiniz aynı zamanda tutma ve kavrama kabiliyetini de geliştirecektir.
İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır. Bebekler için muhallebi genellikle akşam öğününde tercih edilir.
İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Toprağın nemi yüksek, yumuşak ve iyi drenajlı olmalıdır. Yer tamamen düze veya çok hafif bir eğime sahip olmalıdır. Su tutma kapasitesi bol çiftlik gübresi ile arttırılabilir. Eğer toprak killi ise humik asit kullanımı ile 1 litre suya 10 cc humik asit konularak toprağın yapısı değiştirilebilmektedir.
Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür. İdeal olarak verilmesi gereken ek gıda püre haline getirilmiş sebzeler olabilir.
Ara Öğün : Meyve püreleri ya da Yoğurt
Bebeğinizin henüz çiğneme ve ısırma yetenekleri gelişemediği için bu meyveleri püre şeklinde tüketebilmeleri önemli. Bu dönemde; elma, armut, şeftali, kayısı, erik, muz, mandalina gibi meyveleri; havuç gibi sebzeleri gönül rahatlığıyla rendeleyebilirsiniz.
1- Meyve: Doğal şeker içeren ve bu yüzden bebeklerin en sevdiği başlangıç gıdaları olarak meyveler görülebilir. Özellikle muz, elma, armut, şeftali gibi meyvelerin püresi yapılarak ilk kez ek gıdaya başlayan bebeklere günde bir kez ara öğün olarak verilmesi önerilir. Bebeklere açken meyve verilmesi önerilmez.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Meyve püresine tercihen sabah öğle arası saat 10.00-10.30 gibi başlanır. Bol suda, iyi yıkanmış, kabukları soyulmuş ve cam rendeden geçirilmiş bir dilim meyve püresi ile başlanır, günler içerisinde dilim miktarı artırılır, kabaca 4-5 günün sonunda bebek orta boy bir meyveyi yiyecek hale gelir.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri