Bir görüşe göre tüm tarım ilacı kalıntıları ve zararlı çevresel toksinlerin (mikroorganizmalar, ağır metaller vb) meyvelerin kabuğunda birikmesi nedeniyle, yenmeden önce mutlaka soyularak çıkarılması öneriliyor.
Bir meyvenin tüm vitamini kabuğunda yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla kabukların yenmesi gerekir. Kabuklarıyla yemeyeceksen, hiç yeme daha iyi.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Vitaminler kabuğunda daha çoktur. Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini (100 g. meyve etinde yaklaşık olarak 13 mg civarında ) bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.
İlgili 39 soru bulundu
Dünyanın en sağlıklı meyvesi: Acai.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır. Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder.
Meyve ve sebze kabukları sayesinde bol miktarda vitamin ve mineral alıyoruz. Bu kabuklar mide rahatsızlıklarına iyi geliyor, sindirim sistemini düzenliyor, soğuk algınlığına iyi geliyor, sinirleri yatıştırıyor, baş ağrılarına iyi geliyor.
Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
Kabuksuz (yumuşak) meyveler; ahududu, yaban mersini, çilek gibi lezzetli ve tatlı meyveler olmalarının yanı sıra zengin bir antioksidan kapasitesine sahipler. Kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan proantisiyanidin ve antioksidanlar yaban mersini, ahududu ve böğürtlende bol miktarda bulunuyor.
Portakal kabuğu yenilebilir. Hatta çoğu yemek yapan insanın da bildiği üzere, portakal kabuğu rendesi yemeklere çok güzel bir aroma sağlar. USDA verilerine göre 100 gram çiğ portakal kabuğu 97 kcal enerji sağlarken 10.6 gram diyet lifi içerir.
Limon kabuğu yemek, kolesterol seviyesini düşürerek kalbinizin düzenli çalışmasını sağlar. Buna ek olarak, kabukta bulunan potasyum tansiyonu da düzenler. Kabukta bulunan polifenol flavonoidler, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür.
Çilek 3 yıldır üst üste en kirli listesinin başında yer alıyor. Çilek, elma, kiraz, ıspanak, nektarin ve lahananın dahil edildiği çalışmada bu ürünlerin yüzde 90'ından fazlasında pestisit testleri pozitif çıktı. Kanserojen olarak sınıflandırılan pestisitler 2019 yılında bu yana bir çok ülkede yasaklanmıştı.
Havuç, kabak, kereviz, soğan, pancar ve limon gibi sebze-meyvelerin kabuklarını atmayıp biriktirin. Tavuk, et, sebze suyu yaparken kullanın. Domates kabuklarını fırın tepsisine dizip fırında kurutun. Daha sonra öğütüp çorbalara, yoğurt üzerine serpiştirin. Patates kabuklarını kızartıp cips yapabilirsiniz.
''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor. Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor.
Elma kabuğu elmanın içine nazaran daha çok antioksidana sahip. Şeker hastalığına karşı hem bir koruyucu hem de içindeki pektin sayesinde şekeri düşürücü etkisi bulunuyor. Ayrıca kolesterolü de düşürücü bir etkiye sahip. Bol posa içeriği sayesinde iştahı düşürür.
Portakal kabuğu zehirli değildir, aksine çoğu aşçının bildiği üzere portakal özü yemeklere büyük lezzet katar. Yenilebilir de olsalar portakal kabukları meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, yani kimyasalla kaplı kabuğunu sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Aslında portakal kabuğu meyvenin en faydalı kısmıdır. Çünkü içerisinde belirli fitokimyasallar, flavonoidler ve diğer antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra A , B, C vitamini , bakır , kalsiyum ve magnezyum barındırır.
İçi kadar kabuğu da besleyici olan ve sayısız faydaya sahip olan muzun kabuğunda çok fazla miktarda demir, potasyum, B vitaminleri, C ve K vitaminleri bulunuyor. Ayrıca antioksidan, antifungal, antibakteriyel ve enzimatik özellikleri barındıran muz kabuğu bu yönüyle birçok derde de deva oluyor.
NASIL TÜKETEBİLİRİZ? Muzun kabuğunu doğrudan çiğ olarak tüketebilirsiniz. Özellikle olgunlaşmasını tamamlamış olursa tadı o kadar da kötü gelmeyecektir. Daha kolay kullanımı ise muz kabuklarını 10 dakika kadar haşladıktan sonra bu kabukları bir blender yardımı ile meyve sularına eklemektir.
Karotenoid bakımından zengin olan havuçlar çeşitli kanser türlerine karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Özellikle prostat, kolon ve mide kanserlerine yakalanma ihtimalini düşürür. Dolaşım düzeyi yüksek olan karotenoidleri alan kadınlarda da meme kanseri riskinde azalma görülür.
Sindirim ve mide sağlığının düzenlenmesi, elma kabuğu tüketiminin en iyi yanlarından biridir. Elma kabuğundaki pektin, sindirim fonksiyonunu destekler. Bu sayede elma kabuğu yemek gastrit ile mücadeleye yardımcı olurken aynı zamanda karın ağrısı, gaz, ishal ve şişkinliği önlemeye de yardımcı olur.
İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir. Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır.
Günde bir ya da iki elma yiyebilirsiniz. Daha fazlası içerdiği lif nedeniyle şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine veya kilo almanıza neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri